Fed och Biden-planen veckans viktigaste

Makroveckan Om förra veckan var lite tunn på makrofronten så är det precis tvärtom i veckan som kommer. Två av höjdpunkterna är Federal Reserves räntebesked och president Bidens presentation av nya stimulansplaner och hur dessa ska finansieras. Riksbanken smyger med lite i bakgrunden

Trots en i huvudsak övertygande rapportflod så var det lite nervöst på börsen under förra veckan. Den svenska börsen backade med 1,3 procent medan den amerikanska börsen sjönk med mer måttliga 0,1 procent (S&P500). Att den amerikanska börsen lyckades rekylera upp under fredagshandeln borgar förhoppningsvis för att vi får se en fin start på de europeiska börserna under måndagen.

Ett skäl till att det blev lite stökigt var att det läckte ut detaljer kring hur president Biden planerar att finansiera alla de massiva stimulanser som presenteras under hans första 100 dagar som president. Det handlar om satsningar på omkring 5 700 miljarder dollar, inklusive de 1 900 som redan röstats igenom, och sista steget i hans BBB-plan (Build Back Better) ska presenteras på onsdag. Då handlar det om olika typer av välfärdssatsningar på cirka 1 500 miljarder dollar.

Då väntas han också presentera detaljerna kring hur allt detta ska finansieras och då ingår bland annat en rejäl höjning av kapitalskatterna för höginkomsttagare. Det var det skatteförslaget som fick marknaden att tillfälligtvis hicka till.

Federal Reserve-beskedet väntas vara betydligt lättare för marknaden att svälja även om pressen successivt ökar på banken att börja dra tillbaka en del av de massiva stimulanserna. Men Fed-chefen Powell lär vara fortsatt övertygad om att det är alldeles för tidigt att börja viska om sådana insatser redan nu. Framför allt inte nu när de amerikanska långräntorna stabiliserats och till och med sjunkit något. Det är i alla fall vad marknaden räknar med.

Och som att det inte räckte med de här två tunga beskeden så är även veckan i övrigt fullmatad med tunga makrosiffror. Så den här veckan får företagsrapporterna lite mer konkurrens i nyhetsflödet.

För svenskt vidkommande är tisdagens penningpolitiska besked från Riksbanken givetvis av intresse. Risken/chansen är ändå stor att det nya beskedet blir tämligen nyhetsfattigt. Precis som ECB, i förra veckan, befinner sig Riksbanken i någon form av vänteläge där de hoppas att de tidigare åtgärderna ska räcka. Annars är väl just Riksbanken en av de centralbanker som ligger närmast nya åtgärder då de pressas av starkare krona och fortsatt låg inflation. Riktigt akut är ändå inte läget just nu men det kan se värre ut för banken redan i sommar. Möjligen kan Riksbanken flagga tydligare för att man inte är bekväm med en starkare krona.

Vi får också BNP-siffrorna för årets första kvartal och en färsk konjunkturbarometer på torsdag. Svensk ekonomi väntas ha presterar en mindre BNP-uppgång under årets första kvartal och barometern väntas visa att uppgång tagit ännu bättre fart under april.

BNP-siffror kommer också för EMU-området och USA. Dessa siffror väntas bekräfta det vi egentligen redan vet. USA-ekonomin har ångat på i riktigt rejäl takt medan EMU-området fortsatt att krympa.

Förhoppningsvis ser det bättre uti EMU-området när väl smittspridningen kommit ner och vaccinen rullas ut i lite högre takt. Att de brittiska inköpschefsindexensteg kraftigt i aprilmätningen är i alla fall en tydlig indikation på hur det kan komma att se ut även i EMU-området om en, förhoppningsvis, inte alltför avlägsen framtid.

I övrigt kan noteras att det nu är stort fokus på den massiva smittspridningen i bland annat Indien och Brasilien. Ett skäl till att börsutvecklingen i tillväxtländerna gått lite trögare under senare tid.

Måndag

Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, väntas ha stigit en aning i aprilmätningen. Orderingång på varaktiga varor i USA lär ha rekylerat upp i mars efter en lite svagare utveckling i februari.

Tisdag

Riksbanken lämnar räntebesked. Väntat är att Riksbanken i princip ligger still och inte gör några större förändringar jämfört med beskeden som gavs i februari. Vi på Placera är kanske mest intresserade av vad de säger om kronan (när blir kronförstärkningen ett problem?) och hur hårt de håller fast vid att obligationsköpen ska avslutas i slutet av 2021.

Onsdag

Allt fokus på onsdagskvällens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken och president Bidens presentation inför kongressen av nästa steg i hans ekonomiska plan. Federal Reserve väntas vila på hanen men det kan bli lite nervöst på finansmarknaden när Biden, förutom stimulansplaneran, också väntas presentera delar av hur alla kalas ska finansieras.

Torsdag

Konjunkturbarometrar för EMU-området och Sverige. Vi väntar oss mindre uppgångar och att det framför allt syns tecken på förbättringar i tjänste- och hushållssektorn. Sverige ligger troligen steget före EMU-området. Intressant också att se hur komponentbrist och leveransproblem slår på industrihumöret och produktionsplaner. Håll också koll på priskomponenten i både industri- och tjänstesektor. Från Sverige och USA kommer dessutom BNP-siffrorna för årets första kvartal.

Fredag

Stockholmsbörsen stänger klockan 13:00. Innan dess får vi bland annat inköpschefsindex från Kina och BNP- samt inflationssiffror för EMU-området.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -