Börserna fokuserar på USA-siffror

Makroveckan Konjunkturstatistiken fortsätter att övertyga men ger inget större positivt utslag på börskurvorna. Oron gäller framför allt att en stark återhämtning ska tvinga fram en stramare penningpolitik. Av det skälet lär det bli en hel del fokus på veckan amerikanska arbetsmarknadssiffror.

I förra veckan gick det åter lite tyngre på världens börser. Den svenska börsen backade med 1,3 procent medan den amerikanska börsen rörde sig sidledes. Detta trots att det mesta av makrostatstiken och företagsrapporterna innebar goda nyheter.

En förklaring är givetvis att de flesta av världens börser börjat året så starkt men dessutom finns en stigande oro för att inflationen ska ta fart och tvinga fram åtstramningar av den extremlätta penningpolitiken. Framför allt i USA. Av det skälet kommer mycket av veckans makrofokus att hamna på de inköpschefsindex och arbetsmarknadsdata som kommer från USA. Inköpschefsindexen publiceras på måndag respektive onsdag medan arbetsmarknadssiffrorna kommer på onsdag respektive fredag. Då väntas riktiga monstersiffror.

De amerikanska långräntorna har också börjat röra sig uppåt och tioårsräntan ligger nu kring 1,62 procent. Inget som skrämmer marknaden men om trenden uppåt fortsätter lär det dämpa riskaptiten ytterligare något.

Annars borde det mesta vara positivt för börsen efter den starka rapportskörden och en ekonomisk återhämtning som går betydligt snabbare än väntat. I både Sverige och USA är nu det mesta av förra årets nedgång återhämtad. Det är egentligen bara tjänstesektorn i EMU-området som saknas för att vi ska ha en riktig tillväxtraket i faggorna. I alla fall i den mer utvecklade delen av världsekonomin. Tyvärr halkar flera tillväxtekonomier efter på grund av fortsatt hög smittspridningen och brist på vaccin.

För svenskt vidkommande har vi, förutom inköpschefsindexen, en utfrågning av riksbanksdirektionen att se fram emot (tisdag) och statens budgetsaldo (fredag). De svenska statsfinanserna har utvecklats betydligt bättre än befarat under senare tid och fortsätter den trenden även i april kanske vi har nya åtgärder att se fram mot från regeringshåll.

Men ska vi tro de BNP-siffror och den konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet publicerade i förra veckan så börjar svensk ekonomi närma sig toppformen. Förutom några kvarvarande krisfickor så pekar de flesta konjunkturkurvor nästan rakt uppåt.

Måndag

Inköpschefsindexet för Sverige har redan publicerats och landad på skyhöga 69,1. Det högsta värdet som uppmätts sedan november 1994. Så det är fortsatt mycket god fart i industrin och det bådar gott för både tillväxt och vinster framöver. Smolket i glädjebägaren är att insatsvarupriserna stiger i rekordtakt. Vi får se om det amerikanska industriindexet hamnar på motsvarande nivåer i eftermiddag.

Tisdag

Riksbanksdirektionen frågas ut i riksdagens finansutskott. Lär bli en hel del frågor om hur Riksbanken påverkar, och kan påverka utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Det var i alla fall det som dominerade presskonferensen efter förra veckans räntebesked. Lite om penningpolitiken lär det väl också bli.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Lär mest vara mungiporna uppåt även där även om leendet inte är lika brett som i industrin. Håll också koll på den amerikanska ADP-mätningen över sysselsättningsutvecklingen i privat sektor. En riktig mostersiffra väntas och det kan bidra till stigande förväntningarna på att den amerikanska centralbanken tvingas strama åt tidigare än vad som just nu är förväntat.

Torsdag

Norges bank och Bank of England lämnar räntebesked. Norges bank ligger närmast en räntehöjning som väntas komma redan i år. Den här gången lär beskedet ändå vara att banken ligger still. Bank of England kan tänkas flagga för en nedtrappning av obligationsköpen.

Fredag

Den svenska statens budgetsaldo har varit rejält mycket starkare än väntat under senare tid. Håller den trenden i sig så finns det mer stimulanspengar att hämta i höstbudgeten, och kanske redan innan dess. Annars mest fokus på de amerikanska sysselsättnings- och arbetslöshetssiffrorna. Den här gången är kanske den senare siffran mer intressant eftersom den säger en hel del om hur många amerikaner som återvänder till arbetsmarknaden nu när lyftet på arbetsmarknaden är så markant.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -