På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stökig vätgasresa för Plug Power

Börs Vätgasbolaget Plug Power har haft en volatil tid på börsen i år. Goda nyheter om stora ordrar och samarbeten följdes av besked om redovisningsfel och aktien tog stryk. Just nu hänger flera orosmoln över Plug Power.

Plug Power konstruerar, utvecklar och tillverkar väte- och bränslecells system som används för att driva elmotorer. Bolagets teknik finns främst i materialhanteringsfordon och industribilar som exempelvis i elektriska gaffeltruckar och industrifordon. Plug Power erbjuder även sina kunder vätgaslagrings- och tanklösningar samt byte av vätgascylindrar. På senare tid har satsningar gjorts för att använda bolagets teknik för vägfordon. Bolaget har för närvarande ett marknadsvärde på 14,3 miljarder dollar.

Aktien började stiga redan i slutet av förra året efter besked om ökade ordrar och positiva försäljningssiffror. Framför allt steg många bolag inom sektorn efter besked om Joe Bidens satsningar på förnybar energi. För helåret 2020 var aktien upp närmre 1000 procent.

De två första veckorna i år steg aktien 87 procent efter besked om att Plug Power ingått två nya samarbeten. Det första var med sydkoreanska SK Holdings som investerade 1,5 miljarder dollar i Plug Power för att avancera utvecklingen av vätgasteknologin i Asien. Knappt en vecka senare kom besked om att den franska biltillverkaren Renault och Plug Power startar ett joint venture inom vätgasbaserade bränslecellsfordon i slutet av andra kvartalet i år.

I Q4 rapporten som släpptes den 25 februari, redovisade bolaget negativa intäkter vilket berodde på att Plug Power år 2017 gett ut warranter som en slags rabatt till Amazon för att de skulle köpa Plug Powers produkter och service. På grund av den kursutveckling som Plug Powers aktie haft blev warranterna mycket mer värda än vad Amazon köpte produkter och service för. ”Rabatten” överstiger alltså försäljningspriset och därför visar Plug Power negativa intäkter.

Detta påverkar dock inte kassaflödet för bolaget utan är en redovisningsteknisk lösning. Aktien sjönk något men vände i samband med nyheter om att Plug Powers teknik ska användas i Nordamerikas största gröna vätgastillverkning. Anläggningen kommer att ligga i New York och vätgasen ska tillverkas av vattenkraft.

Den 16:e mars bekräftade Plug Power att deras räkenskaper är felaktiga och att redovisningar från 2018 till 2020 måste revideras. Aktien dök och tog även med sig andra bolag inom vätgassektorn. Det svensk-listade First North-bolaget Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller och tog hem en order från Plug Power till ett värde av 42 miljoner kronor bara en vecka innan beskedet om räkenskaperna var ett av vätgasbolagen som drogs med nedåt.

Felaktigheterna rör klassificering av kostnader för forskning och utveckling kontra kostnad för sålda varor, bokföringsvärden för tillgångsrättigheter, periodiseringsförluster inom vissa servicekontrakt, nedskrivningar av inventarier. Till följd har Plug Power och två chefer har fått en stämningsansökan på sig av aktieägare som förlorat mycket i aktievärde på grund av felaktigheterna. Ännu är det oklart hur omräkningen kommer se ut och om vad som kommer att ske med ledningen.

Dessutom bör man vara medveten om att Plug Power aldrig har genererat vinst någon gång under sina mer än 20 år som verksamma.

Plug Powers huvudkontor ligger i delstaten New York där en av fabrikerna också finns. Ytterligare fabriker och försäljningskontor finns bland annat i Washington, Illinois och Ohio. Bolaget grundades år 1997 och är noterat på Nasdaq. Bolagets kunder är några av världens största detaljhandels- och tillverkningsföretag, bland annat Amazon, BMW, Carrefour and Walmart.

I ett vätgasfordon så omvandlas vätgas tillsammans med luft i bränslecellen och energi uppstår. Endast avgaser i form av rent vatten uppstår. Jämfört med elbilar som drivs med batterier har vätgas en fördel när det gäller den storlek på batterier som krävs för tunga fordon. En vätgastank och en bränslecell tar mindre plats och går dessutom snabbare att tanka än en elbil med batteri. Att komprimera vätgas i cylindrar är dock kostsamt och när det gäller vätgasbilar är infrastrukturen inte är anpassade för dem, eftersom det inte finns många ställen i USA som har vätgasladdningar.

Vätgastekniken ses som miljövänlig, vilket är en av anledningarna till att bolag i branschen fick ett uppsving under förra året och i början på detta år när ESG-bolag gynnades av EU:s och Joe Bidens klimatpolitik. Detta är också en stor anledning till att Plug Power återfinns i portföljen för många hållbara fonder.

Hur miljövänlig vätgas är beror dock på hur det framställs. Vätgas kan framställas genom förnybara källor eller genom till exempel naturgas som ger utsläpp av fossila bränslen, vilket alltså inte är miljövänligt. Det finns dock stora förhoppningar om stor potential i vätgas och bränslecellstekniken. När det gäller Plug Powers teknik så tillverkar de främst bränslecellteknik och tillhörande vätgaslagringsprodukter och utvinner alltså inte själva vätgasen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -