På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svag börsdag, Astra Zeneca stiger

Börsen Stockholmsbörsen vände nedåt på onsdagen, tyngd av en rad storbolagsaktier. Astra Zeneca gick mot strömmen.

Inför att rapportsäsongen för årets första kvartal tar fart på allvar under nästa vecka bjöd några bolag på preliminära siffror, som Bilia, Hexatronic och Boozt och belönades med högre kurser.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 13.15 ned 0,8 procent till 2.230, efter att handlats upp på tisdagen. Aktier för 9,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var utvecklingen blandad med tyska DAX på lätt minus medan ledande börsindex i Paris och London målades i grönt.

Swedish Match, där utdelningen om 15 kronor per aktie avskiljdes på onsdagen, sjönk 2,1 procent eller 15:60 kronor och intog därmed bottenposition inom storbolagsindexet.

Högt upp bland förlorarna inom OMXS30 fanns bland annat också Sandvik, Ericsson, Volvo och SEB med nedgångar på 1,6-1,8 procent.

Handelsbanken tror att riskerna för negativa "triggers" i Ericssonaktien på kort sikt kommer att överskugga de positiva, framgår av en analys där banken nedgraderar Ericsson till behåll, från tidigare köp, men höjer riktkursen.

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för SEB till behåll från köp.

Bland OMXS30-aktier på plus steg Autoliv 0,9 procent och Astra Zeneca med 0,8 procent. Carnegie har höjt riktkursen för läkemedelsjätten till 1.150 kronor från 1.100 kronor och upprepat köprekommendation.

Enligt medieuppgifter ha EU-kommissionen beslutat att inte förlänga kontrakten för vaccin mot covid-19 med Astra Zeneca och Johnson & Johnson efter att dessa går ut vid årsskiftet.

Kinnevik och H&M lyckades också hålla sig över vattenytan. Aktierna noterades upp runt 0,4 procent.

Investeringsbolaget Creades redovisade ett resultat efter skatt på 1.250 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (-337). Aktien steg 2,8 procent.

Bilia kom med en omvänd vinstvarning, där det operativa rörelseresultatet i det första kvartalet väntas komma in väsentligt högre än motsvarande kvartal föregående år samt jämfört med marknadens förväntningar. Bilåterförsäljarens aktie belönades med ett lyft på 7,9 procent.

Fiberkommunikationsbolaget Hexatronic släppte på tisdagskvällen preliminära siffror över det första kvartalet, bland annat att tillväxten var cirka 45 procent varav ungefär hälften av det är organisk. Aktien var upp drygt 13 procent vid lunchtid på onsdagen.

Boozts utveckling under det gångna kvartalet överträffade förväntningarna och e-handelsbolaget meddelade preliminära kvartalssiffror samt höjde sina helårsprognoser. Aktien avancerade 12 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbio, som lanserar ett salivbaserat snabbtest för covid-19, studsade upp nära 44 procent. Med stöd av lanseringen finns det enligt vd Martin Linde potential för att bolaget kan vända till positiva siffror för innevarande helår. Lifeassays, som är storägare i Aegirbio, klättrade 39 procent.

Bland rekommendationsförändringar har Nordea sänkt för Hufvudstaden till sälj från behåll. Aktien backade dryga procenten. Carnegie har dragit upp JM, som steg 2,7 procent, till köp från behåll. Bonava backade i stället 2,6 procent efter att Carnegie tagit ned rekommendationen till behåll från köp.

Affärsvärlden sätter köp på Paxman, som säljer utrustning för att motverka håravfall i samband med cellgiftsbehandling. Aktien var upp 3,4 procent.

Bränslecellsutvecklaren Powercell avancerade 3,6 procent. Utvecklingssamarbetet med den fordonsindustriella underleverantören Bosch i fråga om en vätgasdriven stack är marknadsklar för storskalig produktion från 2022, enligt ett pressmeddelande.

Wesc, som lyfte nära 25 procent, har säkrat ytterligare förorder till ett värde om 2 miljoner dollar till sedan tidigare aviserade förorder till hösten om 6 miljoner dollar.

Online Brands, som avser göra ett omvänt förvärv av e-handelsbolaget Cama-Gruppen, steg 8,6 procent. Camas ena storägare David Rönnberg, tillika vd för Musti, säger i en intervju med Breakit att Cama har som ambition att förvärva uppemot fem bolag inom något år.

Spotlightbolaget Sealwacs rusade flera hundra procent till 4:90 kronor efter nyheten att det gör ett omvänt förvärv av norska Maxsnus.no, som säljer snus på nätet på den norska marknaden.

Fintech-bolaget Plexian gjorde på onsdagen debut på First North. Teckningskursen var 40 kronor per unit som bestod av åtta nyemitterade aktier och en teckningsoption. Aktien handlades till 4:15 kronor och teckningsoptionen till 0:99 kronor, vilket innebar en nedgång med cirka 15 procent jämfört med teckningskursen.

Graf: OMXS30 tisdagen den 14 april

image

Bildkälla: Infront.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -