På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nästa års nordiska vinstraketer

Aktiekommentar Många bolag kommer i år att visa en stark vinsttillväxt i kölvattnet av pandemin. Problemet är att det bränslet snart börjar bli för gammalt för börsen och därför riktar vi blicken mot de nordiska bolag som väntas öka vinsten mest nästa år.

Tillverkningsbolagen går på högvarv, e-handlare och digitala tjänstebolag likaså och snart får även butiker, hotell och restauranger ta del av den ekonomiska återhämtningen efter pandemin. Det bäddar för ett starkt vinstår hos många börsbolag.

Men på den framåtblickande börsen är det precis det här ljusa 2021-scenariot som förklarar varför kurserna började stiga redan för ett år sedan. Och med Covid-vaccinen godkända i slutet av året fick börsen nytt bränsle. Nu ser vi hur fantastiska vinstökningar i många bolag under rapportperioden inte längre belönas med nya kursuppgångar, vilket indikerar att marknaden börjar bli mätt på bilden av ett starkt 2021.

Mycket talar för att aktiemarknadens fokus successivt kommer att skifta mot vinstlyft som har förutsättningar att fortsätta in i 2022 eller till bolag som släpar efter och gör sin stora återhämtning först nästa år.

Vi har med hjälp av prognosdatabasen Factset gått igenom vilka bolag på de nordiska börserna som förväntas öka sin vinst per aktie mest nästa år jämfört med årets förväntade vinst. De allra minsta bolagen har vi dock gallrat bort - inträdesbiljetten på den här vinstfesten är att man har minst 3 miljarder kronor i börsvärde och för att kvalitetssäkra vinstprognoserna har vi även sorterat bort bolag som följs av färre än tre analytiker.

Bolag som väntas göra förlust i år eller nästa år har vi också strukit. Inget ont om bolag som ser fram emot minskade förluster men gör man inte vinst 2021 finns det troligen djupare problem och det är vi inte ute efter här.

Med det här urvalet hittar vi knappt 30 nordiska bolag som spås öka sin vinst per aktie med 50 procent eller mer nästa år. Norge bidrar med klart flest aktier där oljeservicebolag som TGS och Odfjell Drilling spås öka vinsten rejält, men också flera norska fiskodlare står inför ett vinstlyft om prognoserna slår in.

Högst på listan hittar vi svenska finansbolaget Hoist som har haft det tufft under pandemin. Nedstängda marknader och nedskrivning av portföljer i Storbritannien och Spanien bäddade för en stor förlust under första kvartalet men vd Klaus-Anders Nysteen pekade samtidigt på ljusnande utsikter framåt. Analytikerna spår att det blir en liten vinst för helåret som sedan flerfaldigas nästa år och får de rätt så är p/e-talet låga 6 för 2022.

Intressant att notera är att aktien tillhör de mest blankade på den svenska börsen, samtidigt som vd och investeringschefen i bolaget uppenbarligen inte håller med. Båda köpte Hoist-aktier tidigare i veckan.

Bolag Land/sektor EPS-tillväxt 2022 P/e-tal 2022
Hoist Finance SE/Finans 886% 6
ALK-abello DK/Läkemedel 354% 69
TGS-NOPEC  NO/Oljeservice 265% 21
Kahoot NO/Mjukvara 258% 97
Photocure NO/Läkemedel 250% 52
Vow NO/Finans  182% 39
Aker BioMarine NO/Bioteknik 152% 20
ISS DK/Fastighetstjänster 140% 15
Wallenius Willhelmsen NO/Sjöfrakt 119% 7
Millicom SE/Telekom 117% 11
Genmab DK/Bioteknik 101% 45
Grieg Seafood NO/Fiskodling 92% 10
Sinch SE/Kommunikation 84% 48
Ambu DK/Medicinteknik 74% 139
Norway Royal Salmon NO/Fiskodling 73% 12
Odfjell Drilling NO/Oljeservice 70% 9
Bang & Olufsen DK/Konsumentelektronik 70% 24
DFDS DK/Sjöfrakt 68% 12
MTG SE/E-sport 67% 26
Stolt-Nielsen  NO/Sjöfrakt 66% 8
Nordic Semiconductor NO/Halvledare 60% 55
LINK Mobility Group  NO/Telekom 60% 48
Attendo SE/Vård 60% 18
FLSmidth  DK/Byggmaterial 59% 18
Adevinta  NO/Media  58% 53
Surgical Science  SE/medicinteknik 57% 91
Bakkafrost NO/Fiskodling 56% 20
Detection Technology  FI/Medicinteknik  52% 26
Pandox  SE/Hotellfastigheter 50% 20
Källa: Factset      

 

Tvåa på listan är danska ALK-Abello som är specialist på allergiläkemedel. Pandemin har dämpat försäljningen av produkter som används i behandlingar på sjukhus och även sinkat rekryteringen till bolagets tester av nya läkemedel. De kommande åren har bolaget en ambitiös plan för att bredda sin portfölj, hålla en hög intäktstillväxt och ta ett rejält kliv på marginalsidan fram till 2025 då man siktar på 25 procent i ebit-marginal. Lyckas man med det, från dagens marginalnivå på 4 procent, är den till synes höga värderingen inget hinder för kursuppgång.

Bolaget släppte sin kvartalsrapport på onsdagsmorgonen och året har börjat med ett klart högre resultat än väntat och ALK-Abello höjde samtidigt sin guidning för 2021.

Ett annat danskt bolag som spås mer än fördubbla vinsten är den danska tjänstejätten ISS. En intern storstädning både i affärsportföljen och i ledningsgruppen är sedan en tid tillbaka igång och det väntas sätta positiva avtryck i vinsttillväxten nästa år och även åren därpå.

ISS värdering, med ett p/e-tal på 15 för 2022, avviker genom att vara relativt låg i förhållande till många av de andra bolagen på listan där den höga vinsttillväxten redan syns i aktiekursen. Bolag som har möjlighet att fortsätta öka vinsten i snabb takt växer dock snabbt in i sin stora kostym så listan bör innehålla många aktier som tar rygg på vinsttillväxten och stiger det kommande året.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -