Så kan du investera i råvaror

Fondkommentar Sektorrotationen från högt värderade tillväxtaktier till värdeaktier har gjort råvarusektorn riktigt het hos investerarna. Vill du öka exponeringen mot råvarubolag har Placera en börshandlad fond som ger en bra riskspridning inom råvarusektorn.

Den senaste månadens tydliga uppgång för den amerikanska långa räntan har fått sektorrotationen till cykliska värdebolag att accelerera. Sektorrotationen startade i och med Pfizer/Biontechs nyhet att de hade utvecklat ett effektivt covid-19 vaccin.

Marknaden tog då höjd för att ekonomierna kommer att öppnas upp och det i sig skapar en omstart av ekonomierna som gynnar de tidigare coronaförlorarna, bolag som inte gynnades av hemarbete, karantän och nedstängda butiker.

Nu är det större efterfrågan än på länge på cykliska värdebolag, en syn som den amerikanska investmentbanken BofA Securities bekräftade i sin senaste investerarenkät. Banker, industrisektorn och inte minst råvarusektorn och tung basindustri har nått nya rekordnivåer när det gäller investerarnas intresse.

Många talar om att råvaror och basindustribolag står inför en supercykel de närmaste åren. Det beror på att efterfrågan spås öka betydligt när den globala tillväxten tar fart efter coronapandemin.

Vill du inte leta bolag själv så finns det några börshandlade fonder med inriktning mot råvarubolag och basindustrisektorn. Jag har valt en med fokus på de stora globala basindustribolagen som ger en bred riskspridning då den fångar upp både råvarubolag inom industrimetaller/ädelmetaller, pappersmassabolag och kemi- och gasbolag. Det innehåller inga energi- eller oljebolag.

Den börshandlade fonden Lyxor MSCI World Materials TR UCITS ETF C-EUR med börskoden LYPH är en passiv fond som investerar efter MSCI World Materials Index.

MSCI World Materials Index består av stora och medelstora företag. Totalt omfattar indexet 122 bolag från 23 utvecklade länder. Indexet ger en bred exponering mot cykliska värdebolag med en hög direktavkastning.

Drygt två tredjedelar är bolag som hör hemma i USA, följt av brittiska bolag på 13 procent och 10 procent australiensiska bolag. Stora bolag utgör en klar majoritet av indexet på hela 75 procent. Resterande del är klassificerade som medelstora bolag.

De stora globala indexberäknarna har ett gemensamt klassificeringssystem av bolagen som heter GICS. Det består av 11 huvudsektorer varav Material är ett. Varje så kallad huvudsektor är sedan nedbrutet i industrigrupper som i sin tur är uppdelade i 69 industrier och totalt 158 underindustrier. Antalet undersektorer/industrier varierar mellan de 11 huvudsektorerna.

MSCI World Materials Index inkluderar bolag inom många av undersektorer till huvudsektorn Materials. Störst är specialkemi som väger 24 procent, nästa största 19 procent på är diversifierad metall och gruvbolag. Sedan är det ett tapp ner till industri gas som är tredje störst med 11 procent.

Indexet är marknadsviktat vilket innebär att det största bolaget får den största vikten i indexet. MSIC World Material Indexet innehåller runt 120 olika företag och förändras varje kvartal med start i februari. Tanken med förändringen är att de mest relevanta, största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

De tio största innehaven utgör precis som det underliggande indexet 33 procent av fondens värde. För närvarande hittar vi specialgasbolaget Linde som det största bolaget med en vikt på 5,4 procent. Det följs av den australiensiska råvarugiganten BHP Group som är stora inom koppar, järnmalm och nickelproduktion med 4,7 procents vikt. Tredje störst är brittiska Rio Tinto på 4 procent. Bolagets största verksamhet är koppar, guld och järnmalm. Övriga produkter som tillverkas inkluderar silver och tenn.

MSCI World Materials Index har de senaste 15 åren haft en sämre totalavkastning än ett bredare globalt aktieindex. Risken mätt som volatilitet är klart högre i MSCI World Materials Index, vilket skapar perioder då indexet överavkastar betydligt. Särskilt i perioder när investerarna föredrar cykliska värdeaktier som nu. Avkastningen det senaste året är hela 85 procent.

Förvaltningsavgiften för Lyxor MSCI World Materials TR UCITS ETF C-EUR är 0,3 procent. Fonden förvaltar idag drygt 300 miljoner kronor. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Lyxor som är en fransk kapitalförvaltare som ägs av den franska storbanken Société Générale.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -