På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En fond för börspessimisterna

Fondkommentar Årets sämst presterande sektor är stabila konsumentvaror, även kallat dagligvaror. Men det är en sektor som ger jämn tillväxt, stabila utdelningar och låg volatilitet. Placera en hittat börshandlad fond som ger en bra riskspridning inom stabila konsumentvaror.

Sektorn erbjuder varor för vardagligt bruk, vilket har inte varit första valet när investerarna har letat efter cyklisk exponering. Stabila konsumentvaror är intressanta och adderar på intressanta egenskaper till en investeringsportfölj. Framför allt har de en kontinuerlig efterfrågan.

Idag står lejonparten av tillväxten i de flesta länders ekonomier av konsumtion. Dagligvaror står för en stor del av konsumtionen.

Dagligvaror spänner över många produkter och omfattar bland annat livsmedel och drycker, hushållsartiklar, hygienprodukter och apoteksvaror. Men kategorin inkluderar även sådana saker som alkohol och tobak och andra föremål som vi behöver för att få vår vardag att fungera.

Det är tydligt att det är varor som vi inte vill eller inte kan ta bort från inköpslistan även i tider av lågkonjunktur och ekonomiska problem. Det gör att företagen som producerat varorna anses som icke-cykliska och kan upprätthålla en stabil tillväxt och vinst oavsett ekonomins tillstånd.

Man kan säga att det ger en stadig och ospektakulär tillväxt. Det är basindustrin för konsumentvaror och en fristad för investerare i lågkonjunktur.

I USA har sektorn varit den näst bästa på lång sikt sedan 1962, men under de senaste tio åren har sektorn inte varit lika stark och underpresterat. En skillnad som inte varar för evigt.

Sektorn för stabila konsumentvaror har överträffat breda S&P 500 index under de senaste tre lågkonjunkturerna - eller perioder med negativ tillväxt i bruttonationalprodukten (BNP). Vissa produkter som mat, alkohol och tobak ser en ökad efterfrågan under ekonomiska nedgångar.

På grund av sin låga volatilitet anses stabila konsumentaktier spela en nyckelroll i defensiva strategier. Stabila konsumentvaror är viktiga för diversifiering av portföljer, i marknads recessioner kan de bidra till att balansera en portfölj.

Nu ser den globala ekonomin att vara på väg till allt annat än en lågkonjunktur, men å andra sidan är börserna på rekordnivåer med historiskt höga värderingar.

Men det finns flera faktorer som gör dagligvaror intressanta för investerare. Sektorn ger jämn tillväxt, solida och höga utdelningar och låg volatilitet, vilket innebär att de erbjuder investerare en viss säkerhet. Och inte minst ger den oftast totalportföljen lägre volatilitet och högre utdelning.

Vill du inte leta bolag själv så finns det några börshandlade fonder med inriktning mot stabila konsumentvarubolag.

Jag har valt en med fokus på de stora globala stabila konsumentbolagen. Fonden ger en bred riskspridning då den fångar upp stabila konsumentbolag inom många undersektorer. Och det är värt att påpeka att fonden är ingen ESG-fond utan innehåller bolag som producerar alkohol och tobak.

Den börshandlade fonden Xtrackers MSCI World Consumer Stapels UCITS ETF 1C med börskoden XDWS är en passiv fond som investerar efter MSCI World Consumer Staples Index.

MSCI World Consumer Staples Index består av stora- och medelstora företag. Totalt omfattar indexet 119 bolag från 23 utvecklade länder. Indexet ger en bred exponering mot stabila konsumentbolag med en relativ hög direktavkastning.

Drygt halva indexet består av bolag från USA, följt av brittiska bolag på 12 procent och 9 procent i schweiziska bolag. Stora bolag utgör hela 75 procent. Resterande del är klassificerade som medelstora bolag.

De stora globala indexberäknarna har ett gemensamt klassificeringssystem av bolagen som heter GICS. Det består av 11 huvudsektorer varav stabila konsumentbolag är ett. Varje så kallad huvudsektor är sedan nedbrutet i industrigrupper som i sin tur är uppdelade i 69 industrier och totalt 158 underindustrier. Antalet undersektorer/industrier varierar mellan de 11 huvudsektorerna.

MSCI World Consumer Staples Index inkluderar bolag inom många av undersektorer till huvudsektorn Consumer Stapels. Störst är förpackad mat och kött. Här ingår mjölkprodukter, juicer, kött, fisk och djurmat, undersektorn väger 21 procent.Näst störst på 16 procent är hushållsprodukter som omfattar tvättmedel, tvål, blöjor, hushållspapper. Läskedrycker som innehåller drycker utan alkohol är tredje störst med 13 procent.

Indexet är marknadsviktat vilket innebär att det största bolaget får den största vikten i indexet. MSIC World Consumer Staples Indexet innehåller runt 120 olika företag och förändras varje kvartal med start i februari. Tanken med förändringen är att de mest relevanta största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

De tio största innehaven utgör precis som det underliggande indexet 49 procent av fondens värde. För närvarande är amerikanska dagligvarukoncernen Procter & Gamble det största bolaget med en vikt på 8,6 procent. Procter & Gamble erbjuder alltifrån tvättmedel, tandkräm, barnartiklar, toapapper till hud- och hårvårdsprodukter. Det följs av schweiziska Nestlé, världens största mat- och dryckesföretag med mer än 2 000 globala varumärken, med 8,3 procents vikt. Tredje störst är Coca Cola på 5,5 procent.

MSCI World Consumer Staples Index de senaste tio åren haft en sämre totalavkastning än ett bredare globalt aktieindex, på runt en procentenhet per år. De senaste fem åren är skillnaden ännu större. Globalt aktieindex har under den perioden haft dubbelt så hög avkastning. Lyfter vi blicken och ser på avkastningen sedan millennieskiftet, så har faktiskt MSCI World Consumer Staples Index överavkastat mot bredare globalt aktieindex med igenomsnitt 0,6 procentenheter per år.

Det som är intressant över de senaste 20 åren är att avkastningen för MSCI World Consumer Staples Index har levererats till en klars lägre risk, mätt som volatilitet.

Förvaltningsavgiften för Xtrackers MSCI World Consumer Stapels UCITS ETF 1C är 0,3 procent. Det tillkommer kurtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av DWS som är en tysk kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -