På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är årets vinnare i Dow Jones index

Aktiekommentar Ett apotek, en bank och en volvokonkurrent toppar listan över amerikanska Dow Jones index-vinnare i år. Placera har listat avkastningen för alla bolagen i det välkända och äldsta amerikanska aktieindexet.

Dow Jones index såg dagens ljus 26 maj 1896 och är sannolikt det mest kända aktieindexet i världen. Indexet är unikt på flera sätt och ett är att det beräknas på samma sett som vid starten i slutet på 1800-talet.

Indexet omfattar totalt 30 bolag och ska ha en sammansättning av bolag som speglar det amerikanska näringslivet. Indexet sköts av en indexkommitté som väljer när bolag ska in och ut. Det senaste bytet skedde den 24 augusti i fjol då tog man in bioteknikjätten Amgen, mjukvarubolaget Salesforce och industrikoncernen Honeywell som bland annat tillverkar robotar och automatiseringslösningar. Bolagen ersatte oljejätten Exxon-Mobil, läkemedelsbolaget Pfizer och försvarskoncernen Raytheon Technologies.

Det var en tid före miniräknare och datorer, enklaste sättet att beräkna var att använda aktiepriset som en beräkningsfaktor. Det innebär att det inte är bolagets totala börsvärde som styr respektive aktiesvikt i indexet som är gängse standard vid modern indexberäkning. Utan det är aktieprisets som styr vikten i indexvärdets utveckling.

Apple är världens största bolag med ett marknadsvärde på över 2 240 miljarder dollar, och väger tyngst i alla globala aktieindex och även det bredare S&P 500 index. Men i Dow Jones index är det 20:e största bolaget med en vikt i index på 2,6 procent. Hälsovårdsbolaget United Health Group väger tyngst i index på 7,7 procent följt av investmentbanken Goldmans Sachs med 6,8 procent. Unted Helath Groups aktie handlas runt 400 dollar jämfört med Apples kurs på 131 dollar.

Microsoft är det största teknikbolaget i Dow Jones index med en vikt på 5 procent, vilket ger den en fjärdeplats precis före mjukvarubolaget Salesforce. Microsoft handlas norr om 250 dollar per aktie och har därmed nästan dubbel vikt mot Apple i indexet. Finanssektorn väger tyngs på 20 procent följt av hälsovårdsbolag på drygt 18 procent. Industrisektorn är tredje störst med 17,2 procent. 

Dow Jones index har en klar lutning åt stora värdebolag viket göra att året har börjat bra och indexet är upp närmare 11 procent exklusive utdelningar. Och det klår det tillväxt tunga Nasdaq 100 indexet som stigit med knappt 9 procent.

Hälften av indexets 30 bolag har en avkastning norr om 11 procent och två aktier har lyckats stiga med mer än 30 procent sedan årsskiftet.

Bolag i Dow Jones  Symbol Avkastning i år
Walgreens Boots Alliance Inc WBA    31,6%
Goldman Sachs Group Inc. GS    31,4%
Caterpillar Inc. CAT    26,5%
American Express Company AXP    24,3%
Chevron Corporation CVX    21,6%
Home Depot Inc. HD    20,6%
JPMorgan Chase & Co. JPM    19,0%
Microsoft Corporation MSFT    17,7%
Intel Corporation INTC    16,3%
Cisco Systems Inc. CSCO    14,7%
Boeing Company BA    13,2%
Dow Inc. DOW    12,8%
International Business Machines Corporation IBM    12,8%
UnitedHealth Group Incorporated UNH    12,5%
3M Company MMM    11,2%
Amgen Inc. AMGN    10,9%
Travelers Companies Inc. TRV    10,5%
McDonald's Corporation MCD    9,5%
Salesforce.com inc. CRM    5,2%
Visa Inc. Class A V    5,1%
Honeywell International Inc. HON    4,8%
Johnson & Johnson JNJ    3,6%
Walt Disney Company DIS    1,9%
Apple Inc. AAPL    1,2%
Coca-Cola Company KO    -2,3%
Walmart Inc. WMT    -4,0%
Verizon Communications Inc. VZ    -4,1%
Merck & Co. Inc. MRK    -5,4%
Procter & Gamble Company PG    -5,7%
NIKE Inc. Class B NKE    -6,6%
Källa: S&P Dow Jones Indices den 27 april 2021, avkastning i lokal valuta, utan utdelning och aktieåterköp    

 

Högst avkastning har apotekskedjan Walgreens Boots Alliance. Bolaget har varit en coronavinnare och erbjuder coronatester, säljer självtester och inte minst så har de avtal med regeringen om att adminsistrera coronavaccination i 49 delstater, Washington DC och i Puerto Rico.

Goldmans Sachs har som många andra banker gynnats av ett nytt intresse för banker i spåren av den hastiga ränteuppgången och sektorrotationen till värdebolag. Och inte minst har börshandelsaktiviteten och börsintroduktioner slagit i taket. En kombination gjorde att kvartalsrapporten som de lämnade den 15 april slog analytikernas förväntningar med råge.

Caterpillar som kämpar om samma kunder som Volvo inom segmentet anläggningsmaskiner är indexets tredje bästa aktie. Caterpillar är cykliskt och har fått vind i ryggen av president Bidens enorma infrastrukturprojekt. Bolaget gynnas av den stark global återhämtning i ekonomin som spås komma efter sommaren. Även Caterpillar lämnade en stark rapport som slog högt ställda förväntningar.

Totalt hittar vi sex aktier som visar minusavkastning.

Sportsko- och klädestillverkaren Nike har backat 6,6 procent och hör till coronaförlorare. När folk sitter hemma i karantän och sportanläggningarna gapar tomma är efterfrågan på sportkläder och utrustning minimal. Och som inte det räcker så har Nike precis som H&M sagt att de inte köper in produkter som bomull från den kinesiska Xinjiang-regionen. De har drabbats negativt av en social mediastorm i Kina.

Två defensiva bolag har hamnat i botten på listan. Dagligvarubolaget Procter & Gamble samt läkemedelsbolaget Merck har handlats ner i år när investerarna letat sig till bolag av mer cyklisk natur.

Telekombolag brukar höra till stabila defensiva bolag. En tjänst som vi förbrukar i både låg- som högkonjunktur. Verizon Communications som har den gamla Ericsson vd:n Hans Vesterberg som koncernchef har backat drygt 4 procent i år och intar listan fjärdeplats från slutet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -