Vinnarfonderna med värdefokus

Fondkommentar Årets sektorrotation från tillväxtbolag till betydligt lägre värderade värdebolag har gjort fonder med fokus på cykliska värdebolag till årets fondvinnare. Placera har listat årets starkaste värdebolagsfonder.

I och med Pfizers och Biontechs positiva vaccinnyhet i början på november började finansmarknaden byta fot från coronapandemi-vinnaraktier till cykliska värdebolag.

Marknaden tog då höjd för att ekonomierna kommer att öppnas upp och det i sig skapar en omstart av ekonomierna som gynnar de tidigare coronaförlorarna, bolag som inte gynnades av hemarbete, karantän och nedstängda butiker.

I den första vågen sålde man ut de stora tillväxt och teknikbolagen för att investera i cykliska värdebolag.

Den andra vågen som fått sektorrotationen att accelerera har varit drivet av oron att nya stora stimulanspaket ska elda på inflationen och marknaden kan få svårt att köpa alla obligationer som ska finansiera paketen.

Det har skapat en våg av utförsäljningar av obligationer som fått räntorna på långa obligationer att stiga. Den amerikanska 10-årsräntan har nu nått över 1,7 procent, en tydlig skillnad mot 0,90 procent som räntan var vid årsskiftet. Räntenivån är nu över snittavkastningen på det S&P 500 index, vilket inte gör det lika självklart att aktier är det enda alternativet för tillgångar.

Den senaste delen av sektorrotationen har skakat om mindre och medelstora tillväxtbolag där de stora vinsterna hägrar långt in i framtiden. De hör till de stora förlorarna på högre ränta. Med högre ränta stiger även kapitalkostnaden för bolagen på sikt. En högre kapitalkostnad minskar dagens värde på framtida vinster. Det slår särskilt hårt på mindre tillväxtbolag inom tekniksektorn och hälsovårdssektorn med förhoppningsprägel som idag har små vinster.

I den andra vågen valde investerarna att lämna sektorer och regioner som inte gynnas i lika stor utsträckning av en miljö med högre räntor och stigande inflation. Nu är det energibolag, råvarubolag, banker och försäkringsbolag som spås skörda frukter av allt högre räntor.

Sektorrotationen är tydligt när vi ser globala aktieindex för de olika investeringsstilarna. MSCI ACWI Value index som följer de 2 000 största värdebolagen globalt har avkastat 15 procent sedan årsskiftet. Det är 10 procentenheter bättre än motsvarande index för tillväxtbolag på globalbasis.

I MSCI ACWI Value hittar vi den amerikanska storbanken JP Morgan och hälsovårdsjätten Johnson & Johnson som de största bolagen. Största sektorer är just finanssektorn på 24 procent följt av hälsovårdssektorns 11,7 procent och 11 procent för industrisektorn.

Föga överraskande hittar vi de stora amerikanska teknikjättarna Apple och Microsoft i toppen av de största bolagen i MSCI ACWI Growth index. En tredjedel av indexet består av teknikbolag följt av sällanköpsvaror med 18 procent. Bland sällanköpsvaror hittar vi Amazon, Tesla och den kinesiska e-handlaren Alibaba.

Sektorrotationen har skapat helt nya fondvinnare i år. Jag har valt att se på Avanzas fondutbud för fonder med investeringsfokus på värdebolag. Totalt är det bara 25 fonder som är klassificerade som värdebolagsfonder. Det är en enträgen skara fonder som har haft några tuffa år när investerarna föredragit fonder med fokus på stora tillväxtbolag.  

Årets utveckling har varit bra för alla fonder. Avkastningen spänner från drygt 10 procent till drygt 27 procent sedan årsskiftet

Bästa värdefond är Storebrand Global Value A. Fonden använder en modellbaserad förvaltning och investerar normalt i 60 till 90 bolag. Den kvantitativa modellen identifierar och väljer ut företag baserat på ett förutbestämt antal fundamentala indikatorer och kriterier som utmärker värdebolag.

Största sektorn är teknikbolag på 18 procent följt av finanssektor på knappt 16 procent. USA är den enskilt största marknaden på 60 procent. Knappt halva fonden består av stora bolag, 46 är klassificerade som medelstora bolag och resterande hör hemma som småbolag.

Mikroprocessortillverkaren Intel är fonden största innehav på knappt 3 procent, följt av det amerikanska hälsovårdsbolaget Cigna med 2,5 procent.

Till årets bästa bidragsgivare hittar vi Intel med en uppgång på närmare 30 procent. Mediabolaget Discovery Communications, som påverkats av tvångsutförsäljningar i den havererade kapitalförvaltaren Archegos ändå har en avkastning på över 45 procent sedan årsskiftet och hör till årets bästa bidragsgivare.

Den aktivt förvaltade fonden Invesco US Value Equity A USD Acc har med en avkastning på 25 procent placerat sig näst högst upp på listan. Fokus är på större värdeorienterade bolag i USA. Investerarna fördrar kvalitetsbolag med en hög utdelning.

Fonden har 66 investeringar. Största sektor är finanssektorn på drygt 27 procent följt av hälsovårdsbolag på 14 procent. De 10 största innehaven väger runt 30 procent totalt är fyra av fondens 10 största innehav banker.

De två bankerna Bank of America och Citigroup är fondens tyngsta innehav. Biltillverkaren GM hör till årets bästa bidragsgivare efter en uppgång på närmare 40 procent.

Med en avkastning på drygt 20 procent kniper Franklin Mutual US Value A acc USD tredjeplatsen. Fonden är aktivt förvaltad med USA-mandat. Knappt två tredjedelar av fonden är investerade i stora värdebolag. Även här väger finansbolag och hälsovårdsbolagen tyngst.

Fonden har 52 investeringar och de tio största innehaven utgör en tredjedel av fondens värde. Telekombolaget Charter Communications är tillsammans med hälsovårdsbolaget Medtronic de två största innehaven. Finansbolaget Capital One med en 30-procentig uppgång hör till årets bästa bidragsgivare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -