På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Är detta ett recept på en bra aktie?

Aktieanalys Shop Apotheke är Kontinentaleuropas ledande onlineapotek. Marknaden är fortfarande i sin linda. Nu står bolaget rustat för kraftig tillväxt.

Shop Apotheke finns idag på sju europeiska marknader. Klart störst är man i DACH-länderna (84% av omsättningen 2020) och enskilt största marknaden är Tyskland.

Shop Apotheke är grundarlett och bolagets huvudkontor ligger i Sevenum i Nederländerna på gränsen till Tyskland.

Shop Apotheke gynnas av två stora trender; dels den allt äldre befolkningen i Europa och övergången från att handla både receptbelagda och receptfria läkemedel på nätet.

I den här attraktiva marknaden är Shop Apotheke tillsammans med schweiziska Zur Rose dominerande.

I Tyskland som är bolagets största marknad är det bara 1,5 procent av alla läkemedelsköp som görs online. Shop Apotheke har i nuläget 35 procent av den tyska marknaden för läkemedelsköp på nätet.

E-handeln för läkemedel är alltså ännu i sin linda och Shop Apotheke är perfekt positionerade för att ta del av den kommande tillväxten.

Positivt för bolaget är att den tyska marknaden kommer att öppnas upp för e-recept. E-recept kommer att introduceras i Tyskland under de kommande månaderna och från och med 1 januari 2022 kommer det att vara obligatoriskt.

Vid årsskiftet hade bolaget 6,3 miljoner aktiva kunder. Sammantaget erbjuder man drygt 100 000 olika produkter.

Under de kommande åren spås omsättningstillväxten ligga på mellan 20 och 30 procent. Rörelsemarginalen spås successivt stiga.

I år väntas bolaget visa vinst för första gången på många år.

Under torsdagen släppte Shop Apotheke rapport för det första kvartalet.

Omsättningen uppgick till 284 miljoner euro. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma kvartal förra året.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 968 1 185 1 548 1 996
Rörelsemarginal, % 0,57% 0,72% 1,76% 2,38%
Vinst/aktie EUR -1,17 0,11 1,02 1,9
Utdelning EUR        
         
Källa: Marketscreener        


Shop Apotheke har varit en pionjär när det gäller att sälja läkemedel online. Bolaget startade redan 2001 i Köln. Då var bolaget en onlineshop till ett fysiskt apotek.

Grundarna är Stephan Weber och Marc Fischer. De är båda fortfarande aktiva i företaget som försäljningschef/vice vd och informationschef.

Shop Apotheke har vuxit både genom förvärv och organisk tillväxt. 2016 förvärvade man belgiska onlineapoteket Farmaline. Det i sin tur öppnade upp dörren för marknaderna i Spanien och Italien.

2017 förvärvade man Europa Apotheek. Det senaste förvärvet är nu3 som är ett företag specialiserat på funktionell mat. Intressant med mat är att det har betydligt bättre marginaler.

I januari köpte man också e-hälsoappen smartpatient för 70 miljoner euro.

Shop Apothekes aktie är sedan 13 oktober 2016 noterad på Frankfurtbörsen.

Sedan starten har aktien stigit närmare 500 procent. Hittills i år summeras uppgången till 12 procent.

Analytikerkollektivet är övergripande positivt inställda till aktien. Totalt bevakas bolaget av tolv analytiker.

Av dessa sätter nio köp på aktien. De resterande är neutrala. Den genomsnittliga riktkursen ligger hela 40 procent högre än vad aktien handlas till idag.

Shop Apothekes aktie har varit tidvis ganska volatil och aktien har fram tills alldeles nyligen varit hårt blankad.

Risker finns i form av nya konkurrenter som till exempel att Amazon börjar sälja läkemedel på nätet på marknaderna där Shop Apotheke finns.

Andra generella risker i bolag som växer fort är så klart risken att bolaget behöver ta in mer pengar i form av nyemissioner.

Mycket talar dock till Shop Apothekes fördel som att det är lett av grundarna som har mycket bra track record. Skuldsättningen är låg. Värderingen för ett tillväxtbolag är inte utmanande. Aktien handlas till 2,4 gånger årets omsättning.

Det som främst gör Shop Apotheke intressant är den låga onlinepenetrationen när det gäller försäljning av läkemedel i Kontinentaleuropa. Det borgar för att bolaget har en lång tillväxtresa framför sig.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Shop Apotheke Europe NV Köp 153,97 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -