Makroveckan: Allt fokus på rapporterna

Makroveckan Börsuppgångarna har fortsatt och den svenska börsen fortsätter att leda börsrallyt. Nu väntar en rapporttung vecka som kan bli avgörande för den fortsatta börsresan. Dessutom ECB-besked och preliminära inköpschefsindex för april.

Den svenska börsen fortsätter sin resa uppåt och steg i förra veckan med 2,1 procent. Årets börsuppgång har därmed passerat 20-procentsstrecket och många frågar sig säkert hur länge den fantastiska svenska börsresan kan hålla i sig. Kanske får vi svaret i den skörd av företagsrapporter som kommer nu i veckan.

Även i övrigt har det mest varit uppåt på världens börser. Både Europabörsen (Stoxx600) och den amerikanska börsen (S&P500) steg med lite knappt 1,5 procent.

Ett starkt bidragande skäl till den stigande riskviljan är att uppgången i de långa amerikanska räntorna nu ser ut att helt ha kommit av sig. Tioårsräntan föll kraftigt i förra veckan och det lite mystiska är att räntenedgången startade i samband med att det presenterades mycket starka amerikanska detaljhandelssiffror. En möjlig orsak är att efterfrågan från utlandet på amerikanska statspapper stigit.

Samtidigt har dock den amerikanska dollarn fortsatt att försvagas. En dollar kostar nu kring 8,43 kronor.

Råvarupriserna har fortsatt uppåt och oljepriset (Brent) ligger nu återigen över 66 dollar per fat

Det här blir en vecka som i hög grad kommer att domineras av den strida ström av företagsrapporter som presenteras. På makrosidan är det i sin tur ganska tunt och det är väl egentligen bara ECB:s räntebesked på torsdag och fredagens utrullning av de preliminära inköpschefsindexen för april som kommer att röna något större intresse.

ECB väntas dock vila på hanen och beskedet ska, enligt förväntningarna, inte bjuda på några större överraskningar.

Inköpschefsindex är desto mer intressanta. Förväntningarna är högt ställda på industriindexen men försiktiga på tjänstesidan. I alla fall för EMU-området. I USA och Storbritannien är det betydligt bättre fart även på tjänstesidan. Mycket av intresset lär dessutom riktas mot vad företagen säger om prisutvecklingen och eventuellt fortsatta problem med leveranser och brist på insatsvaror.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Vice riksbankschefen Anna Breman håller tal men eftersom de mest ska handla om klimatriskerna så lär de penningpolitiska signalerna utebli.

Tisdag

De svenska bostadspriserna lär ha fortsatt uppåt när Valueguard presenterar sina siffror. De tyska producentpriserna kan kanske få en och annan räntehandlare nervös om de skjuter rejält i höjden.

Onsdag

Intressanta brittiska inflationssiffror som kan ge en liten indikation på om företagen tordats hja priserna inför öppnandet av ekonomin. Bank of Canada lämnar räntebesked men ligger långt ifrån några åtstramningssignaler.

Torsdag

ECB lämnar räntebesked och det är nog fortfarande så att lagt kort ligger vad avser penningpolitiken. Att amerikanska långräntor nu sjunkit minskar dessutom pressen på banken att presentera åtgärder för att stävja eventuella ränteuppgångar i den långa änden av räntekurvan. Blir förstås ändå intressant att höra vad ECB-chefen Lagarde säger om den ekonomiska utvecklingen och penningpolitiken framöver på presskonferensen.

Fredag

Det bränner till lite på makrofronten när de preliminära inköpschefsindexen för april rullas ut Vänta är fortsatt starka industriindex globalt men lär bli en del fokus på hur prisutvecklingen ser ut och om leveransproblemen kvarstår och kanske till och med förvärrats. På tjänstesidan ser det troligen fortsatt svagt ut i EMU-området medan indexen i USA och Storbritannien väntas visa på en allt starkare aktivitet. Det lönar sig att ha en vaccinationsapparat som fungerar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -