På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Biden och Fed möts med axelryckning

Makrokommentar Fed-chefen Jerome Powell lämnar lugnande penningpolitiska besked samtidigt som president Biden presenterar nya massiva satsningar på det finanspolitiska området. En lite blasé finansmarknad tar än så länge emot de nya beskeden med en axelryckning.

Den amerikanska centralbanken levererade under onsdagskvällen precis det budskap som marknaden hade gått och hoppats på. Banken anslog en än mer positiv ton när det gäller utvecklingen för amerikansk ekonomi samtidigt som man undvek alla typer av signaler som skulle kunna tolkas som att en åtstramning av den ultralätta penningpolitiken är nära förestående.

Den inflationsuppgång som väntas under de kommande månaderna ska dessutom, enligt Federal Reserve, vara övergående och inget som kommer att påverka penningpolitiken, i alla fall inte på kort sikt. Vilket Fed-chefen Jerome Powell var noga med att understryka på den efterföljande presskonferensen.

Att börseuforin uteblev ändå uteblev kan väl främst hänföras till det faktum att Fed-beskeden var de väntade. Banken håller dessutom fast vid synen att penningpolitiken i högre grad är baserad på utfallen i ekonomiska data än på prognoser kring en tänkt utveckling. Så arbetslösheten måste betas ner ytterligare en bit, samtidigt som makrostatstiken i övrigt konfirmerar bilden av en uthållig återhämtning, innan det kan dags att påbörja en försiktig åtstramning.

De flesta tycks räkna med att de första signaler kring en nedtrappning av obligationsköpen (tapering), som för närvarande uppgår till 120 miljarder dollar i månaden, kommer under sensommar eller höst. Centralbankssymposiet i Jackson Hole, i slutet av augusti, kan möjligen vara ett lämpligt tillfälle.

Federal Reserves ränteprognoser indikerar ingen höjning av räntan de kommande åren men på marknaden prisas det numera in en första räntehöjning mot slutet av 2022.

Ungefär samtidigt som Federal Reserve kom med sitt penningpolitiska besked höll president Biden ett tal inför den amerikanska kongressen. I samband med detta presenterade han tredje delen i sin ekonomiska BBB- plan (Build Back Better). Den här gången var det hushållen som skulle få sin släng av sleven. Hans ”American Families Plan” innehåller olika typer av välfärdssatsningar på omkring 1 800 miljarder dollar, som ska rullas ut under de kommande åren. Uppdelat på 1 000 i utgiftsökningar och 800 miljarder i form av skattelättnader.  Satsningar på skola, förskola, lärarutbildning och möjligheter till betald ledighet i samband med barnafödande och sjukdom ingår bland annat i förslagen.

Mest fokus är ändå hamnat på finansieringen och där är huvudförslaget en fördubbling av kapitalskatten på höginkomsttagare (över 1 miljon dollar om året). En åtgärd som, enligt Biden-administrationen, bara kommer att drabba cirka 0,3 procent av skattebetalarna.

Från analytikerhåll har man pekat på riskerna för att en sådan skattehöjning kommer att leda till att många realiserar sina eventuella kapitalvinster innan den träder i kraft. Något som skulle kunna pressa kurserna. Det återstår dock att se om president Biden kan få igenom sina förslag i kongressen. Bland Republikanerna är motståndet, som väntat, massivt men den här gången finns det också flera tveksamma Demokrater. Alla Demokrater måste vara med på tåget för att förslagen ska ha någon möjlighet att passera kongressen så räkna med att det blir en hel del kompromissande på vägen till ett beslut.

De här två tunga beskeden fick sammantaget ganska små effekter på marknaden. Den amerikanska långräntan har, efter ett initialt fall efter centralbankens besked, legat tämligen stabilt och dollarn har tappat något mot euron. På den amerikanska börsen noterades små rörelser.

sammantaget får det konstateras att det numera tycks krävas en hel del på makroområdet för att ge aktiemarknaden ytterligare luft under vingarna. Företagsrapporterna fortsätter dessbättre att leverera och hittills har runt 85 procent av de amerikanska företagen slagit vinstprognoserna.         

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -