På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rätt diagnos är att köpa den här aktien

Aktieanalys Nynoterade Ortho Clinical Diagnostics är ledande i den mycket attraktiva och växande marknaden för diagnostik. Den är vital för att sjukhus, blodbanker och donationer ska kunna fungera och utföras.

Ortho Clinical Diagnostics är världens ledande in vitrodiagnostikbolag. 70 procent av alla medicinska beslut tas efter information som fåtts genom diagnostisk testning.

Varje dag utförs över en miljon tester på sammantaget över 800 000 patienter med Orthos utrustning.

Kunderna är sjukhus, laboratorier och blodbanker över hela världen. Bolaget levererar till sjukhus och laboratorier i över 130 länder.

Ortho är uppdelat i två divisioner; kliniska laboratorier och transfusionsmedicin. Kliniska laboratoriedelen sysslar med kliniska kemi- och immunanalysinstrument och tester för att upptäcka och övervaka sjukdomsprogression inom terapeutiska områden.

Transfusionsmedicindelen är inriktad på immunhematologiska instrument för att till exempel säkerställa att patient och donatorn är kompatibla vid blodtransfusioner.

Utöver detta är verksamheten indelad i de tre geografiska områdena; Nordamerika, EMEA och Kina. Klart störst av dessa är den nordamerikanska delen.

Under 2021 väntas Ortho öka omsättningen med nära 8 procent till 1897 miljoner dollar. Under de kommande åren väntas rörelsemarginalen röra sig uppåt och nå närmare 14 procent 2023.

Den framtida tillväxten väntas framför allt ske utanför Nordamerika på de stora tillväxtmarknaderna.

Hela marknaden omsätter idag 26 miljarder dollar.

Mer integrerade tjänster och högre grad av automatisering ska att öka marginalerna framöver.

Ortho grundades år 1939 som en avdelning inom den stora hälsokoncernen Johnson & Johnson. De första testerna bolaget lanserade var för att bestämma om personer var Rh-positiva eller Rh-negativa.

Ortho var först i världen att utveckla ett test för att spåra antikroppar mot HIV och hepatit C.

1997 bildades dagens Ortho Clinical Diagnostics genom ett samgående mellan Johnson & Johnson-bolagen Ortho Diagnostic Systems och Johnson & Johnson Clinical Diagnostics.

2014 sålde Johnson & Johnson Ortho Clinical Diagnostics till investmentbolaget Carlyle Group.

Den 28:e januari i år sattes Ortho på börsen. Introduktionspriset sattes till 17 dollar. Totalt sålde Carlyle 76 miljoner aktier. Deras ägarandel uppgår fortfarande till drygt 60 procent.

Det som talar för Ortho framöver är bolagets starka positioner inom in vitrodiagnostik. Det är en marknad som väntas växa starkt under lång tid framöver.

Vårdbehovet i världen kommer att öka och både viljan och förmågan att betala för vård kommer att öka framöver. Testning är det främsta verktyget för att ställa diagnos och för att kunna genomföra rätt typer av behandlingar.

Ett annat skäl som talar för Ortho är deras modell med återkommande intäkter och inlåsning av kunderna. Runt 70 procent av bolagets intäkter kommer från labb, där man skräddarsytt lösningar.

En risk är att Carlyle fortfarande äger majoriteten av aktierna som de med tiden kommer att fortsätta avyttra. Vid de tillfällena kommer aktiekursen mest sannolikt att i alla tillfälligt ta stryk.

En annan risk är att tillväxtplanerna i tillväxtländerna grusas och att den tekniska utveckling inte går så snabbt fram som företaget nu antar.

det hela taget är dock Ortho given att äga i en långsiktig portfölj med inriktning på hälsovård och en åldrande och mer välbeställd befolkning på jorden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ortho Clinical Diagnostics Holdings PLC Köp 20,07 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -