På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Trycket lättar på Riksbanken

Makrokommentar Den svenska inflationen tickade uppåt i mars och lättar på trycket mot Riksbanken att agera med ytterligare stimulanser. Det lär därmed inte bli några större överraskningar i samband med det penningpolitiska beskedet den 27 april.

Den svenska inflationen, mätt som KPI, steg från 1,4 procent i februari till 1,7 procent i mars. Samtidigt steg KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, från 1,5 till 1,9 procent. KPIF-inflationen var därmed något högre än analytikernas prognos på 1,8 procent men i linje med den bedömning som Riksbanken gjorde i samband med det penningpolitiska beskedet i februari.

Inflationssiffrorna togs säkert emot med viss lättnad på Riksbanken efter den stora missbedömningen av februariinflationen.

Högre energi- och drivmedelspriser bidrar till prisuppgångarna, mätt i årstakt, men även priserna på bland annat kläder och fritidsvaror stiger snabbare än vad som är normalt för säsongen. Så även KPIF exklusive energi, som blivit ett allt populärare inflationsmått för Riksbanken att peka på, steg från 1,2 till 1,4 procent. Alla inflationsmått ligger därmed, med lite olika marginal, under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

Marknadsreaktionerna har, kort efter att inflationssiffrorna publicerats, varit marginella. En starkt bidragande orsak till detta är att utfallet innebär att lagt kort ligger vad avser den svenska penningpolitiken.

Det här är det sista inflationsutfall som riksbanksdirektionen får tillgång till inför räntebeskedet den 27 april. Givet en inflation som landar på prognosen och fortsatt positiva konjunktursignaler förefaller det högst osannolikt att banken skulle göra några större förändringar i sin penningpolitiska kommunikation i samband med detta. Dessutom är kronan idag något svagare än den var i samband med februaribeskedet.

Möjligen kan sannolikheten för att Riksbanken skulle tvingas till en räntesänkning minska efter marssiffrorna. Den sannolikheten var i sin tur ändå rätt låg redan i utgångsläget.

Nu väntas dessutom inflationen ticka uppåt under de närmaste månaderna vilket ger Riksbanken lite respit innan vi, enligt både Riksbankens och de flesta analytikers bedömning, får se riktigt låga inflationsutfall under sommaren.

Allt annat lika är vår bedömning ändå att kronan kommer att stärkas när väl pressen från utdelningssäsongen är över.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -