Här är årets bästa Sverigefonder

Fondkommentar Stockholmsbörsen har börjat året urstarkt och hör till en av årets starkaste börser. Placera har sammanställt årets bästa Sverigefonder och det är en stor kontrast mot fjolårets lista.

Stockholmsbörsens cykliska och exportdrivna natur har gynnats av den senaste tidens sektorrotation från tillväxtbolag till värdebolag. Kontrasten är stor mot fjolåret då småbolagen rusade betydligt mer än de stora bolagen. Inledningen på 2021 gynnat de riktigt stora bolagen med en tydlig lutning mot värde.

OMXS30 index som omfattar de 30 största och mest likvida bolagen, har rusat allra mest av de vanligaste aktieindexen. Årets uppgång landar på drygt 16 procent. Det är runt fyra procentenheter bättre än SIX Return Index, ett index som är betydligt bredare och omfattar alla noterade bolag på Stockholmsbörsen.

Carnegie Småbolagsindex som hörde till fjolårets vinnare, har haft det kämpigare med årets inledning med en avkastning på 5,8 procent.

Det är ganska länge sedan de absolut största bolagen utklassade småbolagen på Stockholmsbörsen. Enligt Morningstar är årets bästa fondkategori för Sverigefonder fondkategorin, Sverige, en fondkategori som investerar i en majoritet av stora bolag. Fjolårets vinnarlista innehöll en absolut majoritet av aktivt förvaltade små bolagsfonder och bara en passivt förvaltad fond.  

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder och indexfonder, och omfattar totalt 101 fonder.

På vinnarlistan är det som väntat en dominans av Sverigefonder med fokus på stora bolag. Det är en ovanligt stor blandning av aktivt förvaltade aktiefonder och passivt förvaltade indexfonder på listan över de 20 bästa Sverigefonderna.

I den absoluta toppen av fonder på de fem första platserna har vi en aktivt förvaltad fond på första platsen följd av fyra passivt förvaltade fonder. Totalt innehåller topplistan åtta passivt förvaltade fonder, vilket är ovanligt många och en stor kontrast mot fjolårets lista över Sverigefonder.

Överst hittar vi den aktivt förvaltade fonden SEF- Kavaljer Quality Focus A SEK, med en avkastning på hela 18,3 procent. Fonden förvaltas av Peter Lindvall och Håkan Telander sedan maj 2016. Totalt har fonden nu 27 investeringar med investeringsfokus på kvalitetsbolag med en stigande vinst och stabil balansräkning. Fonden inkluderar en tydlig hållbarhetsanalys som tar hänsyn till hur väl de bolag vi investerar i bedriver en hållbar verksamhet.

Största sektor är industribolag på 52 procent följt av cykliska konsumentbolag på 21 procent, vilket är en tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i fyra huvudsektorer, viket innebär att fonden vågar avvika mycket från index.

Största innehav i fonden är klädes och glastillverkaren New Wave på 7 procent, följt av teknikkonsulten Semcon på 6,8 procent. Båda bolagen har stigit mer än 20 procent i år och är viktiga bidragsgivare till året starka avkastning för fonden.

Tvåa på listan och bästa passivt förvaltade fonden är Aktiespararna Direktavkastning A.  Fonden efterliknar faktorindexet SIX Sweden Dividend 21 SRI index. Det indexet är beprövat och har flera år på nacken och omfattar totalt 21 bolag.

Investeringsprocessen utgår från de 60 mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Bolagen rankas efter direktavkastning, som vägs samman för den senaste treårsperioden. Kommande direktavkastning väger 60 procent, fjolårets avkastning 30 procent och resterande del tillfaller direktavkastningen två år tillbaka i tiden.

Indexet tar hänsyn till hållbarhet och placerar inte i bolag som är involverade till mer än 5 % av vapen, tobaksprodukter, alkohol, pornografi, fossila bränslen och spel.

Aktierna i fonden fördelas efter samma vikt vid revideringstillfället som sker i slutet på mars varje år. Sedan får de fluktuera fritt till nästa revideringstillfälle ett år senare.

Fonden får en bred exponering mot olika sektorer. Största sektor är industrisektorn med en fjärdedel, råvarusektorn och finanssektorn väger 22 procent vardera.

Fondens största innehav är Boliden på 6,6 procent och Volvo med 5,8 procent följt av Billerud Korsnäs på 5,2 procent. De största bolagen ger en klar indikation på aktierna med högsta avkastning i fonden det senaste året.

Värt att notera är att de fyra storbankerna är med i indexet. De har ett stort bidrag till årets avkastning.

Vi hittar gratisfonden Avanza Zero på listans tredjeplats. Avanza Zero investerar efter SIX 30 index som fokuserar på de 30 mest likvida och största bolagen mätt som börsvärde.

Det är ett smalt index mätt i antal bolag men å andra sidan är det totala börsvärdet högt. Börsvärdet på de 30 aktierna är drygt 5 000 miljarder kronor vilket motsvarar drygt 54 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde.

Bolagen som ingår indexet spänner från 585-miljardersbolaget Atlas Copco som är Stockholmsbörsens största bolag mätt i börsvärde och väger drygt 8,1 procent i index - till Autoliv som väger 82 miljarder kronor och väger 0,8 procent.

Att Autoliv inte har större vikt i fonden beror på att antal aktier noterade på Stockholmsbörsen endast vägs in i indexvärdet. Man bortser från att drygt 42 procent av aktierna som är noterade på NYSE-börsen.

Även här hittar vi de fyra stora bankerna som haft en bra avkastning i år i spåren på sektorrotationen. De är stora bidragsgivare till fondens avkastning i år.

fjärde och femte platsen hittar vi två indexfonder som följer samma index som Avanza Zero.

Sexa på listan och den andra aktivt förvaltade fonden är Lannebo Sverige Plus tätt följt av systerfonden Lannebo Sverige.

Lannebo Sverige Plus är listad som en Sverigefond av Morningstar. Fonden förvaltas av Martin Wallin sedan starten i februari 2011. Till sin hjälp har han Robin Nestor som anslöt hösten 2017.

De förvaltar även systerfonden Lannebo Sverige. Grundstrategin är densamma för båda fonderna. Båda fonderna har en snarlik risknivå men Plusfonden adderar på blankningsmöjligheten och har över tid skapat en betydande avkastning.

Tidigare gick den här typen av fond under benämningen 130/30-fond - för att belysa att de kan blanka 30 procent och samtidigt köpa mer aktier för de blankade kapitalet för att nå 130 procent långa positioner.

Förvaltarna investerar i både värde- och tillväxtbolag, i huvudsak bara i bolag som de har stor kännedom om och där de kan ha en egen uppfattning om bolagets långsiktiga värde. Bolagen ska ha en hållbar affärsmodell med tydliga faktorer som driver vinsten och är värdeskapande. De är försiktiga med bolag som har en hög värdering. Huvuddelen av investeringarna sker i bolag med en stark balansräkning, goda kassaflöden som oftast har marknadsledande positioner.

Största sektor är industribolag som utgör 28 procent av fondens värde, följt av finansbolag på 21 procent.

Vi hittar Ericsson som fondens största innehav på 6,3 procent. Aktien avkastade närmare 19 procent sedan årsskiftet. Trelleborg återfinns som nästa största innehav med 6 procent och 20 procents avkastning i år. De fyra storbankerna återfinns bland fondens tio största innehav och är bra bidragsgivare till årets avkastning.

Det är tydligt att de stora bankernas fondbolag har haft det svårt att kvala in på topplistan. Vi hittar bara två av bankernas fondbolag representerade.

Swedbank Robur som hör till Nordens största fondbolag har med en aktivt förvaltade fond på topplistan, det är Swedbank Robur Sweden High Dividend A. Nordea är den andra storbanken som är representerad på listan. Men det är med en passivt förvaltad fond, Nordea Sverige passivt icke-utdelande.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -