Ingen självklar resa med TUI-aktien

Aktieanalys Till sommaren spås turistresandet äntligen ta lite fart igen. Resejätten TUI:s aktie har fått många nya aktieägare under året. Tar köparna ut segern i förskott?

TUI är världens största fritidsresekoncern. Bolaget driver 1600 resebyråer, fem flygbolag med sammanlagt 150 plan, över 400 hotell och 15 kryssningsfartyg.

Sedan inledningen av året har TUI-aktien fått drygt 9000 nya aktieägare bara hos Avanza. Sammantaget har aktien drygt 14 000 ägare hos Avanza och är därmed den mest ägda tysknoterade aktien hos banken.

TUI grundades redan 1923 och har sitt huvudkontor i Hannover. TUI är en förkortning för Touristic Union International. TUI har hela värdekedjan inom fritidsresande och turism. Bolaget arrangerar resor till 180 regioner över hela jorden.  

2019 året innan pandemin servade bolaget 27 miljoner kunder. Samma år hade bolaget drygt 70 000 anställda och omsatte 18,9 miljarder euro.

I år spås TUI omsätta 11,5 miljarder euro och nästa år väntas omsättningen klättra till 17,4 miljarder euro.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 7 944 11 563 17 401 18 295
Rörelsemarginal, % -38,20% -7,85% 5,01% 5,87%
Vinst/aktie EUR -5,34 -1,01 0,19 0,33
Utdelning EUR       0,04
         
Källa: Marketscreener        

 

TUI har en lång väg att vandra till vad som skulle kunna beskrivas som ett normalläge för koncernen, även om bokningsläget inför den här sommaren äntligen ser lite bättre ut i spåren av snabbtester, vaccinationer och planerade återöppningsstrategier.

För några veckor sedan låg bokningsläget inför sommaren 2021 på drygt 40 procent av nivån från 2019. Samtidigt justerades kapaciteten för högsäsongen i sommar ner till 75 procent av kapaciteten 2019, från tidigare 80 procent.

Största ägare i TUI är den ryska oligarken Alexey Mordashov med drygt 30 procent av aktierna. Han har varit aktieägare här redan sedan 2007.

Alexey Mordashov som är god för 25,8 miljarder dollar har framför allt tjänat sina pengar inom den ryska stålbranschen. Han är största ägare i den ryska pipelineproducenten Severstal.

Resejätten TUIs aktie har stigit 48 procent under de senaste tolv månaderna. Sett på tre år har aktien backat 75 procent.

TUI-aktien är primärnoterad på Frankfurtbörsen och sekundärnoterad på Londonbörsen och ingår i indexet FTSE 250.

Aktien bevakas av elva analytiker. Nio av dessa sätter sälj på aktien, två är neutrala. Den genomsnittliga riktkursen är 2,5 euro. Mest positiva är Deutsche Bank som sätter rekommendationen neutral och riktkursen 4,4 euro.

TUI har extremt hög exponering mot sällanköpsresor samtidigt som bolaget har stora fasta kostnader i form av hotellanläggningar, flygplan och kryssningsfartyg.

Det sammantaget har gjort TUI till ett av de allra hårdast drabbade företagen under hela pandemin. Hela deras verksamhet slogs praktiskt taget ut över en natt med mycket oklara utsikter när det skulle kunna dra igång igen.

Ebit för helåret 2020 landade minus 3 miljarder euro jämfört med en ebit på 768 miljoner euro 2019. Det innebär en minskning med 440 procent.

Redan före pandemin var tillståndet för TUI inte fantastiskt med tanke på bland annat höga pensionskostnader och problemen med Boeings olycksmodell MAX.

I inledningen av 2021 låg nettoskulden på 5,5 miljarder euro jämfört med 0,9 miljarder euro 2019.  I år handlas aktien till en nettoskuld som är 22 gånger årets förväntade ebitda. Det innebär att skuldsättningen ser alldeles för hög ut. Det gäller även om TUI lyckas göra comeback och få samma lönsamhet som år 2019 igen.

För att kunna försvara den nuvarande värderingen krävs det att det finns ett enormt uppdämt behov av charterresor och att det verkligen kommer att ta fart senast nästa år och att omsättningen landar en bit över förpandeminivån.

Just nu pekar inte mycket åt det hållet. Mer realistiskt är att omsättningen nästa år i bästa fall landar på eller en bit under 2019 års nivå.

Det som talar till TUIs fördel är bolagets starka och betrodda varumärken och integrerade affärsmodell. Bolaget har också sänkt kostnaderna och slimmat organisationen så mycket man kunnat och är väl förberedda på ökat resande igen.

Under krisen har TUI också satsat mer på digitalisering. På sikt spår bolaget att det kommer att driva den så kallade EAT-försäljningen (Excursions, Activities and Tour). 

Totalt erbjuder TUI merförsäljning i form av 170 000 olika typer av aktiviteter i 140 länder. Det är framför allt här som bolaget ser att tillväxten kommer att finnas framöver.  

I år väntas bolaget göra en förlust per aktie på 1 euro. Jämfört med förra årets förlust på 5,34 euro per aktie är det naturligtvis mycket bättre.

2022 väntas vinsten per aktie komma upp i knappt 20 eurocent. Det är mindre än en tredjedel av vinsten förpandemiåret 2019.

Många placerare tänker sannolikt att aktien är billig och borde bli bra när världen öppnar upp och fritidsresandet kommer sannolikt att återhämta sig mycket snabbare än affärsresandet.

Några kanske har velat få utlopp för sin egen reslust genom att köpa reseaktien TUI. Det är förståeligt på ett emotionellt plan men inte bra när det gäller avkastning från aktier.

Njut gärna av en charter när det går, men köp inte TUI-aktien på den här nivån om du inte har väldigt lång tidshorisont.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
TUI AG Neutral 4,99 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -