På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Placeras sjutton mest köpvärda aktier

Köpvärda aktier Den här månaden tar ett världsledande diagnostikbolag med sikte på långvarig framtida tillväxt plats bland Placeras mest köpvärda aktier. Efter pandemin väntas hälsosektorn blomstra.

Mars är över och börsen har levererat en avkastning på 17 procent.

Svenska börsens storbolagsindex med sin unika sammansättning av industri och bankaktier har legat precis rätt i tiden i samband med sektorrotationen och den uppåtgående långräntan.

Internationellt har nedgången för tech-relaterade aktier fortsatt i spåren av just den snabbt stigande långräntan. Det har i viss mån drabbat de techrelaterade aktierna på listan över Placeras mest köpvärda aktier.

Mycket talar för att trenden i långräntan kommer att fortsätta och värdeaktier kommer att gynnas av detta.

Mycket talar också för att vi kommer att ha en snabbare ekonomisk cykel den här gången. Det som stödjer det är den uppdämda efterfrågan och det stora sparandet under pandemin.

En sektor som spås gynnas på lång sikt är hälsosektorn, där pandemin på flera håll visat på brister i sjukvårdssystemen.

Investeringar i sjukvård spås öka. På det temat plocka vi in en ny aktie till listan. Den här månaden väljer vi att ta en in en marknadsledare inom kliniska tester.

Vi tror att relativt nynoterade Ortho Clinical Diagnostics kommer att vara värdeskapande i den mycket attraktiva och växande marknaden för in vitro-diagnostik.

Diagnostik som är vital för att sjukhus, blodbanker och donationer ska kunna fungera och utföras. 70 procent av alla medicinska beslut tas efter information som fåtts genom diagnostisk testning.

Utöver att genomsnittsåldern på befolkningen i västvärlden blir att högre och kräver mer vård satsar bolaget på att växa på tillväxtmarknader och genom nya tekniker.

Pandemin har både gynnat och missgynnat bolaget. Framför allt har bolaget tjänat pengar på antikroppstester samtidigt har Ortho tappat intäkter inom andra områden på grund av stängda kliniker och färre sjukhusbesök i många regioner.

det hela taget kommer bolaget att gynnas mer i en postpandemisk värld.

Läs hela Placeras analys av aktien här.

Utvecklingen bland Placeras mest köpvärda aktier har annars varit blandad under senaste månaden. Starkast har det gått för Eckert & Ziegler, Tele2 och Verisk vars aktier är upp 19, 9 respektive 8 procent på en månad.

Svagast bland Placeras mest köpvärda aktier var Elanco Animal Health. Under senaste månaden har aktien backat 10 procent.

Det som ligger bakom är mediauppgifter om att bolagets storsäljare fästing- och lopphalsbandet Seresto kan vara farlig att använda.

Elanco har försvarat sig kraftfull mot anklagelserna och ord står mot ord. Det är dock mycket sannolikt att försäljningen skadats i USA som står för ungefär hälften av omsättningen för just den produkten.

Vi avvaktar situationen och aktien får vara kvar till vidare.

En annan aktie som underpresterat är internetjätten Prosus, vars aktie backat 6 procent under månaden.

Prosus som till stor del består av aktier i Tencent drabbas av nedgången på den kinesiska börsen som i sin tur drabbats dels av mycket hårdare styrning från centralregeringen samt förnyad oro för handelskriget mellan USA och Kina.

Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +70%)

Activision Blizzard

En stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. De kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +59%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +111%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har gått över till månadsvisa utdelningar.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +24%)

Prosus

Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag.

(Sedan köprekommendation september 2020 10%)

Ericsson

Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart. De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +41%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten. Genomför nu återköp av egna aktier.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +129%)

Embracer

Snabbväxande Embracer levererar imponerande siffror i senaste kvartalet och gör dessutom åtta förvärv som kommer ge understöd till tillväxten framgent.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt.

(Sedan köprekommendation oktober 2020 +45%)

Salesforce.com

Världsledare inom molnbaserade CRM-verktyg. Behövs oavsett konjunktur. Omsättningen spås växa med 70 procent under de kommande tre åren.

Tyngs av köpet av Slack.

(Sedan köprekommendation november 2020 -8%)

Adobe

Världsledare inom kreativa mjukvaruprogram. Några av de mest kända är Photoshop, Acrobat och Premiere. Användare är marknadsförare och mediebolag. Omsättningen spås växa med drygt 50 procent under de kommande tre åren.

(Sedan köprekommendation november 2020 +6%)

Tele2

När alla jagar tillväxtbolag så har detta värdebolag blivit för billigt. Teleoperatören Tele2 levererar stabila kassaflöden och väntas ge en direktavkastning på 7 procent kommande år.

(Sedan köprekommendation december 2020 8%)

Essity

Det som dragit ner Essitys aktiekurs på kort sikt är högre massapriser. Nu har dock aktien kommit ner för mycket, vilket ger oss ett bra köpläge.

(Sedan köprekommendation januari 2021 4%)

Elanco Animal Health

Elanco Animal Health är ett av världens ledande djurhälsobolag. Runt 60 procent av bolagets omsättning kommer från läkemedel och medicintekniska produkter till husdjur.

Husdjurstrenden som redan innan pandemin var stark har nu vuxit med orkanstyrka och kommer att gynna bolaget under lång tid framöver.

(Sedan köprekommendation januari 2020 -3%)

Verisk Analytics

Stabilt växande bolag inom dataanalysbaserad riskhantering och beslutsstöd med fokus på hållbarhet. Prenumerationsbaserad intäktsbas och stabila och höga rörelsemarginaler på knappt 40 procent.

(Sedan köprekommendationen februari 2021 -3%)

Eckert & Ziegler

Världsledande på radioaktiva isotoper som bland annat krävs för cancerbehandlingar inom radiopharma.

I takt med nya behandlingar i kombination med den ökande medellivslängden och allt större medelklass i världen kommer efterfrågan på bolagets produkter att öka.

(Sedan köprekommendationen februari 2021 21%)

Ratos

Vi tror att den nya inriktningen på investmentbolaget har goda chanser att lyckas och när väl förvärvsmaskinen börjar mullra kan förhoppningsvis fler placerare också få upp ögonen för aktien som har hamnat lite i skugga under de senaste årens interna turbulens.

(Sedan köprekommendationen mars 2021 8%)

Ortho Clinical Diagnostics

Diagnostik som är vital för att sjukhus, blodbanker och donationer ska kunna fungera och utföras. 70 procent av alla medicinska beslut tas efter information som fåtts genom diagnostisk testning.

Ortho är världsledande på marknaden och står dessutom inför en spännande tillväxtresa. Den resan vill vi följa med på.

(Ny april 2021)

Placeras lista över köpvärda aktier ska ses som inspiration. När vi väljer aktier till listan är målbilden att aktierna ska kunna ägas på mycket lång sikt. Vi försöker välja aktier som gynnas av stora globala trender.

Listan ska dock inte ses som en sammansatt portfölj utan som förslag på aktier som skulle kunna ingå i och användas för att anpassa individuella portföljer. Listan uppdateras en gång i månaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cibus Nordic Real Estate Köp 165,00 -
Activision Blizzard Inc Köp 93,00 -
Microsoft Corp Köp 235,77 -
Amazon.com Inc Köp 3 094,08 -
Prosus NV Köp 98,05 -
Ericsson B Köp 117,22 -
Instalco Köp 322,20 -
Embracer Group B Köp 241,50 -
Salesforce.Com Inc Köp 211,83 -
Adobe Inc Köp 475,37 -
Tele2 B Köp 117,75 -
Essity B Köp 275,20 -
Elanco Animal Health Inc Köp 29,44 -
Verisk Analytics Inc Köp 176,69 -
Eckert & Ziegler Strahlen und Medizintechnik AG Köp 68,78 -
Ratos B Köp 47,88 -
Ortho Clinical Diagnostics Holdings PLC Köp 19,30 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -