Svensk tillväxt starkare än väntat

Makrokommentar Svensk ekonomi fortsätter att växa snabbare än väntat och återhämtningen speglar mer den i USA än i övriga Europa. Bygg- och industriproduktion ligger dessutom redan över nivåerna från innan pandemin.

Svensk ekonomi har haft en stark inledningen på 2021. Redan tidigare har det visserligen synts i diverse indikatorer men många har befarat att dessa överdrivit styrkan i återhämtningen. Enligt SCB:s BNP-indikator växte svensk ekonomi med 0,7 procent i februari, säsongrensat och jämfört med föregående månad. Det följer dessutom på en uppgång med 0,5 procent i januari. Så återhämtningen har definitivt varit åt det positiva hållet.

BNP-utvecklingen under årets två inledande månader ligger därmed också högt över vad de flesta bedömare hade räknat med. Inklusive Riksbanken som, i sin senaste prognos, räknade med att BNP skulle sjunka med 0,4 procent under årets första kvartal.  Nu ser det istället ut som att svensk ekonomi växer rejält i inledningen av året.

Mätt i årstakt är BNP-nivån i februari 1,1 procent lägre än i februari i fjol men håller tillväxttakten i sig, vilket det mesta faktiskt pekar på, så har svensk ekonomi återhämtat hela fallet från Corona-krisen redan i närtid.  Det är i så fall betydligt snabbare än i de allra flesta jämförbara länder. Den ekonomiska utvecklingen i Sverige liknar i betydligt högre grad den amerikanska än vad vi ser i stora delar av Europa.

En möjlig förklaring är givetvis att den svenska Corona-strategin, i alla fall ur ett ekonomiskt perspektiv, varit förhållandevis lyckosam.

När det gäller utvecklingen på sektornivå kan noteras att både bygg- och industriproduktion nu ligger över nivåerna från innan pandemin.  At industrin återhämtat hela fallet, och mer därtill, är inte särskilt förvånande. Att byggandet tagit sådan fart i inledningen av 2021 är däremot lite överraskande, men förstås välkommet.

Tjänsteproduktionen har ännu en bit kvar till pre-pandeminivåer och ligger fortande drygt 3 procent under nivåerna från i fjol. Här är det, inte att förvåna, framför allt restaurang- och hotellnäringen som agerar sänke.

Den största positiva överraskningen står ändå hushållens konsumtion för. Efter en svag avslutning på fjolåret har hushållen öppnat upp plånböckerna mer rejält i inledningen av detta. I februari jämfört med januari steg konsumtionen med 2,0 procent.

Här är det däremot en bra bit upp till nivåerna från innan pandemin. Sett över den senaste tremånadersperioden ligger hushållens konsumtion 4,2 procent under nivån för motsvarande period för ett år sedan. Men eftersom pandemin mer eller mindre tvingat fram ett ökat sparande ska vi nog räkna med att konsumtionen tar allt bättre fart i takt med att även tjänstesektorn kan börja öppna sina verksamheter i högre grad. En utveckling som förhoppningsvis inte ligger allt för långt fram i tiden.

Eftersom den svenska återhämtningen går både snabbare och är starkare än många trott så lär det krävas en del upprevideringar av tillväxtprognoserna. Riksbankens prognos om en tillväxt på 3,0 procent under 2021 ser till exempel definitivt för låg ut. Så i samband med det penningpolitiska beskedet den 27 april lär BNP-prognosen justeras upp rejält. Därmed lär också alla chanser till ytterligare penningpolitiska stimulanser vara borta.

Det här syns också i marknadsreaktionerna efter att SCB publicerat sina siffror. Den svenska kronan ser nu ut att ha vänt på den negativa trend den befunnit sig i under den senaste månaden. En dollar kostar nu kring 8,59 kronor och en euro kostar 10,20 kronor. Risken är ändå att kronan fortsätter att pressas en del av utdelningssäsongen.

Det globala tillväxttåget rullar dessutom på och i sin färska prognos skrev Internationella valutafonden (IMF) ännu en gång upp utsikterna för detta och kommande år. Nu räknar IMF med en global tillväxt på 6,0 procent i år och 4,4 procent under 2022. Det är tillväxtnivåer som vi inte sett under de senaste decennierna.  

Samtidigt skymtar heller inga penningpolitiska åtstramningar ännu vid horisonten. Onsdagens penningpolitiska protokoll från den amerikanska centralbanken bekräftade istället bilden av att Federal Reserve ännu ligger långt ifrån en första åtstramning. Dessutom tar banken fortfarande uppgången i de långa amerikanska räntorna, som numera kommit av sig, med ro.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -