På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i november - så gick det

Utvärdering Värdebolag har varit i investerarnas fokus det senaste halvåret och de globala börserna har haft en stark utveckling. Avkastningen för en globalindexfond landar på hela 20 procent för de senaste sex månaderna. Placeras utvalda fonder har haft en bra utveckling men några fonder med tillväxtbolagsfokus har haft det kämpigt.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november 2020.

Det senaste halvårets sektorrotation har gjort att investerarna köpt cykliska värdebolag. Stockholmsbörsens sammansättning som har en stor andel cykliska bolag hör till halvårets vinnare, en indexfond som följer de 30 största bolagen har stigit närmare 34 procent.

Trots att Europa har många cykliska värdebolag har en bred europaindexfond inte hängt med Stockholmsbörsen. Avkastningen landar på närmare 25 procent i svenska kronor. Kronan har tagit igen förlorad mark mot euron det senaste halvåret och stigit närmare 3 procent.

Det var ett tag sedan Europa klådde USA-börserna och globalfonder.

En global indexfond har stigit 20 procent under halvåret vilket är 1,5 procentenhet bättre en indexfond för USA. Under halvåret har kronan stärkts betydligt mot den amerikanska dollar med 7 procent, vilket tar bort avkastning när vi räknar om till svenska kronor.

Det har varit kämpigast för tillväxtmarknaderna, en bred tillväxtmarknadsindexfond har närmare 15 procent i avkastning. Utvecklingen var urstark fram till mitten på februari men har tappat sedan dess. Den utlösande faktorn har sannolikt varit den amerikanska ränteuppgången som stärkt dollarn. Samtidigt har de kinesiska börserna backat, vilka väger tungt i index på runt 40 procent.

Placeras fondval har kommit tillbaka lite efter förra månaden. Men för några av fonderna har det varit en tuff och utmanande period när sektorrotationen varit kraftfull. Fem av fonderna underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori.

Att det varit motvind för tillväxtbolag det senaste halvåret är tydligt då vi hittar två bolag med tillväxtbolagsfokus som tappat mot både sina kategorisnitt och respektive fondkategori av liknande fonder.

Globalfonden MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på globalbasis och brukar normalt klå både index och fondkategorin. Men det senaste halvåret har varit en enorm uppförsbacke för fonden.

Listans europafondval Fidelity European Dynamic Growth har tappat avkastning mot kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är mer defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har gått sämre än fondkategorin.

Bara en fond uppvisar negativ avkastning under halvåret. Det har varit fortsatt tuffast för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv, sm namnet antyder är det en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

SEB Nordamerika Småbolag hör till halvårets bästa fond med en avkastning på över 35 procent, vilket är bättre än kategorisnittet.

Näst högst avkastning på listan hade teknikfonden DNB Teknologi på 30 procent, följt av TIN Ny teknik. Båda fonderna har haft en högre avkastning än kategorisnittet.  

En fond som trivs i rådande börsklimat är Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus. Den har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt. Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select har fortsatt att slå sitt kategorisnitt.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest har stigit närmare 23 procent och skapat en stabil överavkastning mot

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -