Lugnare räntemarknad - håller det?

Makrokommentar Huvuddelen av världens börser fortsätter att gå starkt när det är lugnt på den amerikanska räntemarknaden. I veckan väntar högintressanta inflationssiffror och dessutom startar den amerikanska rapportperioden.

Det positiva börsklimatet håller i sig och den svenska börsen steg med 2,7 procent under veckan som gick. Den amerikanska börsen (S&P500) steg också med 2,7 procent medan Europabörsen (Stoxx 600) ”bara” mäktade med en uppgång på 1,2 procent, och MSCI för Emerging Markets sjönk med 0,4 procent. Nya börsrekord noteras därmed på många håll i världen.

En starkt bidragande orsak till det positiva börshumöret är att den amerikanska räntemarknaden numera håller sig på mattan. I förra veckan kom nya lugnande besked kring räntorna i form av det penningpolitiska protokollet från den amerikanska centralbanken och nya, lugnande löften från Fed-chefen Jerome Powell. Den amerikans tioårsräntan handlas nu kring 1,65 procent.

Vi får se om lugnet på räntemarknaden håller i sig efter de amerikanska inflationssiffrorna som publiceras på tisdag. Det är ju nu som inflationen, framför allt på grund av baseffekter och stigande energipriser, ska börja växla upp. Det är väl framför allt om inflationen skulle överraska på uppsidan som det kan bli en del turbulens. Dessutom ska den amerikanska staten genomföra flera nyemissioner av statsobligationer som också kan stöka till det.

Även för Sverige kommer det inflationssiffror men här lär de mer dramatiska marknadseffekterna utebli. Det är snarast Riksbankens förhoppning att inflationen ska ticka uppåt efter det överraskande låga februariutfallet. Möjligen skulle ett högt utfall kunna bidra till att kronan, som nu ser ut att ha vänt på den negativa trenden, kan få lite extra skjuts. Kronan stärktes rejält i förra veckan och en dollar kostar nu 8,56 kronor och en euro 10,18 kronor.

Till lite starkare krona kan möjligen också den vårbudget som regeringen presenterar på torsdag, bidra. Vi väntar oss visserligen inga större överraskningar men läget för de svenska statsfinanserna lär i alla fall sticka ut, i ett internationellt perspektiv.

Veckan är dessutom fylld med amerikanska och kinesiska makrosiffror som lär bekräfta bilden av att världens två största ekonomier fortsätter att gå mycket starkt.

I veckan start dessutom rapportperioden och först ut är ett antal amerikanska storföretag. Förväntningarna är i regel högt ställda men lycka företagen uppfylla dessa kan vi ha en hygglig börsvecka framför oss. Givet att den amerikanska räntemarknaden inte ställer till det.

Måndag

Danmark är först ut med inflationssiffrorna för mars. Det lär bli en uppgång men det ska till stora överraskningar för att skapa någon form av marknadsreaktioner. Detaljhandeln i EMU-området lär ha tickat upp i februari efter en synnerligen svag januarisiffra. Fortfarande långt till normala nivåer, dock.

Tisdag

Höga kinesiska export- och importtal väntas för mars efter nyårsfirandet som inföll i februari. Så siffrorna lär vara lite svårtolkade. Mycket av marknadens fokus lär hamna på de amerikanska inflationssiffrorna. Väntat är en rejäl inflationsuppgång och det finns en risk för negativa marknadsreaktioner om inflationen blir högre än väntat. Federal Reserve har däremot ”lovat” att ta en eventuell inflationsuppgång med ro.

Onsdag

Svensk inflation var överraskande låg i februari men en uppgång väntas i mars. Inflationen är ändå så pass låg att det inte påverkar Riksbanken i någon högre grad. Möjligen kan ett högre inflationsutfall än väntat sätta lite sprätt på kronan. Den amerikanska centralbankens släpper sin regionala sammanställning av konjunkturläget. Vi på Placera är mest nyfikna på vad företagen säger om komponentbrist och stigande priser på insatsvaror nu när en intensiv rapportperiod startar.

Torsdag

Den svenska regeringen presenterar vårbudget och några nya stödåtgärder lär säkert bli aktuella. De större nyheterna, av mer strategisk karaktär, lär få vänta till höstbudgeten. Under eftermiddagen publiceras en hel räcka amerikanska makrosiffror som i huvudsak lär bekräfta bilden av en rejäl återhämtning för amerikansk ekonomi. Observera att förra veckans veckodata lite högre siffra över nyanmälda arbetslösa togs emot med viss lättnad på räntemarknaden eftersom det tolkades som att den amerikanska ekonomin inte återhämtade sig alldeles för snabbt.

Fredag

En hel del smått fantastiska kinesiska makrosiffror väntas. De ska dock ställas i relation till att kinesisk ekonomi närmast tvärstannade i mars i fjol. Så några överdrivna marknadsreaktioner torde de inte bli på detta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -