ETF: Efterfrågan på metaller tar fart

Fondkommentar Flera namntunga ekonomer och investerare ser en supercykel för råvaror stå för dörren. Och under inledningen på året har många industrimetaller har nått nya rekordnoteringar. Vill du öka exponeringen har Placera en börshandlad fond som ger en bra riskspridning bland industrimetallbolag.

Förväntningarna på den globala ekonomiska tillväxten de kommande åren är hög. Det handlar om en stark återhämtning av världsekonomin efter coronapandemin. Samtidigt som både EU och inte minst USA stimulerar ekonomierna med stora kapitalinjektioner som till stora delar handlar om att bygg om till en grönare värld.

Det krävs stora investeringar för en grön omställning och i USA planerar man förutom en grön omställningen att upprusta en nedgången infrastruktur. Det kommer att krävas stora mängder insatsråvaror som aluminium, koppar, stål, silver och inte minst nya gröna metaller.

Efterfrågan blir allt större på råvaror och industrimetaller, under april steg indexet S&P GSCI Industrial Metals med närmare 10 procent.

Kopparpriset har nått nya höjder i år och passerat 2011 års toppnotering. Aluminiumpriset är nu det högsta sedan 2018 och järnmalm har stigit över 15 procent i år och hela 125 procent det senaste året. Palladium steg 13 procent i april och nådde en ny rekordnotering. Även guld och silver steg den senaste månaden.

Vill du inte leta bolag själv, så finns det en börshandlad fond med inriktning mot olika typer av industrimetallbolag.

Den börshandlade fonden VanEck Vectors Global Mining UCITS ETF USD A, med börskoden WMIN, är en passiv fond som investerar efter EMIX Global Mining Index.

Det är en omfångsrik och bred fond mätt i ett stort urval av industrimetallbolag som arbetar med allt från prospektering, exploatering, tillverkning och till distribution. Indexet EMIX Global Mining index spänner över 28 länder och innehåller en blandning av utvecklade marknader och tillväxtmarknadsländer.

Indexet har en tydlig lutning åt stora bolag som utgör knappt 73 procent. Medelstora bolag står för 21 procent, resterande del är småbolag. Totalt omfattar indexet drygt 150 bolag och det ger en bred exponering mot stora värdebolag med en hög direktavkastning.

Indexet gör skäl för namnet global och när det kommer till råvaror hittar vi de två råvarutunga länderna Kanada och Australien i toppen. Kanadensiska bolag utgör 21 procent följt av australiensiska bolag med 18 procent. Storbritannien som har flera av världen största råvarubolag noterade på Londonbörsen väger 15 procent och är det klart största europeiska landet före Schweiz på drygt 4 procent. Sverige som land står för knappa procenten av fondens värde och består av investering i Boliden.

USA som normalt är en jätte bland de globala börserna med stora teknikjättar hamnar först på femteplats med blygsamma 12,8 procents vikt.

EMIX Global Mining index inkluderar gruvbolag inom många industrimetaller. Största undersektor i indexet är diversifierade metaller och gruvor som väger 37 procent, nästa största är guldbolag på 30 procent. Tredje största är stålbolag följt av kopparbolag båda utgör runt 10 procent vardera. Indexet innehåller även aluminium, palladium och silver.

Indexet är marknadsviktat, vilket innebär att det största bolaget får den största vikten i indexet. Och det innehåller drygt 150 olika företag och förändras varje kvartal. Tanken med förändringen är att de mest relevanta största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

Jag tycker fonden ger en bred riskspridning då den fångar upp många olika industrimetaller och olika typer av gruvbolag verksamma över stora delar av världen.

De tio största innehaven utgör precis som i det underliggande indexet 45 procent av fondens värde. Den brasilianska gruvjätten Vale är största bolaget med sina 6,4 procent. Bolaget är världens största järnmalmsproducent, de har över 120 000 anställda och har även en omfattande transportverksamhet som spänner från tåg till hamnterminaler och sjötransporter

Det följs av brittiska Rio Tinto Group som är stora inom koppar, järnmalm och nickelproduktion. Rio Tinto väger nästa lika mycket som Vale. Tredje störst är australiensiska BHP Group som har en mycket bred verksamhet inom mineraler, industrimetaller och petroleum.

VanEck Vectors Global Mining UCITS ETF USD A har haft en bra utveckling de senaste tre åren med en avkastning på drygt 56 procent. Avkastningen har varit högre än kategorisnittet av liknande fonder. Risken mätt som volatilitet är hög, vilket är i det närmaste är ett normaltillstånd för råvaror relaterade fonder. Fondens riskjusterade avkastning är bra och hör till dem högsta inom råvarusektorn.

Det är värt att poängtera att råvaror är extremt cykliska och priset kan svänga mycket i sin natur.  Därför bör man se en industrimetallinvestering som ett komplement och skydd i en fondportfölj och den bör ses som en mindre investering.

Förvaltningsavgiften för VanEck Vectors Global Mining UCITS ETF USD A är 0,5 procent. Fonden förvaltar idag runt 1 miljard kronor. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av VanEck som är en amerikansk kapitalförvaltare som grundades 1955 och har huvudkontor i New York.

Placera tycker VanEck Vectors Global Mining UCITS ETF USD A ger en bred och bra diversifiering mot de stora och viktigaste metallerna.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -