På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Den här aktien får plats i depån

Aktieanalys Prologis är världens största ägare och utvecklare av logistikfastigheter. Varor värda motsvarande 2,5 procent av världens totala BNP passerar Prologis logistiklokaler varje år.

Totalt äger Prologis logistikfastigheter med en sammanlagd yta på 91 miljoner kvadratmeter i 19 länder. På fyra år har ytan vuxit med cirka 50 procent.

Prologis är USA:s största logistikfastighetsägare. Prologis är också aktiva i Sverige.

Totalt äger Prologis 4703 logistikfastigheter. Av dessa finns 3328 i USA. Fastigheterna värderas till 148 miljarder dollar.

Bolaget har cirka 5500 kunder. Prologis delar in kunderna i antingen business-to-business eller retail/online.

Prologis satsar på att äga fastigheter länder och på platser med hög tillväxt. Uthyrningsgraden uppgår i genomsnitt till 96,2 procent.

Bolaget har ett marknadsvärde på 83 miljarder dollar och är en del av den amerikanska storbolagsindexet S&P500.

Prologis grundades 1983 och huvudkontoret ligger i San Francisco. Prologis svenska huvudkontoret ligger i Göteborg. I april i år öppnade bolaget även ett kontor i Stockholm. Tanken är att expandera mer i Mälardalen.

Sammanlagt passerar varor värda 2,2 biljoner dollar årligen igenom Prologis lokaler. Den vanligaste kategorin varor är matvaror som står för runt 10 procent.

De tio största kunderna är: Amazon, DHL, Fedex, XPO Logistics, Home Depot, Geodis, UPS, DSV, Kühne&Nagel och Ceva.

I de lokaler som Prologis driver arbetar cirka 850 000 personer.

Under 2020 gjorde Prologis två stora förvärv på sammanlagt 17 miljarder dollar. Dels köpte man Industrial Property Trust och Liberty Property Trust.

Under 2021 spås omsättningen växa med drygt 7 procent och 2022 är prognosen en tillväxt på 8 procent.

Rörelsemarginalen spås förbättras i år från 37 procent till drygt 40 procent för att sedan fortsätta att stärkas under de kommande två åren.

Senaste året är Prologisaktien upp 28 procent och hittills i år summeras uppgången till 13 procent. Aktien handlas nu på all time high.

20 analytiker bevakar prologisaktien. 15 av dessa sätter köp. Riktkursen ligger i genomsnitt på 117,5 dollar per aktie.

Det som framför allt talar för Prologis är makrotrenderna och främst den ökande e-handeln.

Det handlar om demografiska trender och tekniska förändringar. Ofta pratar man om att digitaliseringen gått mycket snabbare på grund av pandemin detsamma gäller för logistikfastigheter.

Pandemin har ökat efterfrågan på logistikfastigheter när allt fler e-handlar och vill ha snabba leveranser av varorna vi beställt.

Kraven på säkra och snabba leveranser har stigit.

E-handelns andel av den totala globala försäljningen inom detaljhandeln växte till nära 20 procent under 2020. För tio år sedan stod den för 4 procent.

Den som köper Prologisaktien tror att e-handeln kommer att fortsätta öka under lång tid framöver.

Som aktieägare får man särskilt stor exponering mot USA. Man får också en logistikjätte som växer både organiskt och genom strategiska förvärv.

Särskilt intressant är aktien kanske för utdelningsintresserade. Utdelningen spås stiga kontinuerligt under de kommande åren.

Detta i kombination med fin tillväxt gör aktien riktigt intressant för utdelningsjägaren.

nuvarande kursnivå ger Prologis en direktavkastning på drygt 2 procent. Utdelningen betalas ut kvartalsvis. Utdelningen har höjts varje år sedan 2013.

De främsta riskerna med att äga Prologis handlar om konjunkturen. I likhet med andra fastighetsbolag är företaget givetvis helt beroende av uthyrningsgraden och vi vet inte vad som väntar efter att coronadimman lagt sig.

Men även om konjunkturen sannolikt kommer att svalna vid något tillfälle efter att de enorma stimulanspaketen så kommer Prologis i egenskap av sin storlek, stora geografiska spridning och starka balansräkning förmodligen att vara det logistikfastighetsbolag som klarar sig bäst.

Prologisaktien kommer knappast att vara någon raket men platsar i depåer som vill ha en stabil och förhållandevis trygg resa på aktiemarknaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Prologis Inc Köp 112,49 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -