Håller den pånyttfödda riskaptiten?

Makroveckan En överraskande svag, amerikansk sysselsättningsuppgång fick fart på börsen eftersom den tolkas som att Federal Reserve kommer allt längre från en första åtstramning. I veckan får vi se om de amerikanska inflationssiffrorna för april hjälper eller stjälper den pånyttfödda riskaptiten.

Efter några tröga veckor tog det lite bättre fart på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen steg med 1,4 procent och USA-börsen (S&P500) med 1,2 procent. Även i Europa var det mest mungiporna upp och Stoxx600 klättrade med 1,7 procent.

Det mest intressanta skedde ändå i USA där börsen tog ordentlig fart efter att de amerikanska sysselsättningssiffrorna för april hade publicerats. Egentligen var sysselsättningsuppgången på 266 000 en rejäl besvikelse då det var väntat att uppemot 1 miljon nya jobb hade skapats under april. Samtidigt steg arbetslösheten till 6,1 procent.

Den rätt allmänna tolkningen av sysselsättningssiffrorna är att det här låga utfallet ändå betyder att den amerikanska centralbanken kommer allt längre från en första åtstramning. Så det blev risk-på som gällde bland investerare, som kanske annars blivit lite mer försiktiga under de senaste veckorna.

Initialt föll även de amerikanska räntorna kraftigt och dollarn fick sig en smäll. På räntesidan har dock hela det initiala fallet nu reverserats men tioårsränta ligger trots allt på låga 1,59 procent. En dollar kostar nu 8,31 kronor.  

Mot den här bakgrunden blir det ännu större fokus på de amerikanska inflationssiffrorna som publiceras på onsdag. Väntat är en rejäl inflationsuppgång och även om de flesta räknar med att inflationsuppgången är tillfällig lär det bli ordentligt nervöst inför att siffrorna publicera. Sen får vi se om utfallet leder till ett lättnadsrally eller än mer nervösa placerare. Så det är inte svårt att peka ut det här som veckans höjdpunkt.

onsdag kommer också den svenska inflationssiffrorna för april och även om vi inte väntas oss någon större dramatik kring dessa siffror så kan det förstås leda till lite utslag på framför allt kronan. Ett högt inflationsutfall lär ändå inte påverka Riksbanken i någon större utsträckning då den svenska inflationen väntas falla tillbaka redan under sommaren.

Till det mer uppmärksammade på marknaden är ändå det råvarurally som numera är i full swing. Det mesta på råvarumarknaden rör sig uppåt och vi får gå tillbaka till återhämtningen efter den amerikanska finanskrisen eller ”superkonjunkturen” i mitten av 00-talet för att hitta så här snabba prisuppgångar. Riskerna har förstås ökat efter det snabba prisrallyt men uppgångarna vilar också på att återhämtningen i global ekonomi väntas ta ännu bättre fart framöver.

Måndag

Nu är det väntat att inflationssiffrorna ska börja ticka upp mer ordentligt. I Danmark och Norge är det visserligen ingen större fara på taket, enligt förväntningarna, men de kan ändå ge en indikation på hur det kan komma att se ut längre fram i veckan när de svenska och amerikanska siffrorna publiceras.

Tisdag

Inflation- och producentpriser från Kina. Det är framför allt producentpriserna som fortsätter att skjuta i höjden och lite av det lär väl på sikt spilla vidare till konsumentpriser i övriga delar av världen. Intressanta siffror över inflationsförväntningarna i Sverige även om vi tror att de fortsatt är ganska återhållsamma och inte lär stöka till det för Riksbanken.

Onsdag

Vi börjar dagen med de svenska inflationssiffrorna för april. Väntat är en uppgång av KPIF-inflationen en bit över Riksbankens inflationsmål men räknas energipriserna bort är inflationstrycket i svensk ekonomi fortsatt lågt. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på eftermiddagens inflationssiffror från USA. Här väntas en rejäl uppgång i inflationen men eftersom det flesta, inklusive Federal Reserve, räknar med det att mesta av inflationsuppgången ska de större marknadsreaktionerna förhoppningsvis utebli. Vi laddar dock för att det både kan bli lite extra nervöst inför inflationssiffrorna.

Torsdag

Kristi Himmelsfärdsdag och den svenska börsen håller stängt. Det kommer dock lite amerikanska siffror under eftermiddagen och det kan bli visst fokus på veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa, efter de överraskande låga sysselsättningssiffrorna som kom i förra veckan.

Fredag

Detaljhandel och industriproduktion från USA. Väntat är en stabil uppgång av industriproduktionen. Detaljhandel rapporterade en riktig monstersiffra för mars när hushållscheckarna delades ut. Betydligt lugnare nu men troligen en fortsatt uppgång.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -