Börsen kring noll, Catena Media vinnare

Börsen Stockholmsbörsen har inlett fredagen med avvaktande handel. Catena Media gick starkt efter en omvänd vinstvarning, medan Xspray föll efter preliminära resultat i en studie.

Vid klockan 10.10 var OMXS30-indexet oförändrat vid nivån 2.241. Aktier för 3,8 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Bland de mest omsatta storbolagen föll Boliden 2,8 procent där en säljrekommendation från UBS låg i den negativa vågskålen.

Halvledarbristen fortsätter att pressa fordonssektorn och på torsdagen efter svensk stängning meddelade Ford att produktionen kommer att pausas i ytterligare anläggningar. På OMXS30 syntes Volvo och Autoliv längre ned i listan med nedgångar på 0,4-0,5 procent. Bland vinnaraktierna fanns Evolution, Getinge och ABB som var upp mellan 0,8 och 0,9 procent. På fredagen inleds ABB:s senaste återköpsprogram om upp till 4,3 miljarder dollar.

Catena Media levererade positiva besked om utvecklingen i det första kvartalet där det justerad ebitda väntas uppgå till 23,9-25,0 miljoner euro jämfört med 12,9 miljoner motsvarande kvartal föregående år. Enligt Infronts sammanställning av tre analytikers estimat, som gjordes i slutet av februari, väntades i snitt ett justerat ebitda på 18,6 miljoner euro. Aktien steg 18 procent.

Även HMS Networks som levererar kommunikationssystem, har meddelat att det första kvartalet väntas bli bättre än tidigare prognoser. Rörelseresultatet förväntas uppgå till 110 till 120 miljoner kronor, en förbättring mot föregående år med cirka 70 procent. Orderingången uppges uppgå till cirka 560 miljoner kronor, motsvarande en ökning om 40 procent. Här var kursuppgången 8 procent.

Styrelsen i Momentum Group har beslutat att ge i uppdrag åt koncernens företagsledning att utreda möjligheterna och förutsättningarna för en eventuell uppdelning av koncernen i två separata börsnoterade bolag. Investerarna tycktes gilla tanken och handlade upp aktien 11 procent.

Sämre gick det för Xspray som på torsdagen meddelade preliminära resultat från två bioekvivalensstudier på fastande respektive icke fastande friska frivilliga som genomförts med en något justerad tablettformulering av den generiska produktkandidaten Hynap-Dasa "B". I studien på icke fastande uppnåddes bioekvivalens jämfört med Sprycel, medan studien på fastande visade en sänkt absorptionsnivå, effekten är inte tillräcklig för att uppnå bioekvivalens och aktien rasade 18 procent.

Bussoperatören Nobina har redovisat ett justerat resultat före skatt på 129 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Bolaget lämnade i mars förhandsbesked om ett justerat resultat före skatt i spannet 120-130 miljoner kronor. Utdelningen var åt det försiktiga hållet och föreslås till 3:77 kronor jämfört med väntade 4:36 kronor. Trots ett resultat i linje med förväntan var aktien ned 3,4 procent.

Ljudboksföretaget Storytel hade under det första kvartalet 2021 preliminärt streamingintäkter på 517 miljoner kronor (429). Utfallet kan jämföras med bolagets prognos som var 514 miljoner kronor. Aktien rörde sig inte nämnvärt och var vid lunch ned 0,2 procent.

På rekommendationsfronten har Berenberg Bank inlett bevakning av Nibe och sätter rekommendationen köp. Riktkursen är 360 kronor. Aktien i Nibe steg 1,7 procent till 393 kronor.

Fukthanteringsföretaget Munters får höjd rekommendation av Pareto Securities till köp från tidigare behåll. Pareto justerar samtidigt upp sin riktkurs på bolaget från 75 till 85 kronor, och aktien steg 4,8 procent till 78:60 kronor.

Redeye har inlett bevakning av desinfektionsbolaget Lifeclean och sätter ett rimligt värde för aktien på 16 kronor i ett basscenario. Aktien var upp 5,4 procent till 10:64 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -