Spac-ballongen har tappat höjd

Börskommentar Intresset för Spac-bolag har exploderat och Bure blev först ut på den svenska marknaden med sin notering. Samtidigt visar marknaden i USA allt fler tecken på att kylas av och flera Spac-aktier har en tuff vår bakom sig. Det är välkommet.

När Bure noterade ACQ Bure Spac den 31 mars blev man först med att ta fenomenet till den svenska börsen och hittills är man också ensamma om det. I USA har Spac-bolag, Special Purpose Acquisition Companies, funnits länge men i många år utan att göra särskilt mycket väsen av sig.

Det ändrades i fjol när intresset exploderade för bolagskonstruktionen som förenklat går ut på att man går till börsen med en påse pengar och ett uttalat syfte att hitta ett rörelsedrivande företag att förvärva, som regel inom en tidsram på två eller tre år. Det förvärvade bolaget kan på så vis ta en genväg in på börsen i stället för att gå igenom en långdragen noteringsprocess, och för investeraren i en Spac hägrar möjligheten att komma in tidigt i ett lovande onoterat bolag.

Fjolårets noteringsboom i USA har fortsatt i år och både antalet bolag och beloppen som Spac-noteringarna uppgår till har redan slagit nivåerna från hela 2020. Totalt har över 300 Spac-noteringar skett i år och sammantaget har bolagen tagit in över 100 miljarder dollar.

Men nu börjar kursutvecklingen hacka för många Spac-bolag. Det framgår tydligt av IPOX SPAC Index, ett index som lanserades i slutet av juli i fjol och som består av noterade Spac-aktier viktade efter deras börsvärde. Indexutvecklingen visar att ballongen gick till väders på allvar under hösten och att den sedan började tappa höjd i mitten av februari. Nedgången från toppen är omkring 25 procent.

Som vanligt när ett fenomen blir hett på finansmarknaden brukar det inte dröja länge innan det produktifieras och i höstas dök den första börshandlade Spac-fonden upp. Det var Defiance Next Gen SPAC Derived ETF, med kortnamnet SPAK.

SPAK är en indexbaserad ETF noterad i USA som består av både bolag som väntar på att göra sitt förvärv och bolag som redan har förvärvat in en verksamhet i det tomma skalet. Andelsägarna i SPAK fick vara med om en stark vinter, som följts av tuffare vår. ETF:en har tappat 30 procent från toppen i mitten av februari och står nu på samma nivå som vid introduktionen i oktober.

I SPAK hittar man en del namnkunniga bolag. Störst i fonden med omkring 10 procent av värdet är exempelvis speloperatören Draftking som gjorde börsentré för precis ett år sedan när de sögs upp av Spac-bolaget Diamond Eagle Acquisition. Att Draftking blev en succé var en viktig faktor för kommande noteringar.

Ännu tidigare ute var ett annat av innehaven, rymdresebolaget Virgin Galactic med grundaren Richard Branson. Virgin Galactic gick upp i Spac-bolaget Social Capital Hedosophia hösten 2019. Virgins aktiekurva för 2021 kan bäst beskrivas som ett turboladdat Spac-index, med en kraftig uppgång från 24 till 60 dollar fram till mitten av februari och sedan ett stort ras ned till nuvarande nivå på 21 dollar per aktie.

Det stora intresset för att investera i ett tomt skal utan möjlighet att göra en värdering av den verksamhet som senare ska fylla skalet är ett av många tecken på den stora riskaptiten som präglat marknaden det senaste året. Men utan nya framgångssagor kan aptiten snabbt avta.

Enligt Financial Times har tre fjärdedelar av Spac-bolagen som noterats sedan 2019 inte gjort något förvärv ännu, vilket innebär att onoterade bolag som vill bli uppköpta har allt fler och allt mer stressade friare att välja på. Det bör leda till sämre villkor för Spac-bolagen när de förhandlar om förvärv och även till mer kräsna placerare i framtida Spac-noteringar.

Spac-bolag som ett alternativ till traditionella börsnoteringar är förmodligen här för att stanna och det finns fördelar. Nackdelarna i form av snåriga konstruktioner, höga avgifter och en del oseriösa aktörer visar sig först när marknaden svalnar och kvalitetsskillnaderna blir tydligare. Insikten att blanka checkar inte är riskfria att skriva ut kommer att svida för många riskbenägna privatinvesterare men ska noteringsformen hitta sin långsiktiga plats är den tillnyktring vi ser nu bara välkommen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -