Global återhämtning, inflationen oroar

Makrokommentar Trots en ökande smittspridning i stora delar av världen fortsätter den globala ekonomin att repa sig. Leveransstörningar bidrar dessvärre till att begränsa produktionen och tvingar fram högre priser.

Efter en lite svacka under senhösten och vintern, när Corona-smittan tvingade fram nya restriktioner, ser världsekonomin nu återigen ut att ta bättre fart. Det globala, sammanvägda inköpschefsindexet steg i de preliminära marsmätningarna till 53,2 och hankar sig därmed, med viss marginal, över det 50-streck som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Bortser vi från återhämningsfasen under 2020 ligger indexet nu på sin högsta nivå sedan augusti 2018. En hög nivå, sett till omständigheterna.

Inte att förvåna går återhämtningen allra snabbast i USA där inköpschefsindexet för industrin steg till 59,2 och där tjänsteindexet lyckades nå hela 60,0.

Orderingången i industrin steg i den snabbaste takten sedan juni 2014. Problemet är att problemen med leveranserna fortsätter att öka, vilket begränsar produktionstakten. Dessutom bidrar leveransproblemen till att priserna på insatsvaror fortsätter att stiga kraftigt. Nu i den högsta takt som Markit Economics, som genomför undersökningen, har uppmätt. Motsvarande prisuppgångar på insatsvaror kunde också skönjas i tjänstesektorn.

Huruvida detta kommer att sprida sig vidare till konsumentpriserna återstår att se men på något sätt måste förstås prisuppgångarna ge utslag. Antigen via prishöjningar, som marssiffrorna indikerar, eller så får företagen kanske skumma lite av vinsterna. Genomslaget på den generella inflationen från stigande råvarupris, exklusive olja, brukar vara förhållandevis litet men nu när inflationen hamnat i större fokus kan det här förstås bidra till viss oro. I alla fall om leveransproblemen håller i sig över längre tid.

Bland de amerikanska tjänsteföretagen spirar förstås optimismen. Massivt stödpaket och en utrullning av vaccinerna som håller takten bidrar till att tjänsteföretagen tror att deras verksamheter kan återgå till det mer normala under loppet av 2021.

I EMU-området ser det lite annorlunda ut även om det finns en del ljuspunkter även här.

Inköpschefsindexet för industrin steg till 62,4 i mars. Tyskland är fortsatt den stora motorn i industriåterhämtningen men även i övriga delar av EMU-området ligger indexen väl över 50-nivån. I Tyskland noterades en rekordartad ökning av produktionen.

Men även i EMU-området rapporteras det om leveransproblem och stora prishöjningar. Ur den aspekten var dessutom grundstötningen av ett stort lastskepp i Suezkanalen förstås olycksalig även om det torde röra sig om en temporär störning. Oljepriset rusade ändå på beskedet och Brentolja handlas nu kring 63,2 dollar per fat.

Tjänstesektorn har varit det stora sorgebarnet i EMU och det befarades ett nytt lågt tjänsteindex i mars, till följd av de restriktioner som den förnyade smittspridningen tvingat fram. Tvärtemot förväntningarna steg tjänsteindexet från 45,7 i februari till 48,8 i mars. Ett litet glädjebesked även om indexet fortsatt ligger under 50-nivån. Risken är att indexet ändå vänder ner framöver till följd av fortsatt smittspridning, som tvingar fram ännu hårdare restriktioner, och en trög vaccinationstakt.

Sammantaget är bilden ändå att världsekonomin rör sig åt rätt håll. Vilket också bekräftas av att inköpschefsindexen i bland annat Japan och Storbritannien också stiger. Allt fler bedömare sällar sig också till skaran som räknar med en ordentlig tillväxtboom när ekonomier åter kan börja öppnas upp, leveransproblemen lättar och hushållen kan börja spendera de extra sparade pengar som pandemin tvingat fram. Problemet är bara att tidpunkten för den boomen succesivt har skjutits fram.

Vi på Placera är däremot lite oroade över hur, framför allt räntemarknaden kommer att reagera om/när vi får se allt högre inflationstal under våren. Centralbankerna, med ECB och Federal Reserve i spetsen, fortsätter samtidigt att återupprepa löften om att det är riktigt långt till en penningpolitisk åtstramning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -