Behövlig paus i verkstadsfesten

Aktiekommentar Gruvkunderna skriker efter ny utrustning, industriproduktionen fortsätter upp i april och kostnaderna hålls tillbaka. Det är några slutsatser att ta med sig från Sandvik in i resten av rapportperioden för industribolagen.

Att vara först ut i rapportperioden har sina fördelar, exempelvis att man normalt sett blir bedömd på egna meriter och inte på branschkollegornas rapporter. Den fördelen hade Sandvik inte mycket för den här gången eftersom bolagets rapport föregicks av positiva förhandsbesked de senaste dagarna från en lång rad fordons- och industribolag, däribland ABB, BMW, Daimler, Schaeffler och Traton.

Med den bakgrunden och en 19-procentig aktiekursuppgång sedan årsskiftet hade det behövts mer än ett rörelseresultat på 4,2 miljarder kronor, vilket var helt i linje med analytikernas officiella förväntningar, för att lyfta Sandviks aktiekurs. Nu straffades istället den infriade vinstprognosen med en kursnedgång kring 5 procent.

En odramatisk resultatnivå betyder dock inte att det saknades intressanta svar i rapporten på en del av de frågor som varit utestående inför rapportperioden. Här är fyra av de viktigaste frågorna - och svaren som vi läser in från Sandvik-rapporten.

Fortsätter konjunkturåterhämtningen?

Den samlade orderingången stiger med 12 procent under kvartalet justerat för en tuff valutamotvind, klart högre än intäkterna, och här överraskar Sandvik positivt med 8 procent jämfört med förhandstipsen.

Den positiva avvikelsen är nästan uteslutande tack vare en stegrande efterfrågan hos gruvkunderna som under kvartalet rusat efter nya maskiner och lyft den organiska orderingången på gruvutrustning med hela 88 procent. Eftermarknadsuppgången på 9 procent framstår som blek i jämförelse, men det är en bra siffra för denna stabiliserande och höglönsamma del av affären. Och den höga orderingången på borriggar, lastare och annan utrustning är en garant för fortsatt bra efterfrågan på service, borrkronor och andra förslitningsdelar.

För den som letar konjunktursignaler av mer kortsiktig natur är det affärsområdet Manufacturing and Machining Solutions man ska titta på eftersom försäljningen av Sandviks verktyg och skär skuggar kundernas produktionstakt. Här har orderingången tagit sig tillbaka på nollstrecket efter ett tufft 2020 men analytikerna hade hoppats på lite mer än så, inte minst efter att ABB pekat på just kortcykliska affärer som en orsak till deras omvända vinstvarning.

Avvikelsen mot prognoserna är dock marginell och det bådar gott att dagstakten i början av april fortsatt förbättrats med ”låga till medelhöga” ensiffriga tal. Tillsammans med en kraftfull uppgång i försäljningen av metallpulver är det tecken på att konjunkturpilarna inte visar några tecken på att vika så här långt.

Vilka sektorer släpar efter?

Flyg är den enda sektorn där Stefan Widing inte säger sig ha sett en vändning ännu, vilket inte kommer som någon överraskning. Det andra släpankaret för Sandvik har varit olja och gas och det är fortfarande svagt men här har marknaden vaknat till lite mot slutet av kvartalet.

I övrigt pekar pilarna uppåt eller sidledes i de stora segmenten verkstad, fordon och anläggning medan gruvorna som nämnts går för högtryck när de höga mineralpriserna får kunderna att skruva upp sina investeringsplaner.

Hur slår komponentbristen?

Volvo har hissat varningsflagg för produktionsstopp till följd av den globala halvledarbristen och Sandvik noterar att problem finns hos slutkunder men i den egna orderingången syns ännu inga effekter. Däremot kommer den höga orderingången på gruvsidan göra att man riskerar vissa begränsningar hos sina egna leverantörer, men då handlar det om andra komponenter än halvledare.

Att ABB vittnade om en kortsiktig positiv hamstringseffekt, Volvo om stoppveckor och Sandvik om överlag neutrala effekter tyder på att halvledarbristen inte kommer att sätta ett jämnt avtryck. Men så länge det fortsätter vara ett problem av övergående natur som inte sträcker sig in mot slutet av året bör det inte skära alltför djupa sår i bolagens värderingar.

Hur uthålliga är kostnadsbesparingarna?

Många bolag befinner sig på en sweet spot just nu med efterfrågan som tar fart och kostnader som hålls i schack av fortsatta pandemirestriktioner. Sandvik är inget undantag. Under första kvartalet har besparingar som bolaget klassar som tillfälliga uppgått till 355 miljoner kronor, vilket utgör nästan 9 procent av rörelseresultatet.

Successivt kommer långsiktiga besparingar från fjolårets strukturprogram att ta över stafettpinnen men så länge det inte går att resa internationellt så fortsätter tillfälliga besparingar att bidra också. En dag kan vi förhoppningsvis blåsa av pandemin helt, men under andra och troligen även tredje kvartalet kommer många bolag att fortsätta operera med artificiellt låga kostnader och bra tryck i intäkterna. Det är en ekvation som slutar med strålande marginaler – under en begränsad tid.

Sammanfattningsvis så bekräftar Sandvik-rapporten vad aktiemarknaden redan hade tagit ut i förskott; att konjunkturen fortsätter förbättras med gruvsektorn som utropstecken och de flesta andra slutmarknader på rätt väg.

Att börsen bjuder på ett svalt mottagande av rapporter som inte överraskar kraftigt positivt kommer vi säkerligen se ser fler exempel på de kommande dagarna. Men blickar man redan nu fram mot de kommande två kvartalen så är förutsättningarna bättre, inte sämre, än vad vi trodde för några månader sedan. Vaccinet rullar ut, industriefterfrågan lyfter brett och kostnaderna kommer tillbaka i långsammare takt än många befarat. Det borgar för fortsatta upprevideringar av vinstprognoserna.

Verkstadsfesten är troligen inte över, det var bara dags för en paus mellan huvudrätten och efterrätten

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -