Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Rapportsäsongen drar igång på allvar denna vecka.TF Bank, Igrene, Ossdsign och Note har rapporterat under måndagen.

First North-listade medicinteknikbolaget Ossdsigns nettoomsättning i det första kvartalet 2021 uppgick till 6,0 miljoner kronor (7,7). Bolagets resultat efter skatt i kvartalet blev -23,3 miljoner kronor (-18,3).

Det något lägre försäljningen i första kvartalet är en följd av den tredje covid-19-vågen som gav upphov till ytterligare restriktioner och framflyttade operationer på Ossdigns största marknader, skriver vd Morten Henneveld i delårsrapporten.

Justerat för valutaeffekter minskade Ossdsigns globala försäljning med 15 procent jämfört med samma period förra året.

På den för bolaget strategiskt viktiga USA-marknaden uppgick försäljningen till 2,4 miljoner kronor, en nedgång om 29 procent från motsvarande period i fjol.

"Det är värt att notera att Q1 2020 påverkades positivt av fördröjda implantatleveranser till USA som försenats över årsslutet 2019. När Q1 2021 justeras för detta, samt även för valutaeffekter, visar det sig att det underliggande resultatet i USA var nästan i nivå med rekordkvartalet Q1 2020, vilket gör att vi ser mot framtiden med tillförsikt", kommenterar Morten Henneveld.

I Europa låg försäljningen på 3,5 miljoner kronor, en viss nedgång jämfört 2020. Bolagets verksamhet i Tyskland hade en underliggande tillväxt på 11 procent jämfört med första kvartalet förra året. I Japan hindrade covidrestriktionerna i första kvartalet Ossdigns planerade lansering i landet, men bolaget förväntar sig att inleda försäljningen under andra kvartalet.

Enligt Ossdsign-chefen noterade bolaget en generell förbättring av sin trend under hela kvartalet med mars som den starkaste marknaden i samtliga geografiska regioner. Denna positiva indikator för framtida försäljningsutveckling gör att vi är nöjda med utvecklingen även om pandemin fortfarande håller tillbaka antalet procedurer som kan genomföras", skriver Morten Henneveld.

Det Spotlight-handlade mjukvaruföretaget App Spotr redovisar en nettoomsättning på 1,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (1,6).

Nettoresultatet blev -6,4 miljoner kronor (-5,4).

Årligt återkommande intäkter (ARR), som bolaget anger som sitt viktigaste nyckeltal, uppgick per den 31 mars till 5,5 miljoner kronor. Inga jämförelsesiffror finns för motsvarande period förra året eftersom det är första gången koncernen rapporterar detta mått.

"Under Q1 2021 har vi haft ett omsättningstapp jämfört med tidigare år. Det är helt enligt plan och en naturlig konsekvens av vårt strategiska vägval att minska fokus på app-som-en-tjänst och engångsintäkter för att i stället kraftsamla kring att sälja plattform-som-en-tjänst med repetitiva intäkter", skriver vd Patric Bottne i rapporten.

Gas- och oljeprospekteringsbolaget Igrene redovisar ett rörelseresultat om -3,2 miljoner kronor för sexmånadersperioden september 2020-februari 2021 (-3,3).

Även bolagets nettoresultat kom in på -3,2 miljoner kronor (-3,5) medan resultatet per aktie blev -0:14 kronor (-0:16).

Intäkterna för perioden uppgick till 32.000 kronor (0). Den 28 februari 2021 uppgick bolagets likvida medel till 3,7 miljoner kronor (7,6).

I rapporten skriver bolaget att det planerar att vidareförädla naturgasförekomsterna i Siljansringen till flytande metangas, LNG, och försörja i första hand regionala industrikunder. Igrenes ambition är att bygga en första fabrik för LNG motsvarande en årlig kapacitet på 50.000 ton.

"På något längre sikt finns ambitioner att omvandla naturgasen till vätgas med ny teknik som gör det möjligt att avlasta atmosfären från växthusgaser. Igrene undersöker alla möjligheter för miljöneutral vätgasproduktion", skriver bolaget i rapporten.

Igrene har under perioden upptagit ett brygglån om 5 miljoner kronor. Kapitalet avses användas för att "med kraft" driva bolagets ansökan om utvinnings- och miljötillstånd för en naturgasanläggning i Mora-fältet avseende LNG, att förbereda fördjupning av två påbörjade produktionsbrunnar samt att förbereda finansieringen av denna produktionsanläggning och utveckla det tekniska underlaget för denna.

Kontraktstillverkaren Note redovisar ett resultat efter skatt på 31 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (22). Resultatet per aktie uppgick till 1:08 kronor (0:80).

Nettoomsättningen uppgick till 502 miljoner kronor (475). Rörelseresultatet blev 40 miljoner kronor (33) och rörelsemarginalen var 8,0 procent (7,0). Resultatet före skatt uppgick till 38 miljoner kronor (28).

Notes orderläge är mycket starkt och utifrån nuvarande marknadssituation bedöms förutsättningarna som goda att för helåret nå en tillväxt på 10-20 procent.

"...och fortsätta vår positiva lönsamhetsutveckling med stigande rörelseresultat och stärkta rörelsemarginaler", skriver vd Johannes Lind-Widestam i delårsrapporten.

Enligt Note visade utvecklingen under första kvartalet 2021 på en återgång till mer normala volymer.

"I spåren av pandemin bromsades vår fart genom vattnet tydligt under andra halvåret i fjol. Vi ser nu en mycket kraftig återhämtning av efterfrågan, såväl från vår etablerade kundbas som från nya kundsamarbeten", skriver han.

Vid utgången av kvartalet var orderstocken drygt 30 procent högre än motsvarande tidpunkt i fjol.

För att om möjligt säkerställa materialförsörjningen till kunderna i den rådande globala bristen på halvledare har Note medvetet ökat sitt lager under första kvartalet.

"Givet det nuvarande besvärliga läget på elektronikkomponentmarknaden, inte minst vad avser tillgänglighet på halvledare, har vi medvetet ökat på våra lager för att om möjligt säkerställa en god materialförsörjning till våra kunder. Kortsiktigt bidrog detta till att kassaflödet, efter investeringar, under perioden begränsades till 4 miljoner kronor (63)", heter det i rapporten.

TF Bank redovisar ett rörelseresultat om 78,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Väntat var enligt Infronts sammanställning av tre analytikers prognoser 74,3 miljoner kronor.

Kvartalets resultat per aktie uppgick till 2:84 kronor. Här väntades 2:65 kronor. De totala intäkterna uppgick till 238 miljoner kronor, medan analytikerna väntat sig 237 miljoner kronor. Nischbankens låneportfölj växte 6 procent under kvartalet till 8,6 miljarder kronor.

TF Bank valde under fjolåret att inte förlänga utgående avtal i Norge och Finland, då priserna på marknaden för att sälja förfallna lån periodvis sjönk till följd av den osäkerhet pandemin orsakade.

I takt med att riskaptiten återvände steg dock även priserna på förfallna lån, konstaterar TF Banks vd Mattias Carlsson.

"Under det första kvartalet har därför nya såkallade forward flow-kontrakt tecknats inom Consumer Lending i Norge, Finland och Sverige, vilket skapar en ökad förutsägbarhet inom vårt största segment", skriver han i bankens delårsrapport för årets första kvartal.

Under årets andra kvartal avser TF Bank fortsätta att prioritera de två mer snabbväxande segmenten Ecommerce Solutions och Credit Cards, skriver Mattias Carlsson vidare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -