Köpvärda fonder i oktober - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har erbjudit en enorm sektorrotation från coronavinnare till cykliska värdebolag, som uppskattas bli de stora vinnarna när världens länder öppnar upp sina ekonomier. Placeras utvalda fonder har haft en tung period då huvuddelen av fondvalen inte har värdebolagsfokus.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför oktober 2020.

SIXRX senaste sex månader

Det senaste halvåret har investerarna köpt allt mera cykliska bolag. Det har gynnat flera börser med stora cykliska sektorer. Några av de mer industritunga börserna med stark utveckling är Stockholmsbörsen, Tokyobörsen och Frankfurtbörsen.

En svensk indexfond med fokus på de största bolagen har avkastat över 21 procent det senaste halvåret. Det placerar Stockholmsbörsen som en av absolut bästa presterande. Samtidigt har krononan stärkt med tre procent mot den amerikanska dollar.

En global indexfond har stigit knappt 16 procent under halvåret vilket är en procentenhet bättre en indexfond för USA. Båda mätt i svenska kronor.

En bred europaindexfond har stigit drygt 12 procent. Tillväxtmarknaderna har precis som Stockholmsbörsen gynnats av en ökad riskvilja bland investerarna. En bred tillväxtmarknadsindexfond har närmare 19 procent i avkastning. Då ska man tänkta på att den senaste månaden har de kinesiska börserna gått kräftgång, vilka normalt väger tungt i index runt 40 procent.

Placeras fondval har fått kämpa och haft det fortsatt tufft när cykliska värdebolagen inom industri, bank och energi varit i fokus. Inför oktober breddade jag räntefondsvalen genom att ta in Nordic Cross Total Return R Fund. Fonden placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer.

Hälften av fonderna underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori, vilket givetvis inte är någon bra prestation. Men det är tyvärr ett mönster vi sett tidigare.

Majoriteten av fondvalen tenderat att investera i strukturella trender med tydlig innovation och tillväxt samtidigt som de har en lägre risk än snittet. De har inte hängt med när investerarna växlat över till klassiska cykliska värdebolag.

Att det varit motvind för tillväxtbolag den senaste månaden är extra tydlig när vi ser på globalfonden MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på global basis. Fonden har tidigare alltid varit i topp avkastningsmässigt. Fonden har historiskt utklassat sitt jämförelseindex och andra typer av globalfonder inom de flesta kategorier. Men nu har det tagit tvärstopp och för första gången på länge har fonden inte lyckats leva upp till snittet för fondkategorin.

SEB Nordamerika Småbolag hör till halvårets raket med en avkastning på hela 34 procent. Näst högst avkastning på listan hade teknikfonden DNB Teknologi på 24 procent, följt av TIN Ny teknik.  

En fond som sticker ut och brukar klå sitt kategorisnitt är Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus. Den har gynnats av den nuvarande investeringsmiljö och fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt. Även den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select har slagit sitt kategorisnitt.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är mer defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har inte riktigt orkat upp till fondkategorins avkastning som är en av de lägre under perioden. Stabila hälsovårdsbolag är långt ifrån cykliska bolag som nu premierats.

Bara en fond uppvisar negativ avkastning under halvåret. Det har varit tuffast för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är som namnet antyder en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

Fonden har historiskt avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Investerarnas höga riskvilja det senaste halvåret har verkligen missgynnat fonden som backat 5,5 procent, vilket är betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans Europafondsval har haft det fortsatt tufft under perioden. Fidelity European Dynamic Growth har gått sämre än kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus. En bidragande orsak till fondens svaga avkastning var som jag påtalat tidigare den tyska mjukvaruteknikgiganten SAP som var fondens klart största innehav. SAP-aktien har backat med 23 procent under halvåret beroende på att SAP lämnade en svag kvartalsrapport i kombination med en ännu svagare framtida prognos.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -