Den stora småbolagsoptimisten

Fondkommentar Placera har fått tillfälle att prata med en av Fondsveriges vassaste förvaltare. Petter Löfqvist har nu tagit över Humle Småbolagsfond som nu ingår i Buresfärens fondbolagssatsning under Atle Investment Services. Där finns sedan tidigare TIN Fonder, Alcur Fonder och finska fondbolaget Fondita.

Petter Löfqvist har tidigare förvaltat Evli Swedish Small cap, Länsförsäkringar Småbolagsfond Sverige och senast Danske Invest Sverige Småbolag. Han har en lång och gedigen erfarenhet av småbolagsförvaltning.

Petter Löfqvist

”Jag är övertygad om att små, hållbara bolag står för en stor tillväxt och jag vill ta en fajt för en hållbar framtid. Det handlar inte bara om miljöfrågor utan helheten, som exempelvis hur bolagen tar hand om de anställda, motarbetar korruption och tar tag i kontroversiella frågor. Det är viktigt att integrera hållbarhetsanalysen i investeringsbesluten. ”, säger Petter Löfqvist.

Hur kan du som ganska liten förvaltare påverka bolagen utifrån ett hållbarhetsperspektiv?

”Visst är vi en liten oberoende aktör och inte Blackrock. Men vi tror på närhet till bolagen vi investerar i. Det är viktigt att ha en dialog och föra en diskussion med bolagen kring det vi tycker är materiellt och relevant för respektive bolag. Kan vi påverka några bolag att bli lite bättre, så hjälper vi till att göra världen lite bättre.”

Är det med samma investeringsfilosofi du nu tar dig an förvaltningen av Humle Småbolag?

”Jag har använt mig av samma investeringsfilosofi hela tiden och adderat på hållbarhetsanalysen. Mitt fokus är på att hitta bolag med en hållbar och kvalitativ tillväxt. Det handlar om bolag med kvalitet i bolagsstyrning och finansiell kvalitet. Vi gör en väsentlighetsanalys för att identifiera de viktigaste riskerna och potentialen i bolagen. Jag är fundamental i mitt sett att se på aktier. Jag använder en modell som rankar bolag på flera nyckeltal som försäljningstillväxt, marginalutveckling, avkastning, och skuldsättning. Utifrån det rankar jag bolagen och historiskt visar den att de bolagen som ligger i den övre kvartilen överavkastar. Efter det identifierar jag ett antal bolag som är intressanta och gör en fördjupad fundamental analys.”

”Jag är övertygad om att vinsttillväxt över tid, värdering av bolag och aktiekursutveckling hänger ihop. Det gör att jag letar efter underanalyserade hållbara kvalitativa bolag som växer snabbare än börsen som helhet och sina konkurrenter. Starka drivkrafter får gärna vara innovation och strukturell tillväxt samt förvärvande bolag. Jag är ju en aktiv förvaltare, vilket innebär att jag väljer de bolag som jag tycker har de bästa långsiktiga förutsättningar och har många bolagsmöten. Sedan sätter jag ihop en portfölj där alla bolag ska bidrar med avkastning och sätter du ihop den bra så ska den leverera en högre avkastning än mina konkurrenter och jämförelseindex.”

Hur lång investeringshorisont har du i bolagen?

”Jag bygger upp investeringscase på tre till fem år framåt. Det handlar om att äga och följa med bolaget över tid.”

Vad är ditt förvaltningsmandat och hur många bolag har du i fonden?

”Det är Sverige och övriga Norden som är vårt investeringsmandat. Men Humle Småbolagsfond kan investera upp till 20 procent i övriga Norden. Målsättningen är att ha en koncentrerad portfölj på mellan 35 och 45 bolag. Jag vill inte ha för många innehav i fonden, det blir inte meningsfulla vikter med för många bolag. Alla bolag i portföljen ska ha förutsättningar att bidra till fondens avkastning. Övertygelsen och likviditeten i aktien bestämmer positionens storlek och vikt. Bolag där jag har en hög övertygelse och de har en god likviditet investerar jag mellan 3 till 5 procent i. De bolag som jag har en hög övertygelse på men de har sämre likviditet, vilket ger en högre risk, investerar jag 1 till 3 procent i. Med hög övertygelse menar jag att aktien ska ha kapacitet att fördubbla sitt värde på tre år.”

Du förvaltar en småbolagsfond, vilken storlek på bolag letar du mest efter?

”Jag letar efter tillväxtbolag som har ett marknadsvärde på mellan 1 miljard och 12 miljard kronor. Fonden har en kraftig överrepresentation i bolag som har ett marknadsvärde från 1 till 15 miljarder kronor. Jag har några investeringar i stora bolag som Indutrade och Sagax. De bolagen har jag varit investerade i sedan de var betydligt mindre med ett marknadsvärde på mellan 5 och 10 miljarder. Bolagen är så pass stora nu och de kommer sannolikt att försvinna ut från jämförelseindexet Carnegie Småbolagsindex i maj. Jag tycker att det är helt ok att sälja dem på sikt och leta nya mindre bolag. Jag vill ju erbjuda en småbolagsportfölj till kunderna och kan inte samla på mig stora bolag. Jag tror att marknaden för småbolag har dynamiken och förmågan att leverera nya intressanta bolag som kan bli nästa Indutrade.”

Du har fått ta över en existerande fond, vilka förändringar har du gjort i fonden sedan du tog över den?

”Det har hänt mycket i fondens sammansättning de senaste två månaderna. Jag har sålt av 15 procent av innehaven. Bland annat Kambi som inte är hållbart i vår modell och Electrolux som jag ser som ett storbolag. Andra bolag jag sålt är Raysearch och MSAB som inte kommit bra ut i modellen för investeringscase. Sedan har jag minskat storleken i ett antal bolag. Främst i norska mjukvarubolaget Crayon från 6,8 procent till 4 procent ur ett riskperspektiv, trots att det är ett bra bolag.”

”Jag har adderat på ett antal nya innehav som jag ägt i tidigare fonder. Jag gillar Addlife som har en stark tillväxt och är ett bra förvärvsbolag. Ett annat intressant förvärvsbolag är mjukvarubolaget Exsitec. Andra nya bolag är Lindab, NP3 fastigheter, småländska Troax och finska mjukvarubolaget Admicom som har en Saas-tjänst för byggsektorn, de påminner lite om svenska Fortnox. De är bara verksamma i Finland men de är nu på väg att expandera i övriga Norden. Samtidigt har jag ökat i några av fondens befintliga innehav som Addtech och Thule Group.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -