Städjobb kan lyfta utbombad dansk

Aktieanalys Tjänstegiganten ISS har varit en dyster historia i flera år på Köpenhamnsbörsen och pandemin fick botten att gå ur. Med en ny vd på plats, en ambitiös turn-around-plan och arbetsplatser som snart kan öppna upp ser vi ett intressant köpläge.

Efter kurstoppen kring 280 kronor under våren 2017 har aktieägarna i ISS haft det allt annat än dejligt. Först befann sig aktien i en långsam utförslöpa i tre år och sedan övergick nedgången till ett jätteras när pandemin slog till för ett drygt år sedan.

Att aktien störtdök när företag och samhällen stängde ned var ganska naturligt eftersom bolaget lever på att det är liv och rörelse på kundernas arbetsplatser. Liksom den mindre branschkollegan Coor i Sverige inriktar sig ISS i första hand på så kallad Integrated Facility Management (IFS) där man på långa kontrakt tar hand om städning, fastighetsskötsel, matservering och andra personalintensiva tjänster på kundernas arbetsplatser.

Med 379 000 anställda vid senaste årsskiftet och verksamhet i 60 länder är ISS en gigant, och då drog man ändå ned antalet anställda med nästan 100 000 under fjolåret. Trots det har man bara en skärva av de totalt 400 miljarder dollar som bolaget uppskattar att marknaden för stora kundkontrakt, key accounts, uppgår till.

ISS är av tradition tungt viktade mot Europa med över 70 procent av omsättningen medan Asien står för 18 procent och Americas för strax under 10 procent. Städtjänster är klart störst bland de enskilda tjänsterna man erbjuder, vilket är ett ljus i mörkret eftersom efterfrågan på noggrann städning har ökat i pandemins spår och kan förväntas fortsätta vara högt prioriterat när arbetsplatser ska öppnas upp igen.

Att 2020 som helhet skulle bli tufft var ingen överraskning givet ISS exponering. Icke desto mindre blev utfallet för helåret iögonfallande då ISS visade negativ organisk tillväxt, vilket bara hänt en gång tidigare i bolagets 119 år långa historik. Nedgången på 7 procent organiskt i fjol gick dessutom hand i hand med en stor förlust på 3 miljarder kronor och ett negativt fritt kassaflöde på 1,8 miljarder. Som en jämförelse backade även Coor med omkring 7 procent organiskt, men svenskarna har varit mer snabbfotade och lyckades öka sin rörelsemarginal något i fjol.

Vad gäller ISS-aktien så har en del av corona-tappet hämtats igen nu men till de gamla rekordnivåerna från 2017 krävs mer än en fördubbling för att återvända. Det kommer inte att ske i brådrasket, men vi tror å andra sidan inte att det behövs enorma förbättringar för att kunna stänga till corona-fallet vilket skulle innebära en uppgångspotential på omkring 30 procent.

Vi ser ett par argument för att investerarna ska hitta tillbaka till bolaget.

Sjukdomsinsikt: Att bolaget har underpresterat historiskt är inget ISS själva hymlar med utan tvärtom är det något som ligger bakom den omfattande strategiplan som presenterades i december. Det kommer framöver att bli mycket större fokus på att prioritera bland kunder och segment, digitaliseringen ska accelereras och enheter eller länder som inte svarar upp till kraven kommer att lämnas.

Ryssland, Portugal och Taiwan är de senaste exemplen i en lång rad av länder som har pekats ut där ISS drar sig tillbaka. Totalt handlar det om omsättning på cirka 4 miljarder danska kronor som man avyttrar och parallellt pågår ett besparingsprogram i den kvarvarande verksamheten.  

Programmet som går under parollen OneISS ska ta bolaget tillbaka till en anständig lönsamhet och skuldsättning i slutet av 2022. Rörelsemarginalen ska upp till minst 4 procent och skuldsättningen i förhållande till ebitda-resultatet ska tryckas ned under 3.

Därefter ska nästa steg i turn-around-planen sättas i verket och ribban ska höjas ytterligare med sikte på 2025. Det allra första steget är dock att ta sig igenom ett fortsatt besvärligt 2021 och de blygsammare utsikterna för det här året är att återgå till organisk tillväxt, klättra över 2 procent i rörelsemarginal och återställa ett positivt kassaflöde.

Ny koncernledning: Den som ska verkställa ISS vändning är Jacob Aarup-Andersen som tog över som vd i fjol efter Jeff Gravenhorst. Aarup-Andersen har bland annat jobbat på Goldman Sachs men kom närmast från Danske Bank där han haft flera olika chefsbefattningar, bland annat finanschef. Han var även styrelsens favorit att bli vd för banken i kölvattnet av deras baltiska penningtvättsskandal. Finansmyndigheterna stoppade dock den utnämningen med hänvisning till otillräcklig bankerfarenhet hos 42-åringen.

aktiemarknaden är förtroendet för Jacob Aarup-Andersen desto högre och när han presenterades som ny vd för ISS i maj i fjol stack ISS-aktien direkt med 14 procent.

Merparten av övriga koncernledningen är utbytt efter att Aarup-Andersen tillträdde i höstas och han har av allt att döma formerat sitt eget lag nu. Om det är rätt personer för att lyckas med det tuffa jobbet återstår förstås att se men den omfattande förnyelsen visar åtminstone att ISS menar allvar med sin kursomläggning.

Värderingen: 2021 kommer att bli ett ganska klent återhämtningsår för ISS. Med en hög skuldsättning ser bolaget alldeles för dyrt ut för att vara lockande oavsett vilka av årets multiplar man tittar på – undantaget är möjligen om man ställer bolagets värde mot försäljningen.

Nästa år ska effekterna av omställningsplanen börja kicka in och synas i resultatet och då normaliseras också värderingsmultiplarna, men det är först 2023 som ISS börjar sticka ut som billigt. P/e-talet ligger då på 12 och hela företagsvärdet i förhållande till rörelseresultatet före avskrivningar (EV/EBITDA) ligger under 8, i båda fallen en bit under internationella branschkollegor.

Det är långt till 2023 och mycket kan hända men med tanke på att det bara utgör första steget i omställningsresan där perioden 2023 till 2025 ska bli skördetiden är det ändå värt att blicka mot horisonten i det här fallet tror vi.

Aktiemarknaden föredrar alltid snabba resultat och det ska man nog inte räkna med i ISS med tanke på att pandemin fortfarande håller många arbetsplatser stängda. Däremot kan även små steg som visar att den nya ISS-ledningen är på rätt spår öka förtroendet för turn-around-planen och lyfta aktien under året. Den stora potentialen ligger dock i att ISS gör sin vändning enligt plan eller till och med före plan och att man sedan kan rulla ut ännu mer ambitiösa mål för 2025.

Det krävs en del tålamod men oddsen för att man får bra betalt för det om man köper aktien på nuvarande nivåer och sitter kvar i minst ett år är goda som vi ser det. Att verksamheten uppfattas som lite småtrist och att analysfirmorna som följer aktien är ljummet inställda och har riktkurser kring dagens kurs är ingen nackdel. Det pekar bara på att förväntningarna inte är särskilt höga, vilket är ett bra utgångsläge i ett bolag som står inför en storstädning.  

Vi säger: køb ISS.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ISS Köp 122,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -