På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Världens största kryptobörs noteras

Börs Den 14:e april direktnoteras USA:s största handelsplats för kryptovalutor, Coinbase. I förhandeln värderas bolaget till över 100 miljarder dollar.

Direktlistningen blir den första stora noteringen för en handelsplats för kryptovalutor.

Noteringen väntas bli en måttstock på om andra kryptorelaterade bolag vill notera sig nu.

Direktnoteringen kommer att ske på Nasdaq. Noteringen har skjutits upp. Från början var det tänkt att aktien skulle noteras redan i mars.

Coinbase grundades så sent som i juni 2012 av Brian Armstrong och Fred Ehrsam. Brian Armstrong arbetade tidigare på Airbnb och Fred Ehrsam arbetade förut som trader på Goldman Sachs.

Bolaget uppstod för att vara med i en tävling arrangerad av såddcentrumet Y Combinator, som bland annat hjälpt Airbnb och Reddit.

Via Coinbase kan kunderna växla valutor till kryptovalutor och vice versa. De vanligaste valutorna som handlas är amerikanska dollar och euro.

De vanligaste kryptovalutorna som handlas är; Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Bitcoin Cash, XRP och Litecoin.

Coinbase har sitt huvudkontor i San Fransisco.

Coinbase vd Brian Armstrong är största ägare med 39,6 miljoner aktier i bolaget. Vid en värdering på 100 miljarder dollar är de aktierna värda närmare 21 miljarder dollar.

Brian Armstrong

Näst största ägare är medgrundaren Fred Ehrsam.

Coinbase kommer att listas direkt på samma sätt som till exempel Spotify gjorde. Bolaget kommer alltså inte att ta in något nytt kapital.

Börsdebuten kommer att bli den största direktnoteringen på Nasdaq. Alla tidigare direktnoteringar har gjorts på konkurrerande börsen New York Stock Exchange.

Här direktlistades till exempel Palantir, Spotify, Roblox, Asana och Slack.

I tisdags släppte Coinbase preliminära siffror inför det första kvartalet. Bolaget uppger att vinsten kommer att uppgå till mellan 730 och 800 miljoner dollar.

Intäkterna för det första kvartalet väntas ligga på 1,8 miljarder dollar. Det ska jämföras med intäkterna för hela 2020 som låg på 1,3 miljarder dollar.

Under årets första kvartal hade Coinbase 56 miljoner registrerade användare.

Coinbase har inte uppgett några konkreta tillväxtmål för 2021.

Totalt sett stod bitcoin för 97 procent av alla inflöden under 2020. På ett år har priset på bitcoin i förhållande till dollarn stigit 677 procent. 

Största risken för plattformar som Coinbase skulle vara att marknaden för kryptovalutor regleras i större utsträckning än idag.

Även om det finns ett stigande institutionellt intresse för att investera i kryptovalutor är det inte jättestort.

Några företag som Tesla, MicroStrategy och Square äger själva bitcoin. Paypal åtar sig sedan i höstas att förvara kryptovalutor åt kunder.

De som investerar i bitcoin och andra kryptovalutor ser det som en hedge mot stora centralbanksstimulanser och jämför det gärna med guld.  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -