På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stabil börsuppgång, H&M backar

Börsen Stockholmsbörsen handlades högre på torsdagen och de flesta sektorer avancerade, med undantag för banker, råvaror och energi.

Nyhetsflödet var måttligt men ett antal rekommendationer och riktkursändringar märktes i kurslistorna.

Strax efter klockan 13 hade indexet OMXS30 stigit 0,6 procent till 2.243 och aktier för 9,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Bland börserna i övriga Europa var DAX i Frankfurt ned 0,1 procent och CAC40 i Paris upp 0,4 procent.

Ericsson toppade vinnarlistan inom OMXS30 med en uppgång på 2,3 procent. Aktien följdes närmast av Evolution, Astra Zeneca och Hexagon.

Volvo steg 1,4 procent till 213 kronor sedan Société Générale uppgraderat aktien till köp från behåll och höjt riktkursen till 260 kronor, från tidigare 210. Vidare har SSAB och Volvo tecknat ett samarbetsavtal om forskning, utveckling, serieproduktion och kommersialisering av världens första fordon av fossilfritt stål.

Även Hexagon gynnades av en positiv analys, där SEB Equities dragit upp riktkursen till 930 kronor från 865 kronor. Aktien var upp 1,7 procent till 839 kronor.

Kinnevik stärktes 0,8 procent. Bolaget har investerat ytterligare 200 miljoner norska kronor i det norska livsmedelsbolaget Kolonial som fokuserar på e-handelsmarknaden. Japanska Softbank blir ny ägare i Kolonial.

Klädjätten H&M, som på torsdagen uppgav att antalet tillfälligt stängda butiker är ungefär på samma nivå som för en dryg vecka sedan, tappade däremot 1,1 procent.

Autoliv och SCA sjönk med 1,5 respektive 1,3 procent. Även storbankerna tyngde indexet.

Fastighetsbolaget Amasten steg 2,9 procent efter att på onsdagskvällen lanserat nya finansiella mål. Bolaget siktar bland annat på att fastighetsbeståndet vid utgången av 2023 ska uppgå till 20 miljarder kronor, mot knappt 10 miljarder kronor i slutet av 2020.

"Jag tycker att det är ett ganska offensivt mål i den här ganska tajta marknaden, och att bara jobba med bostäder och bibehålla antalet aktier så gott det går och inte jobba med utspädning", sade Amastens vd Mikael Rånäs till Nyhetsbyrån Direkt.

En ny storblankare, Millennium International Management, har gjort entré i Powercell med en kort position om 0,85 procent av aktierna i bränslecellsutvecklaren. Powercell sjönk 2,5 procent.

Medicinteknikbolaget Addlife handlades upp 8,2 procent efter att ha köpt Vision Ophthalmology Group, en europeisk distributör och tillverkare inom ögonkirurgi, för en initial köpeskilling på 165 miljoner euro.

Diagnostikbolaget Acarix styrelseledamot Ulf Rosén har köpt 643.830 aktier i bolaget till snittkursen 1:38 kronor, vilket innebär en affär värd nära 0,9 miljoner kronor. Aktien steg 7,8 procent till 1:55 kronor.

På First North rusade Izafe, som utvecklar produkter för sjukvård i hemmet, med 24 procent till 3:93 kronor. Mangold har inlett uppdragsbevakning av aktien med en riktkurs på 6 kronor.

Graf över OMXS30-index torsdagen 8 april

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -