Bästa fonderna det senaste året

Fondkommentar För ett år sedan hade börserna precis kvicknat till efter coronakraschen. Sedan dess har det gått rakt uppåt. Placera har listat det senaste årets fondvinnare och det är många kursdubblare.

Stockholmsbörsen hör till en av de bästa börserna det senaste året. Indexfonder som följer de 30 största och likvidaste bolagen på Stockholmsbörsen har haft utveckling på 46 procent. Ännu bättre har en bred indexfond som även innehåller medelstora och småbolag. Här är avkastningen drygt 55 procent. En indexfond med fokus på Carnegie Småbolagsindex har presterat ännu bättre med en avkastning norr om 72 procent.

Man kan verkligen säga att Sverige sticker ut. Huvuddelen av indexfonder har en avkastning mellan 20 procent och 30 procent det senaste året.

Visst påverkar den starkare kronan avkastningen negativt. Men utvecklingen är inte så dramatisk som den var under hösten. Kronuppgången mot den amerikanska dollarn är bara drygt 3 procent och mot euron landar den på dryga procenten.

Globalfonder som har varit stora vinnare de senaste åren har haft ett betydligt tuffare år och bara avkastat 26 procent. USA-börserna som väger närmare 60 procent av globalt aktieindex har stigit marginellt mer än globalindex. Avkastningen för Europaindexfonder är drygt 23 procent. Breda tillväxtmarknadsindexfonder har levererat en avkastning på drygt 28 procent.

Klart bästa globala sektor det senaste året är cykliska sektorn råvaror med en uppgång på 70 procent, följt av tekniksektorn på 63 procent, marginellt högre än sällanköpsvaror som är cykliska. Även de cykliska sektorerna industri och finanssektorn har avkastat över 55 procent det senaste året.

Det har varit risk på och fördel cykliska sektorer. Då är det inte helt oväntat att vi hittar de stabila och defensiva sektorerna dagligvaror och hälsovård i botten. De har levererat en mer modest uppgång på 17 respektive 18 procent.

Placera har listat de 20 bästa fonderna från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från knappt hela 177 procent till 87 procent. Det är en enorm skillnad i avkastning.

Det senaste året har erbjudit stora möjligheter för aktiv fondförvaltning. Listan innehåller inga indexnära fonder och listans vinnare är ganska smala branschfonder, tematiska fonder och en stor del fonder med småbolagsfokus.

Den bästa fonden investerar inom temat förnyelsebar energi. BNP Paribas Energy Transition C C fond har lyckats avkasta smått otroliga 177 procent. Men sedan årsskiftet har fonden backat drygt 5 procent.

Fondens fokus är att investera i bolag som bidrar med att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi. Fonden fick sin nuvarande inriktning i september 2019 och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter. Fonden har drygt 113 aktier och en tydlig lutning åt tillväxtbolag. Över 60 procent är placerat i små- och medelstora bolag.

Drygt 52 procent utgörs av amerikanska bolag följt av kinesiska bolag med 17 procent. Drygt 27 procent av fonden är investerad i industribolag. Näst största sektor på 21 procent är teknikbolag.

Det Houstonbaserade solenergibolaget Sunnova Energy International är fondens största innehav på 4,7 procent. Aktien har stigit 212 procent det senaste året. Sex av fondens största innehav har uppgångar norr om 147 procent.

Klart högst avkastning och största bidrag till fondens avkastning är det amerikanska bränslecellsbolaget Plug Power. Aktien har avkastat 471 procent det senaste året och då har den ändå backat över 60 procent sedan rekordnoteringen på 73 dollar från den 26 januari.

Tvåa på vinnarlistan är fonden Thematica - Future Mobility Ret. Det är en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Fonden har avkastat 164 procent.

Fonden har 43 investeringar kring temat framtidens mobilitet. Kanadensiska bolag väger tyngst på drygt 28 procent, följt av australiska bolag på knappt 19 procent. Halva fonden består av småbolag och drygt 27 är medelstora bolag och alla har en tillväxtbolagskaraktär.

Största innehav är kanadensiska litiumgruvbolaget Lithium Americas som väger dryg 6,2 procent. Aktien har en närmare 300-procentig uppgång.

Även i den här fonden har nio av de tio största innehaven stigit med minst 160 procent det senaste året. Högst avkastning har det australiensiska litiumgruvbrytningsbolaget Pilbara Minerals. Aktien har skjutit rejält i höjden och stigit drygt 550 procent på 12 månader.

Tredje platsen kniper aktivt förvaltade småbolagsfonden Enter Småbolagsfond med en avkastning på hela 124 procent. Den har faktiskt den högsta avkastningen på tre år med 181 procent.

Fonden förvaltas av Jon Hyltner sedan september 2019. Catrin Jansson förvaltade tidigare fonden, hon är nu förvaltare på Swedbank Robur. Totalt har fonden 45 investeringar med investeringsfokus på mindre tillväxtbolag. Fonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig.

Största sektor är industribolag på 24 procent följt av teknikbolag på 23,7 procent, vilket är en tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i två sektorer, energi och allmännyttiga bolag.

Det senaste årets uppgång i fondens bolag är bred. Av de 45 innehaven har en betydande majoritet avkastat mer än Stockholmsbörsen. De fem största bolagen har en avkastning som spänner från 160 procent till hela 507 procent.

Bland fondens största bidragsgivare hittar vi Swedencare som erbjuder produkter inom djurhälsa. Bolaget är fonden femte största på 3,9 procent, med en avkastning på 507 procent.

Näst största bolag är teknikkoncernen Sdiptech som steg över 400 procent till ett börsvärde på 14,1 miljarder kronor. Spelutvecklaren Embracer är fondens största innehav på 4,9 procent. Aktien en uppgång med 129 procent det senaste året.

fjärdeplats hittar vi branschfonden,Handelsbanken Hållbar Energi, med en avkastning på 117 procent. Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. 

Totalt är fonden investerad i 80 innehav. En tredjedel av fonden består av bolag från USA, följt av kinesiska bolag på drygt 18 procent och norska bolag på drygt 9 procent.

Störst aktie i fonden är det Texasbaserade livsmedelsbolaget Darling Ingredients på 5,6 procent, bolaget återvinner bland annat fetter och oljor från restauranger. Näst största bolag är italienska energi- och allmännyttiga bolaget Enel som investerar mycket i sol och vindkraft.

Viktiga faktorer till att vi hittar två branschfonder inom förnybar energi bland de fyra bästa fonderna är sannolikt det positiva investerarsentimentet kring ny energi. Det har vind i segel från ECB:s krispaket som innehåller en stor del öronmärkta pengar till gröna investeringar. Den andra är presidenten Biden som lagt fram ett stort investeringsförslag om att göra USA 100 procentberoende av grön el från 2035. Och inte minst blåser det en tydlig hållbarhetstrend inom investerar kollektivet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -