På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Twilio: En dyr och köpvärd aktie

Aktieanalys Snabbväxande kommunikationsplattformen Twilio spås en fortsatt ljus framtid även om värderingen är därefter, så är aktien värd att köpa.

Amerikanska Twilio är en molnbaserad kommunikationsplattform. Det är ett så kallat CPaas-bolag. CPaas står för: Communication Platform as a Service.

Molnplattformen gör det möjligt för webbutvecklare att integrera telefonsamtal, kommunikation via internetprotokoll och textmeddelanden till webb-, mobil- och telefonprogram.

Kommunikationen kan ske via SMS, MMS, direktmeddelanden, ip-telefoni och telefonsamtal. Twilio gör det också enkelt att integrera video-funktionalitet i mobil- och webbapplikationer.

Fördelen för kunderna är att flera olika kommunikationskanaler går att bädda in i samma gränssnitt och i kundapplikationen. På så vis blir Twilio en del av kundens egen applikation.

Twilio grundades 2008 och har sitt huvudkontor i San Francisco. Bolaget börsnoterades den 23 juni 2016. Introduktionspriset var satt till 15 dollar per aktie.

Twilio har 26 kontor i 16 länder. Ett av dessa kontor ligger i Malmö. Vd och grundare till Twilio är Jeff Lawson. Han har en bakgrund som serieentreprenör och mjukvaruutvecklare.

Vid årsskiftet hade bolaget 221 000 aktiva kundkonton. De tio största kunderna stod för 13 procent av omsättningen. Den siffran har varit relativt konstant kvartal för kvartal sedan 2019.

Några av de största kunderna till Twilio är Lyft, Airbnb, Shopify, Mercadolibe, Zendesk, Intuit, Uber, Netflix, Facebook och Salesforce.

Pandemin har inneburit att Twilios tillväxt har accelererat.

Förra året växte Twilio omsättningen med 55 procent i år spås den växa med 38 procent till 2434 miljoner dollar. Andelen av omsättningen genererad utanför USA stod för 27 procent.

Twilio växer inte bara organiskt utan gör också strategiska förvärv. I mitten av mars köpte man till exempel den största indiska kommunikationsplattformen Valuefirst.

Senaste räkenskapsåret skickade Valuefirst 42 miljarder SMS-meddelanden.

Indien ses som en mycket viktig marknad för Twilio att växa i framöver.

Förra månaden meddelade Twilio också att man ska investera upp till 750 miljoner dollar i Carlyle-ägda meddelandetjänstbolaget Syniverse.

Under de senaste tolv månaderna är aktien upp nära 300 procent och bolaget värderas till knappt 60 miljarder dollar.

Idag bevakas Twilioaktien av 28 analytiker. 25 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 498 dollar. Det indikerar en uppsida på 34 procent från nuvarande kursnivå.

En av de största konkurrenterna till Twilio är svenska Sinch. En skillnad mellan Sinch och Twilio är storleken. Twilio är cirka fem gånger större sett till marknadsvärde.

Vad finns det då för risker med att investera i Twilio? Den mest uppenbara risken är att den starka efterfrågan på bolagets tjänster under pandemin var tillfällig. När pandemin snart är över sinar efterfrågan igen.

En annan risk är att utlandsexpansionen misslyckas eller i alla fall inte blir så lyckad som man prognoserna säger.

Twilio är ingen aktie för en traditionell utdelningsinvesterare. Twilio satsar allt på tillväxt och som investerare kan man under lång tid framöver inte förvänta sig att få någon utdelning.

Den som vill investerar i Twilio måste acceptera att den starka tillväxten rättfärdigar att bolaget inte behöver visa vinst ännu på några år.

I takt med tillväxten säger prognosen att Twilios rörelsemarginaler kommer att stärkas under de kommande åren.

Twilio har starka vallgravar gentemot sina konkurrenter och produktportföljen går långt utanför traditionella CPaas-plattformar.

Aktien är förvisso inte lågt värderad, men för den som investerar på lång sikt är sannolikheten stor att affären kommer att bli bra även på den här nivån.

Den försiktige investeraren lägger i vanlig ordning aktien på bevakning och inväntar rekyler.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Twilio Inc Köp 386,34 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -