Riskaptiten växer med starka siffror

Makroveckan Amerikanska makrosiffror som fortsätter att övertyga har spätt på riskaptiten ytterligare. Nu riktas blickar mot den amerikanska centralbankens penningpolitiska protokoll och den färska IMF-prognosen.

Under en lite kortare vecka hann den svenska börsen ändå stiga med 1,5 procent. I USA steg börsen (S&P500) med 2,7 procent och har även inlett denna vecka starkt. Så det tycks som att de europeiska börserna har en del att ta igen när handeln nu återupptas.

Ett starkt bidragande skäl till den positiva börsutvecklingen, framför allt i USA, är den konjunkturoptimism som stadigt får nytt bränsle. I USA steg sysselsättningen med lite drygt 900 000 personer i mars samtidigt som inköpschefsindexen landade på mycket höga nivåer. Och när räntemarknaden dessutom höll sig på mattan så fick riskaptiteten en rejäl skjuts uppåt. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu kring 1,70 procent.

Mot den här bakgrunden blir det stort marknadsfokus på det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publiceras på onsdagskvällen. Det som investerare främst letar efter i texterna är hur dedikerad banken är till en fortsatt ultralätt penningpolitik och hur de ser på stigande långräntor. Någon gång måste ju ändå banken börja fundera på att strama åt. Givet stark tillväxt och en allt stramare arbetsmarknad.

Det lär även riktas en del intresse mot den färska konjunkturprognos som Internationella valutafonden (IMF) publicerar på tisdag. Ett viktigt underlag för de flesta bedömare. Hur ser IMF på bland annat penningpolitiken, skenande statsskulder och behovet av åtstramningar under det här, och kommande, år. Dessutom förstås vad de tror om den globala utvecklingen i stort.

För svenskt vidkommande har vi inköpschefsindex för tjänstesektorn (tisdag), BNP-indikatorn (torsdag) och statens budgetsaldo (fredag) att se fram emot. BNP-indikatorn har varit betydligt starkare än väntat i inledningen av 2021 och en ny, stark siffra i februarimätningen skulle kanske kunna vända den negativa trend som kronan förnärvarande befinner sig i. En kronförsvagning som, enligt de flesta proffstyckare, till stora delar förklaras av att den svenska utdelningssäsongen numera är i full swing.    

Tisdag

Det svenska inköpschefsindexet ska förhoppningsvis ligga kvar på höga nivåer när marssiffrorna publiceras. Internationella valutafonden (IMF) publicerar ny konjunkturprognos och det blir troligen ytterligare en uppjustering av siffrorna. Högintressant vad IMF tror om inflations- och räntebilden framöver.

Onsdag

Fullt fokus på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar under kvällen. Bland annat hoppas vi på en intressant diskussion kring vad Fed menar med en ”substantiell förbättring på arbetsmarknaden” innan det börjar bli dags att strama åt. Inte minst bakgrund av den stora sysselsättningsökningen i mars. Och hur de kan tänkas agera mot stigande långräntor.

Torsdag

Mycket hårda data från Sverige. Störst fokus lägger vi på BNP-indikatorn för februari. Januarisiffran var mycket stark och även om det lär ha blivit lite svalare i februari så pekar det mesta mot att flertalet bedömare, med Riksbanken i spetsen, ligger helt fel när det gäller den ekonomiska utvecklingen under årets första kvartal.

Fredag

Även om kinesisk inflation väntas ligga kvar på låga nivåer i mars så aviseras det en del åtstramningar från kinesiskt håll. Bland annat är ökningen av lån alldeles för hög för att centralbanken ska känna sig bekväm. Så det ryktas om kommande åtstramningar. Producentpriserna i USA tickar nu upp i en takt som inte är helt bekväm sett ur räntesynpunkt.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -