På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Är nätmäklarjätten värd ett köp?

Aktieanalys Amerikanska nätbanken Charles Schwab har under årtionden varit förebild för andra nätbanker runt om i världen. Är det fortfarande värt att ta rygg på aktien?

Charles Schwab är en av USA:s största nätmäklare med 31,5 miljoner aktiva depåer och 6,9 biljoner dollar i samlade kundtillgångar.

Antalet depåer har vuxit med 200 procent jämfört med februari 2020 och de samlade tillgångarna har vuxit med 79 procent under samma period.

En stor del av ökningen kommer från uppköpet av TD Ameritrade som slutfördes i oktober 2020.

Antalet genomsnittliga dagliga avslut uppgick i februari till 5,7 miljoner.

Bolaget erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster och investeringsrådgivning främst till privatpersoner, men också till institutioner.

Charles Schwab grundades redan 1971 av Charles R. Schwab. Bolaget grundades för att dra fördel av finansmarknadsavregleringarna i USA under 1970-talet och erbjuda aktiehandel till lägre priser än konkurrenterna.  

Charles R. Schwab

Redan under 1980-talet var banken känd för att vara en pionjär inom automatisering, digitalisering och hårt kundfokus. 

Från och med januari i år befinner sig bankens huvudkontor i Westlake i Texas från att tidigare ha legat i San Fransisco.

Det följer trenden, där techbolag nu väljer att lämna San Fransiscoområdet till förmån för andra delstater. Exempelvis flyttade AI-bolaget Palantir sitt huvudkontor under förra året från Silicon Valley till Denver i Colorado.

Charles Schwab har 32 000 anställda. Den idag 83-årige Charles R. Schwab är fortfarande aktiv i bolaget som styrelseordförande.  

Under de kommande åren väntas kundtillväxten organiskt växa med drygt 6 procent per år.

Liksom andra nätmäklare har Charles Schwab fantastiska rörelsemarginaler på långt över 40 procent. 2023 spås rörelsemarginalen nå hela 48 procent.

Det drivs en prognos om stigande räntor under de närmsta åren tillsammans med synergieffekter av sammanslagningen med TD Ameritrade och fortsatt god organisk kundtillväxt.

Vinsten per aktie spås stiga kraftigt från nuvarande nivån på lite drygt 2 dollar per aktie till 3,5 dollar 2023 och upp till närmare 6 dollar om fem år.

Det innebär att vinsten per aktie i genomsnitt spås öka med 18 procent per år framöver.

Det ser alltså ljust ut både på kort och lång sikt för Charles Schwab. Det har naturligtvis inte undgått aktiemarknaden.

Charles Schwabaktien är upp 95 procent under det senaste året och hittills i år summeras uppgången till 27 procent.

Av 19 analytiker som bevakar aktien sätter tolv köp på aktien. Sex är neutrala. Den genomsnittliga riktkursen för aktien ligger på 74 dollar per aktie.

Trots uppgången är aktien inte särskilt dyr sett på lite längre sikt. Idag handlas den till ett p/e-tal på 19 för 2023. Det är prisvärt sett till den fortsatt stabila tillväxtresa som bolaget väntas göra.

Hoten mot detta är den stigande prispressen och konkurrensen på marknaden från andra aktörer som exempelvis Robinhood.

Det i sin tur kan göra kundtillväxten och de totala tillgångarna inte stiger i den takt som prognosen säger.

Största hotet är dock sannolikt att de låga räntorna förblir låga under längre tid än marknaden väntat sig.  

Med sin starka balansräkning, modesta värdering, starka kundflöde och unikt starka kunderbjudande är Charles Schwab-aktien det naturliga valet för den som vill investera i den nordamerikanska nätmäklarsektorn.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Charles Schwab Corp Köp 67,43 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -