På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsveckans senaste aktieråd

Börs Här är aktierekommendationerna från senaste utgåvan av tidningen Börsveckan.

Börsveckan ger sig på billigt protein på börsen i veckans utgåva, bland annat de norska laxodlingsbolagen men även ett svensk kycklingbolag. Summerat blir det köpråd för Salmar, Grieg och Scandi Standard medan Mowi, Leröy och NRS får avvakta.

Salmar har en historiskt hög lönsamhet och hög grad av innovation. Värderingen är förvisso hög men det är välförtjänt, skriver Börsveckan som sätter köpråd och pekar bland annat på direktavkastningen och "intressanta utsikter" för havsfarmar.

Mowi hade ett besvärligt fjolår, med sjunkande intäkter och halverat resultat. Men innevarande år ser bättre ut. Värderingen är inte avskräckande men den bygger på att bolaget återgår till historisk lönsamhet så det lämnar inte så mycket uppsida, skriver Börsveckan och avvaktar.

Leröy skiljer sig lite från andra laxbolag, med uppfödning av både lax och öring, vildfiske och en stor distributionsapparat. Lönsamheten varierar kraftigt från år till år. Värderingen är i mittfåran av branschen och det är nog också där den ska ligga, skriver Börsveckan och avvaktar.

Norway Royal Salmon, NRS, hade ett tufft fjolår men förväntningarna är höga på i år och framåt. Börsveckan tycker att marknadens prognoser för kommande två år är lite för aggressiva och aktien lockar inte, sett till att det finns bättre alternativ i laxsektorn. Avvakta blir rådet.

Grieg hade också ett utmanande år, med låga spotpriser på lax och produktionsstörningar med infekterade odlingar. Men det finns ljusglimtar och aktien är billig, skriver Börsveckan. Carnegie sänkte aktien 11 procent nyligen och pekade på nyemissionsrisk och ett kapitalbehov på 1-2 miljarder norska kronor. Börsveckan bedömer att Grieg kan klara av de kortsiktiga kapitalbehoven nu när laxpriserna är på väg upp.

"Vi ser därför kurspressen som ett bra läge att köpa Grieg", heter det.

Svenska kycklingbolaget Scandi Standard har länge presterat sidledes men värderingen är nu låg på därtill försiktiga estimat och med Johan Bygge som ny ordförande ser aktien klart attraktiv ut, enligt Börsveckans analys.

"Visst finns det risker med produktionsstörningar, fortsatt covidpandemi osv. Men en så låg värdering på relativt blygsamma förväntningar är faktiskt i underkant", skriver Börsveckan och sätter köp.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -