På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ingen prispressad aktie men ändå köpvärd

Aktieanalys Hösten 2022 slår amerikanska livsmedels- och detaljhandelsjätten Costco Wholesale upp sitt första varuhus i Sverige. Är det läge att slå till på aktien?

Costco Wholesale är en av världens största varuhuskedjor. Totalt finns idag 805 Costocovaruhus i världen.

559 av dessa ligger i USA. 103 i Kanada, 39 i Mexiko, 29 i Storbritannien, 16 i Korea, 14 i Taiwan, tolv i Australien, tre i Spanien och en vardera i Frankrike, Kina och på Island.

Från och med nästa år finns det också en butik i Arninge utanför Stockholm.

Totalt har bolaget drygt 108 miljoner medlemmar från sammanlagt knappt 60 miljoner hushåll.

Sammantaget har Costco 270 000 anställda. Bolaget grundades 1976 och huvudkontoret ligger i Seattle i delstaten Washington.

Costco är ett av de detaljhandels- och livsmedelsbolag som levererat bäst tillväxt under det senaste decenniet. 2021 kommer inte att bli något undantag.

Under 2021 väntas bolaget öka omsättningen med 12 procent till 186 miljarder dollar. Rörelsemarginalen väntas ligga stabilt på drygt 3 procent.

I genomsnitt har bolagets Ebit vuxit med 10 procent per år under det senaste decenniet.

Costco säljer nästan allt från livsmedel, tv-apparater, biltillbehör, däck, leksaker, sportutrustning, böcker, kontorstillbehör och smycken.

Det som utmärker Costco är att de pressar priserna även på produkter av hög kvalitet. Det har dels med deras storlek att göra, att de kapat flera försäljningsled, deras enkla och gigantiska varuhus.

Costocos mål är att ha extremt lite så kallade overheadkostnader. Kunderna är både privatpersoner som gör stora inköp och affärsidkare och restauranger som i sin tur säljer vidare eller förädlar produkterna.

För att handla hos Costco måste man vara medlem. Det finns tre medlemskategorier; Executive, Business and Gold Star.

Costco har länge varit kända för att betala sina anställda hyggliga löner. Så sent som i februari i år meddelade vd Craig Jelinek att minimilönen på bolagets höjs till 16 dollar i timmen.

Under pandemin har Costco valt att betala sina anställda två dollar mer i timmen. Det tas nu bort och höjningen blir permanent.

Som jämförelse betalar Walmart sina anställda minst 11 dollar i timmen. Fördelen Costco har i och med detta är att de har betydligt lägre personalomsättning och slipper lägga lika mycket tid på att leta nya personer att anställda.

Hittills i år har Costcoaktien tappat drygt 10 procent. Sett över tolv månader är uppgången strax över 20 procent.

Marknadsvärdet på hela bolaget uppgår till 149 miljarder dollar. Det gör bolaget till världens 68:e största.

Största ägare i bolaget är fondjätten Vanguard med knappt 8 procent av aktierna. Även fondjättarna Fidelity och Blackrock är stora ägare.

Intressant är också att Bill och Melinda Gates stiftelse är delägare. Även norska oljefonden finns med bland de tio största ägarna.

Sammanlagt bevakas aktien av 34 analytiker. Av dessa sätter 23 köp på aktien. En sätter sälj.

I genomsnitt ligger riktkursen på 374 dollar. Det indikerar en uppsida på 11 procent från nuvarande kursnivå.

Costcos verksamhet har varit mycket stabil under de senaste åren med en mycket skicklig ledning som lyckats expandera verksamheten utomlands utan att för den sakens skull dra på sig onödiga kostnader.

Kunderna fortsätter att gilla bolaget för dess prispolitik.

De anställda är nöjda och får högre lön än på andra jämförbara jobb. Det borgar för en fortsatt positiv spiral nu när bolaget ger sig ut och expanderar i Europa och Asien.

Aktien är inte lika prispressad som varorna Costco säljer.

Det enda som lite talar emot aktien just nu är dess premievärdering gentemot konkurrenterna. Det kommer dock Costco med största sannolikhet att klara av att växa sig in i.

Man ska dock inte förvänta sig några snabba klipp utan det är en aktie som passar för den långsiktiga portföljen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Costco Wholesale Corp Köp 346,34 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -