Här är månadens fondvinnare

Fondkommentar Den senaste månadens vinnarfonder hör hemma i Sverige och Norden. Placera har listat månadens vinnar- och förlorarfonder och ser vad det är som ligger bakom avkastningen.

I takt med att ränteuppgången för den amerikanska 10-åringen stannat av den senaste månaden har sektorrotationen lugnat ner sig.

Räntan på tioårig obligation, USA

Tekniksektorn hör till månadens bästa globala sektor med en uppgång på 7 procent mätt i amerikanska dollar. Allmännytta och dagligvaror är två andra sektorer som hör till vinnarna och fått en revansch efter några tunga månader.

Bland de sektorer som haft sämst avkastning under månaden finns årets vinnarsektorer, energi och finanssektor. Energisektorn var den enda sektor med minusavkastning och finanssektorn steg med endast 1 procent. Energisektorn följer till viss del oljepriset och det backade med 4,5 procent under månaden.

USA tog över tätpositionen med hjälp av en stark utveckling för tekniksektorn. En USA-indexfond steg 4,7 procent mätt i svenska kronor. Stockholmsbörsen som haft en riktigt bra avkastning sedan årsskiftet steg nästan lika mycket som USA-börserna. En smal indexfond som följer de 30 mest omsatta och största bolagen steg med 3,7 procent, men en bred Sverigeindexfond steg 4,5 procent då medelstora och mindre bolag haft en bra månad.

En bred europaindexfond har avkastat något mindre än Sverige och steg 3,5 procent, vilket motsvarar avkastningen för en bred globalindexfond.

Tuffast har det varit för en bred tillväxtmarknadsindexfond som backat drygt 1 procent under månaden. Förklaringen till den svaga avkastningen är att de kinesiska börserna haft en fortsatt svag utveckling och backat drygt 3 procent.

valutamarknaden har dollarn utvecklats sidledes mot den svenska kronan och utvecklingen är i princip oförändrad under månaden, trots stora rörelser inom månaden. Mot euron har kronan tagit lite mark med en drygt enprocentig uppgång.

Placera har listat 20 fondvinnare och 20 fondförlorare från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner över 28 procentenheter, vilket är mycket.

Det har bara gått drygt ett kvartal i år men varje månad har det varit stora kontraster mot månaden före. Det mönstret upprepar sig ännu en gång.

Vinnarlistan innehåller en stor del fonder med Sverigefokus. Intressant att notera är att vi hittar flera småbolagsfonder på listan. Fyra fonder har lyckats med en avkastning norr om 10 procent.

Blandfonden IKC Sverige Flexibel som normalt har 70 procent aktier och 30 procent räntebärandepapper är den enda fond som stigit över 11 procent. Det är en aktivt förvaltad blandfond som främst investerar i bolag med tillväxtfokus.

Det är en koncentrerad fond med 24 aktieinnehav och hela 61 procent av fondens värde utgörs av de 10 största innehaven.

Evolution Gaming hör till månadens bästa bidragsgivare med en avkastning på närmare 30 procent. Det är också fondens största innehav på 9 procent.

Näst störst är spelutvecklaren Embracer med en vikt på knappt 9 procent. Aktien har stigit med drygt 17 procent den senaste månaden. EQT är fondens tredje största innehav och har haft en stark utveckling på 22 procent, vilket summerar årets uppgång till hela 44 procent.

Tvåa på listan är Odin Sverige som är en all cap fond som investerar i bolag oavsett storlek. Fonden förvaltades tidigare framgångsrikt av Vegard Søraunet, som lämnade firman i somras. Nya förvaltare är Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud.

Fonden är aktivt förvaltat med fokus på kvalitetsbolag med tillväxtfokus, totalt har fonden 30 investeringar. Koncentrationen är ganska högt de tio största innehaven väger 49 procent.

Störst är spelutvecklaren Embracer Group på knappt 9 procent, följt av fastighetsbolaget Sagax på 5,5 procent.

Till fondens bästa bidragsgivare hittar vi Embracer med 17 procent i avkastning och Addlife som avkastat drygt 24 procent.

vinnarlistan hittar vi en klar majoritet med småbolagsfonder. Bäst av dem har fjolårets vinnarfond Consensus Småbolag gått. Den knep tredje platsen med minsta möjliga marginal från den finska småbolagsfonden Evli Finnisch Small Cap.

Consensus Småbolag är aktivt förvaltad och klassificeras som en nordisk småbolagsfond. Fonden har stigit med 10,5 procent. Fonden förvaltas av Anders Wright.

Det är en koncentrerad fond med 24 innehav och med en tydlig lutning åt småbolag. Förvaltaren investerar i första hand i konjunkturokänsliga, lönsamma tillväxtbolag. Spelutvecklaren Embracer och Evolution Gaming är fondens två största innehav. Båda aktierna hör också till fondens bästa bidragsgivare under månaden.

Evli Finnish Small Cap förvaltas av Janne Kujala sedan 2004.  Investeringsprocessen är aktiv och förvaltaren letar efter bolag med starka marknadspositioner och bra framtidsutsikter. En viktig del av analysen är att uppskatta hur stor den adresserbara marknaden är och hur stor marknadsandel som bolaget kan ta på sikt.

Största sektor är industri på drygt 30 procent, fonden har en tydlig lutning åt medelstora bolag. Fonden investerar i runt 30 bolag och de tio största bolagen utgör knappt halv fondens värde.

Största bolag är det finska teknik- och mjukvarubolaget QT Group. Vikten är drygt 8 procent och fondens enskilt största. Det är också fondens bästa bidragsgivare med en uppgång på hela 36 procent.

Vinnarlistan innehåller även några globala teknikfonder med tydligt tillväxtbolagsfokus.

Förlorarlistan domineras av tillväxbolagsfonder från Turkiet och Indien samt ett antal branschfonder inom energi.

Överst på förlorarlistan hittar vi två Turkietfonder. De har haft en tuff månad och backat mellan 14 och 16 procent. Det har gjort att årets utveckling för båda fonderna nu är på minus.

Nedgången förklaras av en tydlig utförsäljning av både aktier och den turkiska valutan när President Erdogan överraskande sparkade landets centralbankschef Naci Agbal. Centralbankschefen Naci Agbal har höjt räntorna i ett försök att pressa tillbaka den stigande inflationen sedan hans utnämning i november.

Den senaste höjningen fick humöret att tryta för president Erdogan som ville ha lägre räntor för att stimulera ekonomin.

Det plötsliga avskedandet har fått utländska investerare att bli alltmer oroade över att centralbanken har tappat sitt oberoende från politiskt inflytande. Den nya centralbankschefen är Sahap Kavcioglu har försökt lugna finansmarknaden genom att säga att inflationsbekämpning fortsatt är bankens huvudmål.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -