På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Massivt kapitalflöde till Kina väntar

Fondkommentar ”Kinesiska obligationer börjar bli en allt viktigare del i internationella obligationsportföljer. Och det kommer att fortsätta öka”. Det säger Dylan Ngai, en av förvaltarna bakom Nordea 1 – Renminbi Bond Fund.

Varför är kinesiska obligationer en intressant tillgångsklass?

”Den kinesiska obligationsmarknaden är idag världens näst största efter den amerikanska och tillväxten är hög. Den är helt enkelt för stor för att ignoreras och utländska investerare är underviktade kinesiska obligationer. Kinas ekonomi är efter den amerikanska näst största ekonomin. Och man är nummer ett när det gäller globala handelsflöden. Samtidigt har världens centralbanker bara igenomsnitt två procent placerade i kinesiska renminbi i sina officiella valutareserver jämfört med en exponering på hela 57 procent i amerikanska dollar. Det är en strukturell obalans hos centralbankerna och potentialen är enorm då vi tror att exponeringen till kinesiska renminbi kommer att öka betydligt.”

Dylan Ngai

Vilka bakomliggande faktorer är viktiga för en fortsatt hög efterfrågan på kinesiska obligationer?

”Vi tror ju att centralbankerna världen över kommer att köpa betydligt mer kinesiska statsobligationer för att få en renminbi-exponering till sina valutareserver. En annan viktigt teknisk faktor är att kinesiska obligationer fortsätter att inkluderas i flera viktiga och globala obligationsindex. Det började med Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, ett av de största och viktigaste obligationsindexen i världen i april 2019. I fjol tog JP Morgan Government Bond Index – Emerging Markets in kinesiska obligationer och här kan de väga så mycket som 10 procent, vilket uppskattas motsvara 24 miljarder dollar i nettoinflöde. FTSE Russel World Government Bond Index har bekräftat att de i höst kommer att inkludera kinesiska statspapper med en andel på 5,7 procent, något som på sikt skulle skapa inflöden på 140 miljarder dollar. Totalt handlar det om ett nettoinflöde på runt 300 miljarder dollar bara från passiva flöden.”

Vilka egenskaper har kinesiska obligationer?

”Kinesiska 10-åriga obligationer erbjuder en hög nominell ränta på runt 3,2 procent, vilket är ett betydande premium mot den amerikanska motsvarigheten. Gapet är på en historisk hög nivå jämfört med japanska, tyska, amerikanska och brittiska statsobligationer. Lägg till att den kinesiska inflationen har legat på 1 procent det senaste året och förväntningar på den kinesiska inflationen är fortsatt låg, vilket ger en fördel. Kinesiska statspapper har en rating på A+, vilket gör att de har den högsta avkastningen bland länder med en rating från AAA till A.”

”En annan fördel är att de erbjuder bra diversifieringsfördelar för en global obligationsportfölj. Som tillgångsklass har de klarat sig bra under perioder av stress och har låg samvariation med europeiska, amerikanska och andra tillväxtmarknadsobligationer. Genom att addera kinesiska obligationer får en global obligationsportfölj bättre riskjusterade egenskaper.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -