Börsveckan: Stå emot kortsiktighet

Aktiekrönika I tider som dessa så är det lätt att dras med i kortsiktig spekulation på börsen. Men det är bland det farligaste man kan syssla med, i synnerhet som ny börsinvesterare. Våga stå emot, det tjänar du på i längden.

Aktier är i grunden en fantastisk investeringsform som ger goda förutsättningar för hög avkastning över tid, men till vissa risker förstås. En av de mest uppenbara riskerna är att man väljer fel aktier i bolag som underpresterar. En annan är att man säljer för tidigt eller köper för sent, det vill säga att man helt enkelt missar i tajmningen på investeringarna. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 12 den 22 mars.

Läs mer om Börsveckan.

Risken med att välja fel aktier kan med tiden minskas i takt med att man blir mer erfaren och kanske också mindre riskbenägen med åldern. Alla har kastat bort en del lärpengar i dumma investeringar i början av börskarriären och en viktig del i att undvika minor är att försöka förstå vad det är man köper och att göra en ordentlig hemläxa innan man trycker på köpknappen. Men det här med tajming är desto knepigare även för den erfarne börsinvesteraren. 

Ett sätt att lösa problematiken med tajming är att vara långsiktig i sitt sparande. Att undvika att agera kortsiktigt och ge chans till ”caset” att bevisa sig. Det innebär också en del risker förstås, som att behöva sitta länge med ”tråkiga” aktier och under tiden kanske underprestera rejält mot index. Det är stressande och jobbigt, men erfarenheten och historiken visar också att en omvärdering kan ske väldigt snabbt när kanske tillräckligt många fått upp ögonen för bolaget i fråga eller när en potentiell trigger i caset blir verklighet. 

Så man ska inte ge upp sina case, men inte heller gifta sig med bolagen. Här krävs en balansgång och det bästa sättet att hitta den perfekta dosen ”conviction” är att ständigt hålla sig uppdaterad kring bolagets operativa utveckling och se till fundamentala faktorer och mindre till tekniska faktorer såsom flöden, vad som är populärt eller impopulärt på börsen just nu osv. 

Oftast vill jag personligen syna minst ett par kvartalsrapporter för att se hur utvecklingen i bolaget går och framförallt ställer jag mig frågan; är detta i linje med vad jag själv räknat med på förhand? Dvs, är caset intakt eller håller det på att förändras? 

Det är svårt att pricka in exakta prognoser, men så länge trenden pekar åt rätt håll så är jag nöjd och redo att behålla aktierna, oaktat aktiens kortsiktiga rörelser. För så länge bolagets utveckling går åt rätt håll, och aktien fortsatt inte uppvärderas, så minimeras nedsidan och man får mycket mer värde för pengarna som investeras. 

Det här kan också misstolkas. En aktie som faller på börsen innebär inte per se att den blir billigare. Den viktigaste faktorn här är just den operativa utvecklingen. Vi kan försöka analysera kursmönster och trender hur mycket vi vill, och inte bli klokare av det. Men vi kan också försöka oss på en ordentlig fundamental analys och bli mycket kunnigare om verksamheten och därmed känna oss tryggare i investeringen. 

Det viktigaste är inte vad som händer nästa kvartal. Det viktigaste är att försöka analysera förutsättningarna de kommande 2-3 åren och skissa på vad en rimlig tillväxt och en rimlig lönsamhet kan tänkas vara utifrån dels företagsspecifika faktorer (exempelvis ledningens skicklighet och erfarenhet samt nuvarande operationella effektivitet) men även utifrån marknadsmässiga faktorer (konkurrenssituation, tekniska förändringar osv). 

Vad är det då som typiskt sett kan stänga gapet mellan det ”felaktiga priset” och det korrekta värdet? Ja, med tiden så är det förhoppningsvis övertygande siffror från bolaget, men det kan också handla om olika typer av ”triggers”, eller förändringspotential, i en investering. 

Det finns både interna och externa triggers. En intern trigger kan vara en rejäl omstrukturering i bolaget, att man knoppar av ett dotterbolag där värdet synliggörs tydligare eller att man lägger om strategin i bolaget. En extern trigger kan vara att branschen i fråga konsolideras, att prisbilden förändras på grund av tekniska framsteg eller att konjunkturen förbättras vilket kommer leda till en markant bättre efterfrågan för bolaget.      

En trigger kan vara av engångskaraktär (ex förvärv), eller en löpande händelse (ny långsiktig strategi som ger kontinuerligt förbättrade resultat över tid). 

I vissa fall så kan det faktiskt även vara så att man ibland ser en trigger bli verkställd, men att det massiva informationsflödet på marknaden gör att investerare varken kommer att hinna, eller orkar fokusera, på de långsiktiga effekterna av denna specifika trigger. Och det är då de bästa investeringsmöjligheterna uppstår.    

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 12 den 22 mars.

Läs mer om Börsveckan.

Sammanfattningsvis så är mitt bästa tips att fortsätta vara långsiktig på den heta börs som råder just nu. Undvik att dras med i haussen, det kan snabbt vända nedåt igen. Studera bolagen först, försök att förstå affärsmodellen och undvik att se till hur aktien rör sig i det korta perspektivet. Läs kvartalsrapporterna ordentligt och ha ett kritiskt förhållningssätt till saker och ting. Ställ ribban högt. Men våga också tro på dina kunskaper och ha ett gott självförtroende.   

Generellt sett så är det lätt att glömma bort att det i grund och botten handlar om att man köper andelar i riktiga bolag och att ett bolags förutsättningar oftast inte förändras över en natt. Med tiden blir man också förhoppningsvis bättre på att lära sig tyda information och signaler som man stöter på under resans gång. Det är därför börsen är så pass stimulerande och spännande att följa.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -