Tron på tillväxt driver börserna

Makroveckan Tillväxtoptimismen fortsätter att driva världens börser och den amerikanska dollarn. I veckan väntar tunga konjunkturbesked, nya stimulansplaner från president Biden och superstarka amerikanska arbetsmarknadssiffror.

Efter en lite trögare period tog världens börser åter lite bättre fart mot slutet av förra veckan. Sett över veckan som helhet steg den svenska börsen med 1,0 procent och den amerikanska (S&P500) med 1,6 procent. En ny rekordnivå. I princip hela uppgången kan hänföras till fredagen.

Att de amerikanska långa räntorna sjunkit något och den generella tillväxtoptimismen är obruten är förstås faktorer som bidrar positivt samtidigt som USA ökar vaccinationstakten och tillåter mer utdelningar. Bland annat steg de preliminära inköpschefsindexen för mars uppåt i stora delar av världen när de publicerades under onsdagen. Överraskande starka inköpschefsindex i EMU-området stack ut i positiv bemärkelse. På räntesidan har företrädare för den amerikanska centralbanken gjort sitt bästa för att dämpa ränteuppgången och de har, i alla fall tillfälligtvis, lyckats.    

Den amerikanska dollarn har också fortsatt att gå starkt och handlas nu kring 8,65 kronor per dollar, och mot euron har den gått till 1,18 euro. Så det negativa dollarsentiment som vi inledde året med tycks definitivt ha brutits. Kanske inte att förvåna nu när USA allt tydligare drar ifrån i återhämtningsracet och ränteskillnaden mot bland annat Tyskland och Japan stiger. 

Oljepriset har varit volatilt i samband med grundstötningen i Suezkanalen och den efterföljande räddningsoperationen. Efter en inledande tjurrusning tappade oljepriset men har under helgen stigit igen. Brentoljan handlas nu kring 63,2 dollar per fat men väntas sjunka om man får loss skeppet.

Nu när vi går in i en ny månad är det som vanligt fulladdat med intressanta händelser på makrofronten. Det är främst tre av dessa som vi vill lyfta fram.

Det kommer en hel del tung konjunkturstatistik i form av bland annat konjunkturbarometrar för Sverige och EMU-området samt inköpschefsindexen för industrin. När det gäller inköpschefsindexen är de framför allt de kinesiska indexen på onsdag respektive torsdag som bör bevakas lite extra. Kina har kommit allra längst i återhämtningen och det har synts vissa tecken på att ekonomin gått in i en mognare fas. Trenden för inköpschefsindexen har varit lite på nedåtgående men nu kan vi få se en rekyl uppåt när efterfrågan från utlandet förhoppningsvis tar ytterligare fart. Svaga siffror skulle kunna sätta lite griller i huvudet på investerarkollektivet.

På onsdag ska president Biden hålla ett tal i Pittsburgh. Väntat är att han, i samband med detta, ska komma med en del klargörande kring den ekonomiska politiken framöver. Enligt nyhetsrapporteringen ska han presentera planerna på ett nytt stimulanspaket på omkring 3 000 – 4 000 miljarder dollar till bland annat infrastruktur/miljö och utbildning/hälsovård. Dessutom väntas detaljer kring hur ett sådan paket ska finansieras. Det lär flaggas för en del skattehöjningar. Så det blir intressant att se hur börsen och räntemarknaden reagerar på dessa signaler. Även om det förstås är saker som det kommer att ta tid att genomföra.  

Reaktionerna på fredagens amerikanska sysselsättningssiffror blir också högintressant att följa. (Trots att den svenska börsen håller stängt.) Det väntas ha varit en rejäl sysselsättningsuppgång i mars. Ett högt utfall är visserligen mycket positivt ur ett rent konjunkturellt perspektiv men kommer samtidigt att väcka en del frågor kring hur Federal Reserves kan tänkas agera framöver. Så även här blir det intressant att se hur börsen respektive räntemarknaden reagerar. Det kanske ändå är bäst att inte hoppas på en allt för hög sysselsättningsuppgång som pressar ner arbetslösheten alldeles för mycket.  

För svenskt vidkommande kan tilläggas att, förutom konjunkturbarometer och inköpschefsindex, så publicerar Konjunkturinstitutet en färsk prognos på torsdag.

Måndag

Närmast helt tomt på makroagendan. Fed-kontoret i Dallas publicerar sitt index över utvecklingen.

Tisdag

Konjunkturinstitutet publicerar sin senaste konjunkturbarometer. Fortsatt bra fart i industrin är att vänta men det vore också glädjande om den positiva trenden för tjänstesektorn och hushållen kunde hålla i sig. Något vi tror det finns vissa förutsättningar för även om smittspridningen varit fortsatt stor. Motsvarande undersökning för hela EMU-området publiceras också, vilket bör ge oss en god bild av det ekonomiska läget i Europa. Lite tveksamheter kring hur humöret utvecklats nu när smittspridningen ökat och vaccineringen går trögt. Tysk inflation väntas ha tickat uppåt i mars.

Onsdag

Mycket fokus lär hamna på det tal som president Biden ska hålla och där han bland annat väntas ge lite klarare signaler kring framtida stödpaket och eventuella skattehöjningar. Högintressanta kinesiska inköpschefsindex för mars. Indexen har de facto befunnit sig i en negativ trend de senaste månaderna. Något som marknaden haft stort överseende med. Nu är förhoppningen att det återigen ska bli lite bättre siffror. Kärninflationen i EMU-området väntas ha hållit sig stabil i mars även om KPI-inflationen samtidigt stiger. Håll också koll på ADP-mätningen över nya sysselsatta i privat sektor. Kan bli en riktigt hög siffra nu när många företag väntar sig en efterfrågeboost av stödpaketet.

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det svenska industriindexet har goda chanser att stiga ytterligare, från en redan hög nivå. Samma sak gäller det amerikanska indexet. Viktigt att hålla koll på är om problemen med leveranser ökar och priserna samtidigt stiger. Det kan spä på lite oro både inför de kommande kvartalsrapporterna samt gällande inflationsutvecklingen.

Fredag

Långfredag och den svenska börsen håller stängt. Ändå värt att hålla ett öga på de amerikanska sysselsättnings- och arbetslöshetssiffrorna. En mycket stark sysselsättningsuppgång är väntad och det är givetvis ett gott konjunkturtecken. Samtidigt kan det bidra till stigande räntor och räntespöket är definitivt inte borta ur ett aktieperspektiv. Förhoppningen är att arbetslösheten inte ska sjunka så mycket. Vilket i så fall indikerar att allt fler amerikaner återvänder till arbetsmarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -