På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport I fredags handlades de amerikanska börserna upp. De asiatiska börsernas utveckling var under måndagsmorgonen negativ. Ledande terminer indikerar en öppning nedåt för OMXS30.

De amerikanska börserna stängde efter fredagens handel på nya rekordnivåer. Att den amerikanska ekonomin visat tecken på återhämtning samtidigt som Fed uttalat att en inflation över målet kan tolereras bidrog till fredagens optimism. Breda S&P 500 noterades upp 0,8 procent, medan Nasdaq Composite avancerade 0,5 och Dow Jones industriindex handlades upp 0,9 procent.

På råvarusidan var utvecklingen främst negativ. WTI-oljan och Brent sjönk båda 0,2 dollar. Detta ger ett pris på 59,4 dollar per fat respektive 63,1 dollar per fat.

Också basmetallerna handlades ned. I botten hittades koppar och nickel som backade 0,9 procent respektive 1,1 procent. Tenn gick mot strömmen och avancerade 0,2 procent. Guldpriset tappade 12,9 dollar. Detta ger ett guldpris på 1 742,3 dollar per uns.

Bland de enskilda amerikanska aktierna var industrikoncernen Honeywell en vinnare. Aktien avancerade 3,4 procent efter att aktien fått höjda rekommendationer från bland annat JP Morgan. Kryssningsbolaget Carnival Cruises avancerade 2,6 procent. Detta berodde dels på att Florida stämt det amerikanska hälsodepartementet i ett försök att återuppta kryssningstrafiken. Amazon var upp 2,2 procent, delvis efter nyheten om att anställda vid en av företagets enheter i Alabama valt att inte starta en fackförening.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 3 punkter till 1,66 procent.

De asiatiska börserna rörde sig under morgonen nedåt. Shanghai Composite backade 0,8 procent, Hong Kong-baserade Hang Seng var ned 1,0 procent och japanska Nikkei klättrade sjönk 0,5 procent.

På Stockholmsbörsen håller idag Pandox och Telia stämmor.

Barclays höjde under morgonen riktkursen för SEB till 85 SEK (77 SEK). Rekommendationen undervikt kvarstår.

På makrosidan är det idag händelsefattigt och vi noterar endast en händelse av större vikt. Klockan 17.00 sammanträder Internationella Valutafonden och Världsbanken i ett möte för att bland annat diskutera utsikterna för den globala ekonomin.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -