På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fonden för utdelningsjägarna

Fondanalys Årets utdelningssäsong infaller snart och de föreslagna utdelningar är betydligt större än i fjol. Vill du ta del av högutdelarna har Placera hittat en köpvärd fond med fokus på svensk direktavkastning.

Flertalet bolag drog i bromsen och minskade eller ställde in fjolårets utdelningar. Och i mer reglerade sektorer som banksektorn sade Finansinspektion (FI) ifrån och införde utdelningstopp för de svenska bankerna.

De svenska bankerna är ju av tradition högutdelare. FI lättar lite på utdelningsreglerna. Bankernas aktieutdelningar och aktieåterköp fram till den 30 september 2021 får inte överstiga 25 procent av det sammanlagda nettoresultatet för det två räkenskapsåren 2019 och 2020. Marknaden har förväntningar på extra bankutdelningar när det åter blir tillåtet.

Bolag med höga utdelningar är oftast mogna bolag med stabila vinster och starka balansräkningar. De brukar ha en stil som lutar åt värdebolag. Det har varit några tuffa år för värdebolag när marknaden med fördel investerat i mer snabbväxande tillväxtbolag oftast med liten utdelning. Värdebolagen har gynnats i sedan i höstas när sektorrotationen mot värdebolag tog fart.

En av de mest klassiska investeringsstrategierna går ut på att investera i bolag med höga utdelningar. Det finna ett antal passiva fonder som jobbar med olika typer av olika underliggande utdelningsindex. Ett av de mest kända är det amerikanska Aristokratindex som tar ut bolag med minst en historik av 25 år med höjda utdelningar. Investeringsstrategin har fungerat väl och skapat en överavkastning över tid.

Stockholmsbörsen finns det SIX Sweden Dividend 21 SRI Index. Indexet har en lång historik och är beprövat. Sedan hösten 2016 är det investeringsbart genom fonden Aktiespararna Direktavkastning.

Aktiespararna Direktavkastning är en passivt förvaltad fond som följer SIX Sweden Dividend 21 SRI Index.

Investeringsprocessen utgår från de 60 mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. De 60 bolagen rankas efter direktavkastning, som vägs samman för den senaste 3-årsperioden. Kommande direktavkastning väger 60 procent, fjolårets avkastning 30 procent och resterande del på 20 procent tillfaller direktavkastningen två år tillbaka i tiden.

Indexet har vissa hållbarhetskriterier och innehåller inte aktier i företag där mer än fem procent av intäkterna kommer från utvinning, produktion eller distribution av fossila bränslen eller produktion eller distribution av tobak, pornografi, alkohol, spel, eller krigsmateriel.

De 21 aktier med högst sammanvägd direktavkastning utgör indexet från mars till februari, året därpå. Då indexet bara förändras en gång per år ger det en relativt låg omsättningshastighet och aktierna får samma vikt vid revideringstillfället på 4,76 procent. Bolagen får sedan fluktuera fritt till nästa revideringstillfälle ett år senare. Trots att årets indexsammansättning kom på plats i början på mars sticker redan Husqvarna och Electrolux ut som fondens två största innehav. De väger 5,4 respektive 5,2 procent efter stora kursuppgångar i mars.

De största sektorerna är finansbolag på drygt 23 procent. Alla de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank igår i fonden, trots FI:s utdelningsregler. Näst störst är den svenska paradgrenen industribolag utgör knappt 20 procent. Fonden saknar helt investeringar inom energi- och allmännyttigsektorn.

Fonden har levererat en avkastning på 66,7 procent de senaste tre åren. Det är högre lite högre avkastning än snittet för Sverigefonder. Det som sticker ut är risknivån mätt som standardavvikelse, som är klart lägre än kategorisnittets knappa 19 procent. Fonden senaste tre års historik har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Värt att tänka på att detta är en långsiktig strategi. Fonden innehåller bara 21 bolag och vissa år kommer den att bli vinnare och år andra förlorare mot bredare Sverigeindex. Under fjolåret var avkastningen sämre än kategorisnittet och ett brett svenskt aktieindex, samtidigt som fonden klarade börsnedgången 2018 betydligt bättre än kategorisnittet. Året har inletts stark med en uppgång på drygt 20 procent.

Vi gillar självklart den låga förvaltningsavgiften på 0,3 procent per år. Placera rekommenderar fortsatt köp på Aktiespararna Direktavkastning och tycker att den hör hemma i en långsiktig fondportfölj.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Aktiespararna Direktavkastning A Köp 186,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -