Industritungt i Industrivärden

Aktieanalys Vurmen för cykliska bolag på börsen har lyft Industrivärden till nya rekordnivåer. Slagsidan mot två industrijättar blir allt större och med låg substansrabatt landar vi i ett tydligt råd.

Industrivärden är som vanligt tidigt ur startblocken med sin kvartalsrapport. Som väntat är det också sparsmakat med signaler kring hur innehavsbolagen har presterat och nyhetsvärdet handlar mest om vilka affärer Industrivärden gjort under kvartalet. Sin vana trogen har vd Helena Stjernholm grävt där hon står och investerat i de befintliga innehaven - den här gången har hon fyllt på med Sandvikaktier för en halv miljard kronor.

Att Industrivärden för egen del har haft medvind under kvartalet har samtidigt varit lättläst. Med Volvo och Sandvik som klart största innehav, duon utgör nu mer än halva portföljen, har rotationen in i cykliska aktier det senaste halvåret varit bingo för investmentbolaget.

Under första kvartalet ökade Industrivärdens substansvärde med 15 procent och uppgick vid kvartalsskiftet till knappt 140 miljarder kronor, motsvarande 321 kronor per aktie. Största bidragen har Sandvik och Volvo stått för under perioden med 5,9 respektive 4,7 miljarder kronor i värdeökning.

Som placering kan Industrivärden enklast beskrivas som en koncentrerad portfölj med svenska kvalitetsbolag, som förvaltas till en låg kostnad på 0,1 procent och som kan köpas till en liten rabatt. För många aktiesparare är bolaget därför, liksom Investor, en utmärkt byggsten i en långsiktig privat portfölj.

Frågan är om det även är ett utmärkt tillfälle att kliva in med en mer kortsiktig horisont?

Det är mer tveksamt.

Dels är substansrabatten historiskt låg. Den är nu nere på 5 procent (C-aktien) och det var inte länge sedan rabatter på 10-20 procent var det normala för Industrivärden. Det innebär att chansen för en gratisskjuts när rabatten krymper är begränsad. Visst finns det branschkollegor som värderas med premie men Industrivärdens helt noterade portfölj och den obefintliga aktiviteten utanför portföljen talar starkt emot att en premie skulle vara aktuell i det här fallet.

Dels har en redan hög koncentration mot två cykliska industribolag blivit påfallande hög. Man måste ha en väldigt stark tilltro till att Volvo och Sandvik fortsätter lyfta, annars blir det svårt för aktien att överprestera eftersom de flesta andra innehav är i minsta laget för att fullt ut kompensera.

Ett annat sätt att försöka bedöma vilken potential hela Industrivärdens aktiekorg har just nu är att syna vad analytikerkåren tror om de enskilda bolagens aktier. Vi har gått igenom riktkurserna i Factset och mest optimistiska är analytikerna till Volvo följt av Essity, där de ser 17 respektive 13 procents uppsida. I SCA och SSAB ligger riktkurserna lägre än dagskurs och analytikerna ser alltså kursfall som motiverade där.

Viktar vi sedan kurspotentialen, respektive fallhöjden, i de enskilda innehaven efter den portföljvikt som de har hos Industrivärden så summerar det totala utrymmet för uppgång till 6 procent. De kommande rapporterna kan förstås ruska om riktkurserna rejält, men summeringen pekar ändå på en ganska blygsam uppsida i Industrivärdenportföljen för tillfället.

Det bör inte bekomma långsiktiga portföljbyggare med Industrivärden bland sina kärninnehav. De kan sitta lugnt i båten och se fram emot en återupptagen utdelning på totalt 8,25 kronor i slutet av april.

Andra placerare som jagar en kortare affär eller letar ett bra ingångsläge i aktien kan också med fördel avvakta. Antingen tills aktien handlas med en högre rabatt eller tills det kommer signaler om att de tunga innehaven har mer att ge på börsen.

Sammanfattningsvis: alla sitter still. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Industrivärden C Neutral 311,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -