EMU: Det rör sig sakta uppåt

Makrokommentar Konjunkturen i EMU-området tuggar sig så sakteligen uppåt. Industrin fortsätter att gå mycket starkt medan den mer rejäla vändningen för tjänstesektorn tyvärr dröjer ytterligare. Samtidigt växer orderstockarna och framtidsoptimismen.

Det kombinerade inköpschefsindexet för EMU-området steg till 53,7 i april och ligger därmed med viss marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det är även det högsta index som noterats sedan återhämtningsfasen (och den låga smittspridningen) sommaren 2020.

Orderingången fortsätter att vara växa, framför allt i industrin, och orderstockarna fylls på. Nu även i tjänstesektorn. Tyvärr beror det delvis på att företagen upplever fortsatta leveransproblem när det gäller insatsvaror och har fortsatt svårt att i sin tur leverera i önskvärd takt. Å andra sidan bidrar det till att hålla uppe förväntningarna om framtiden som numera ligger på den högsta nivån sedan 2012. För övrigt det året som Markit Economics, som genomför undersökningen, började sammanställa de kombinerade indexet för industrin- och tjänstesektorn. Så någon sorts rekord är det i alla fall.

Att de positiva framtidsförväntningarna har real bäring i verkligheten syns dessutom i att både industri- och tjänsteföretagen numera vågar sig på att nyanställa personal.

Industrin går, som vi numera vant oss vid, först i återhämtningståget. Indexen för industriproduktionen och orderingång ligger nu på den högsta nivån på över två decennier. Det gör dessvärre även indexet över försäljningspriserna men det är fortfarande högst osäkert hur mycket av dessa prishöjningar som slutligen kommer att hamna i konsumentledet, och därmed ge utslag i form av högre inflation. Sambandet mellan producentpriser och konsumentpriser är relativt svagt. I alla fall i det lite kortare perspektivet.

Det där mer rejäla lyftet i tjänstesektorn, som många kanske hoppades på för bara några veckor sedan, har däremot uteblivit. Det är förståeligt sett till smittspridning och restriktioner. Guldkanten på det molnet är att det ändå ser betydligt bättre ut än under tidigare smittvågor. Inköpschefsindexet förtjänstesektorn hankade sig ändå, med ett värde på 50,3, över det symboliskt viktiga 50-strecket för första gången sedan augusti 2020.

Det är dessutom tydligt att det finns en påtaglig optimism i tjänstesektorn bara smittspridningen kommer under kontroll och utrullningen av vaccin löper på lite bättre.

Några dramatiska effekter på finansmarknaden kan inte spåras sedan siffrorna publicerats. Vi på Placera tycker dock att de preliminära inköpschefsindexen för april ger ytterligare skäl till optimism kring konjunkturutvecklingen framöver. Det gäller framför allt att få fart på vaccineringen så att ekonomierna åter kan öppnas upp.

Ett typexempel på hur det förhoppningsvis kan komma att se ut även i EMU-området framöver fick vi när inköpschefsindexen för Storbritannien publicerades lite senare. Här steg det sammanvägda inköpschefsindexet till höga 60,0 i april.

    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -