USA-räntorna styr börshumöret

Makroveckan Den amerikanska centralbanken lyckades inte blidka räntehandlarna i samband med sitt penningpolitiska besked och därmed fortsätter rörelserna i de amerikanska långräntorna att styra mycket av investerarhumöret. I veckan ges Powell nya chanser att lunga marknaderna.

Marsrusningen på flera av världens börser sattes lite på paus under veckan som gick. Den svenska börsen backade med 0,2 procent medan den amerikanska börsen (SP500) tappade 0,8 procent. I likhet med tidigare var det de amerikanska långräntorna som var den stora boven i dramat även om det också finns viss oro kring återhämtningen i Europa.

Federal Reserve lyckades inte gjuta olja på räntevågorna i samband med förra veckans penningpolitiska möte. Som man kunde befara räckte det inte med prat utan marknadsaktörerna hade nog helst velat ha någon form av tyngre besked. Att det inte blev något substantiell att bita bidrog till att skicka upp den amerikanska tioårsräntan till 1,75 procent men den har åter börjat krypa ner och handlas under måndagsmorgonen till 1,67 procent och förhoppningsvis bidrar det till en positiv start på börsveckan.

I Europa fortsätter det att krångla med tillgången till vaccin och spänningarna kring vaccinleveranserna riskerar att accentueras under den här veckan. Något fullskaligt handelskrig bör dock kunna undvikas då det är få som vill sätta nya käppar i hjulet för den globala återhämtningen, men det är klart att det kommer att gnissla i det internationella samarbetet framöver.

Oljepriset hade sin värsta vecka på länge och Brentoljan har gått från runt 70 till 63,6 dollar per fat.

Kronan lyckades hålla sig förhållandevis stabil men många befarar ett nytt nedåttryck på kronan nu när utdelningssäsongen tar rejält med fart.

I veckan som kommer ska Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen frågas ut i den amerikanska kongressen. Ett utmärkt tillfälle att få känna lite på samarbetsklimatet mellan dessa två. En hel del frågor lär handla om risken för stigande inflation och överhettning i amerikansk ekonomi nu när bägge kör med full gas inom respektive område. Powells svar lär betyda mest för det kortsiktiga börshumöret-

På onsdag rullas de preliminära inköpschefsindexen för mars ut och vi på Placera har nog aldrig sett så små skillnader mellan prognoserna och den föregående månadens utfall. Det ska betyda fortsatt god fart i amerikansk ekonomi medan Europa fortsätter att halka efter i återhämtningen. I Europa är det tjänstesektorn som väntas gå fortsatt svagt.

Från svenskt håll får vi bland annat producentpriser, hushållsutlåning och detaljhandel. Dessutom publicerar Ekonomistyrningsverket en ny prognos över de svenska statsfinanserna. Inget av detta lär dock påverka marknadsrörelserna i någon nämnvärd omfattning.

Marknadens fokus ligger fortfarande i huvudsak på USA och vad som händer med räntorna där. En fortsatt trög utveckling i Europa och ett upptrappat vaccinkrig kan förstås också ställa till det.

Noterbart är också att den turkiska liran åkt på en rejäl smäll sedan Erdogan sparkat den tredje centralbankschefen på två år.

Norges bank blev dessutom först av de mer utvecklade ekonomierna att avisera en möjlig räntehöjning redan under 2021.

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan. Dock ska en lång rad centralbankschefer, inklusive Jerome Powell och vår egen Stefan Ingves, hålla tal i samband med en BIS-kongress som i huvudsak kommer att handla om digitaliseringen och dess konsekvenser för centralbankerna. Ett eller annat penningpolitiskt klargörande kanske också kan hinnas med.

Tisdag

Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen håller tal och frågas ut inför senaten om penning- respektive finanspolitik i Coronans spår. Kan bli ett utmärkt tillfälle att utröna hur samspelta dessa två är inför de kommande åren. Viktigt förstå att Powell också gör vissa klargörande kring hur han ser på ränteutvecklingen i USA. Marknaden var inte helt nöjda med vad Federal Reserve presterade i förra veckan.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Små förändringar väntas vilket betyder en fortsatt stark utveckling i USA medan EU-området, med tjänstesektorn som släpankare, fortsätter att halka efter. Det skulle heller inte förvåna om USA-siffrorna slår förväntningarna då pengarna från Biden-paketet börjar fördelas ut , vilket kan trycka upp förväntningsbilden ytterligare.

Torsdag

Producentpriser och hushållsutlåning för Sverige. Det finns en viss risk att producentpriserna kryper uppåt till följd av stigande råvarupriser och en del leveransproblem. En starkare svensk krona ska dock röra priserna i motsatt riktning så någon överdriven uppgång är inte att vänta. Ekonomistyrningsverket presenterar nya prognos för de svenska statsfinanserna och vi kan inte tro annat än att de är i riktigt hyggligt skick, sett till omständigheterna.

Fredag

Veckan avslutas med detaljhandelssiffror från Storbritannien och Sverige. Troligen studsar de brittiska siffrorna upp efter ett bedrövligt januariutfall. Lite mer osäkert med de svenska siffrorna. Det tyska IFO-siffrorna väntas visa på en mindre uppgång medan den amerikanska centralbankens favorit bland inflationsmåtten visserligen väntas visa en uppgång men en nivå klart under inflationsmålet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -