På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Återförsäkra dig med den här aktien

Aktieanalys Finns det fortfarande lågt värderade aktier i bolag som växer, ger bra direktavkastning och som inte hämtat igen sig från coronakraschen? Ja, här är ett sådant exempel.

Hannover Re eller Hannover Rück på tyska är världens tredje största återförsäkringsbolag. De två andra är Munich Re och Swiss Re.

Ett återförsäkringsbolag är ett försäkringsbolag, där försäkringsbolag kan försäkra sig för att på så vis får ner sin egen risk. Om det inte hade gått eller om de inte hade gjort så skulle en enskild händelse som till exempel en stor storm kunna slå ut bolaget.

Hannover Re grundades den 6 juni 1966 och huvudkontoret ligger precis som namnet antyder i staden Hannover.

Bolaget har över 170 dotterbolag på fem kontinenter.

Hannover Re har mycket god kreditrating. Till exempel ger Standard & Poor's Hannover Re betyget AA- "Very Strong".

Aktien noterades på börsen 1994. Samma år blev bolaget först i världen bland återförsäkrarna att kunna erbjuda och prissätta risker för naturkatastrofer.

Majoritetsägare i Hannover Re är försäkringsjätten Talanx med 50,1 procent av aktierna.

Marknadsvärdet uppgår till 18,5 miljarder euro.  

Företaget utmärker sig genom att ha en stark balansräkning med stora reserver i kombination med en konservativ ledning samtidigt som bolaget är i topp när det gäller lönsamhet i branschen.

Trots det värderas Hannover Re fortfarande betydligt lägre än före coronapandemins utbrott. Detta oaktat att bolaget lyckades öka omsättningen under 2020 med nästan 10 procent.

Visserligen ökade kostnaderna också och vinsten per aktie blev lägre än 2019. Det kanske inte är så konstigt med tanke på effekterna av den världsomspännande pandemin.

Förutom pandemin så bestod de största utgifterna för Hannover Re under förra året av hagelstormar i USA 4–12 augusti och orkanen Laura 23–29 augusti. Totalt hade bolaget stora kostnader för 17 naturkatastrofer förra året.

Marginalerna väntas successivt stärkas i den postpandemivärld vi snart går in i.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 24 765 26 401 27 490 28 564
Rörelsemarginal, % 4,90% 7,20% 7,75% 8,00%
Vinst/aktie EUR 7,32 10,9 12,2 13
Utdelning EUR 4,5 5,82 6,19 6,61
         
Källa: Marketscreener        

 

I år spås omsättningen öka med 7 procent samtidigt som vinsten för helåret väntas stiga med runt 50 procent.

Redan i år spår marknaden att vinsten kommer att bli högre än under senaste rekordåret 2019.

Även om Hannover Re har sin bas och sitt ursprung i Europa kommer största delen av omsättningen utanför Europa. 2020 kom 30 procent av omsättningen från USA följt av Asien med drygt 18 procent. Största marknaden i Europa är den brittiska marknaden med 14,5 procent. Den tyska marknaden stod enbart för 7,4 procent av försäljningen. Det var ungefär lika mycket som omsättningen i Australien.

P/e-talet för 2021 är 14 i skrivande stund. Aktien handlas till p/b värde på 1,6.

Hittills i år har aktien stigit 18 procent. Sett under de senaste tolv månaderna är aktien bara upp 6 procent. Att aktien inte gått starkare i återhämtningen som varit är märkligt.

Strax före coronakraschen handlades aktien på nivåer över 190 euro.

22 analytiker bevakar aktien. Av dessa sätter tio köp på Hannover Re, åtta är neutrala och fyra sätter sälj på aktien.

Analytikerkollektivets genomsnittliga riktkurs på Hannover Re är 162 euro per aktie. De som ligger högst värderar aktien till runt 200 euro.

Återförsäkringsbolagen är kända för att vara stabila högutdelare i likhet med vanliga försäkringsbolag. Hannover Re är inget undantag. I år valde Hannover Re att öka den ordinarie utdelning från 4 euro till 4,5 euro per aktie. Det gör att direktavkastningen nu ligger på 3 procent.

Det finns mycket som talar till Hannover Re:s fördel. Den starka balansräkningen, de stigande marginalerna och den ökande omsättningen. Och ledningens förmåga att vara bäst i klassen bland återförsäkrarna när det gäller lönsamhet.

Samtidigt har bolaget en stark historia av stigande utdelning och är nu mer än ett år efter pandemin fortfarande försiktigt värderat. Det räcker gott och väl till en köprekommendation.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hannover Rueck SE Köp 154,94 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -