Tio aktier som steker köttet

Börs Marknaden för kött- och mjölkersättningsprodukter växer kraftigt. För den som vill ta del av tillväxten har Placera tagit fram tio aktier som steker köttet och spolar mjölken.

Än så länge utgör köttersättningsprodukter bara drygt 2 procent av den totala köttmarknaden som årligen omsätter cirka 1000 miljarder dollar. 

Tillväxten är dock kraftig. Globalt växer marknaden med runt 30 procent årligen. De mest optimistiska prognoserna talar om att redan på 2040-talet kan marknaden för växtbaserat och odlat kött vara större än den för traditionellt kött.

Placera har sovrat fram tio aktier som gynnas av den här utvecklingen.

Först ut och störst av dessa är amerikanska livsmedelsbolaget Archer-Daniels-Midland med ett marknadsvärde på drygt 30 miljarder dollar.

Archer-Daniels-Midlands är världsledande distributör och producent av tillsatser till livsmedelsindustrin. Archer-Daniels-Midlands är bland annat stor producent av soja- och veteprotein som används som råvara i många växtbaserade proteinbaserade livsmedel.

Fram tills för ett knappt år sedan agerade Archer-Daniels-Midland bara som underleverantör. I maj förra året ingick de ett samarbete med världens största hamburgeköttillverkare brasilianska Marfrig Global Foods. Under varumärket PlantPlus Foods har de nu börjat sälja växtköttprodukter i Sydamerika.

Senaste året är aktien upp knappt 70 procent. Av 14 analytiker sätter tio stycken köp aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 57 dollar.

En annan jätte som försöker dra fördel av trenden med växtbaserat kött är amerikanska slakteribolaget Tyson Foods som numera omdefinierat sig som ett proteinföretag och som förutom traditionellt kött producerar en lång rad vegetariska och veganska växtbaserade köttalternativ.

Tyson Foods värderas till drygt 22 miljarder dollar. Senaste året är aktien upp 44 procent.

Femton analytiker bevakar aktien. Av dessa sätter åtta köp.  

Ytterligare en jätte som gett sig in i växtköttsektorn är Kellogg. Via dotterbolaget Morningstar Farms säljer bolaget veganprodukter.

Chicagobaserade Conagra har gett sig in rejält i växtköttsektorn med flera produktserier. Förutom det är Conagra helhetsleverantör av råvaror och livsmedel kryddor och spannmålsprodukter till restauranger, grossister samt kommersiella kunder runtom den nordamerikanska marknaden.

Conagra värderas till 18 miljarder dollar. Under ett års tid är aktien upp 50 procent. Av sjutton analytiker sätter sju köp på aktien.

Mest omtalade köttsubstitutaktien under de senaste åren är utan tvekan Beyond Meat. Beyond Meat noterades i maj 2019 för 25 dollar.

Bolaget värderas idag till nära nio miljarder dollar och aktien har nästan dubblats på ett år.

20 analytiker följer aktien. Av dessa sätter tre stycken köp. Merparten har stämplats aktien med vänta eller neutral.

Aktien handlas för närvarande runt 20 procent över den genomsnittliga riktkursen.

Beyond Meat väntas öka omsättningen kraftigt under de kommande åren. Nu senast inledde bolaget ett samarbete med snabbmatsjätten Mcdonalds. Burgaren Mcplant är framtagen av Beyond Meat.

En annan stor underleverantör till livsmedelsindustrin är amerikanska Ingredion. Tillsammans med producenter tar Ingredion fram produkter som är helt baserade på växtbaserat protein.

Svenska fettaktien AAK är en annan stor spelare i sektorn. För att möta den kraftiga efterfrågan på växtbaserat protein har bolaget tagit fram nya produktlinjer som Akoplanet.

AAK värderas till motsvaranande knappt sex miljarder dollar. Aktien har avkastat 40 procent på ett år.

Kanadensiska Maple Leaf Foods liknar Tyson Foods på så vis att det är ett köttföretag som valt att satsa mycket på växtproteinbaserade livsmedel.

Amerikanska Tattooed Chef är ett av de få bolag som likt Beyond Meat enbart producerar och säljer växtbaserade livsmedel. Bolaget värderas till 1,7 miljarder dollar. Senaste året är aktien upp drygt 100 procent.

Kanadensiska Sunopta sysslar främst med tillverkning av olika typer av växtbaserad mjölk som havre- och mandelmjölk.

Aktien har gett över fem gånger pengarna under det senaste året och marknadsvärdet är idag uppe på 1,5 miljarder dollar.

Sunopta är en direkt konkurent till skånska Oatley som inom kort noteras på New York-börsen. Mejeribranschen ligger före köttbranschen när det gäller att hitta veganska alternativ. Idag står veganska alternativ för ungefär 15 procent globalt.

Förutom de växtbaserade proteinaktierna så kommer det att komma labbodlat kött på bred front under de kommande åren.

I december 2020 godkändes de första produkterna för odlat kött i Singapore. Landet är därmed först i världen.

Det rörde sig om chicken nuggets framställt med celler från kycklingar. Cellerna har man sedan odlat i en bioreaktor.

En svensk aktör som kommer att gynnas av detta är medicinteknikföretaget Getinge, som är stora inom tillverkning av just bioreaktorer, vilket kommer att krävas för cellodlingar.

Efterfrågan på växtbaserat kött drivs främst av personer som drar ner på sitt köttätande.

I Storbritannien gjordes förra året 93 procent av inköpen av växtbaserat kött från personer som inte är vegetarianer.

Utöver det har vi yngre generationer, där många bara äter vegetariskt. En färsk tysk undersökning visade att 50 procent av 18–24-åringarna bara äter vegetarisk.

Trenden är samma i hela världen att yngre personer helt vill utesluta eller äta mindre kött.

Efterfrågan drivs främst av klimatskäl. Köttkonsumtion och djurhållning står för 15 procent av världens klimatutsläpp, vilket är lika mycket som hela transportsektorn.

Fram till 2050 behöver det produceras 50 procent mer mat globalt, vilket är svårt att göra utan att skruva på köttproduktionen.

Många är också kritiska mot djurindustrin och hur djur behandlas och en del minskar eller slutar äta kött av hälsoskäl.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -